URL path: Αρχική σελίδα // Βαλίνη

Βαλίνη

Η βαλίνη είναι ένα αμινοξύ διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) που αποτελεί συστατικό των ινωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Η βαλίνη είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό και τον συντονισμό των μυών, την επιδιόρθωση των ιστών και τη διατήρηση της ισορροπίας του αζώτου. Χρησιμοποιείται από τον μυϊκό ιστό ως πηγή ενέργειας. Η βαλίνη χρησιμοποιείται σε θεραπείες για προβλήματα στο μύες, σε ψυχιατρικές και συναισθηματικές καταστάσεις, σε αυπνία, στο στρες και σε νοσήματα του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Η μέτρηση της βαλίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η βαλίνη (Val/V) είναι ένα αμινοξύ διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA) που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τα άλλα δύο BCAAs, ισολευκίνη και λευκίνη, για την προαγωγή της φυσιολογικής ανάπτυξης, της αποκατάστασης των ιστών, της ρύθμισης του σακχάρου του αίματος και την παροχή ενέργειας στο σώμα. Η βαλίνη βοηθά στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητη για την σωστή ψυχική λειτουργία.

Η βαλίνη βοηθά στην πρόληψη της καταστροφής των μυϊκών ινών παρέχοντας στους μύες επιπλέον γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας κατά την έντονη σωματική άσκηση. Η βαλίνη βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της δυνητικά τοξικής περίσσειας αζώτου από το ήπαρ και είναι σε θέση να μεταφέρει το άζωτο σε άλλους ιστούς του σώματος, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η βαλίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των νοσημάτων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, καθώς και στην αποκατάσταση των βλαβών του ήπατος που προκαλείται από τον αλκοολισμό και την κατάχρηση ναρκωτικών. Η βαλίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή ακόμα και στην αναστροφή της ηπατικής εγκεφαλοπάθειας ή της εγκεφαλικής βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Η βαλίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παραχθεί στο σώμα και πρέπει να ληφθεί μέσω διαιτητικών πηγών. Οι φυσικές πηγές βαλίνης περιλαμβάνουν τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μανιτάρια, τα φιστίκια και την πρωτεΐνη σόγιας. Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν αρκετή βαλίνη από τη διατροφή τους, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανεπάρκειας βαλίνης. Η νόσος με οσμή ούρων σαν σιρόπι σφενδάμου (Maple Syrup Urine Disease, MSUD) προκαλείται από την αδυναμία μεταβολισμού της λευκίνης, της ισολευκίνης και της βαλίνης. Η ασθένεια ονομάζεται έτσι επειδή τα ούρα στους προσβεβλημένους ανθρώπους μυρίζουν σαν σιρόπι σφενδάμου. Η ανεπάρκεια της βαλίνης μπορεί επίσης να επηρεάσει το έλυτρο μυελίνης των νεύρων και να προκαλέσει εκφυλιστικές νευρολογικές καταστάσεις.

Όσοι  γυμνάζονται πολύ, ή κάνουν δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή προσπαθούν να οικοδομήσουν μυϊκή μάζα (body building) πρέπει να λαμβάνουν συστηματικά συμπληρώματα βαλίνης. Η βαλίνη διατίθεται σε συμπληρώματα από μόνη της, αλλά πρέπει πάντα να λαμβάνεται μαζί με τα άλλα δύο αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, την ισολευκίνη και τη λευκίνη. Η ιδανική ισορροπία είναι 2 μέρη λευκίνης και βαλίνης για κάθε 1 μέρος ισολευκίνης.

Η υπερβολική πρόσληψη βαλίνης μπορεί να προκαλέσει μουδιάσματα και αίσθημα μυρμηγκιάσματος και ακόμη και ψευδαισθήσεις. Πολύ μεγάλες ποσότητες βαλίνης στη διατροφή μπορεί επίσης να διαταράξουν τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών και να αυξήσουν την ποσότητα της αμμωνίας στον οργανισμό. Τα άτομα με μειωμένη ηπατική ή νεφρική λειτουργία δεν πρέπει να λαμβάνουν BCAAs χωρίς τη συμβουλή γιατρού, καθώς μεγάλες δόσεις αμινοξέων μπορεί να επιδεινώσουν αυτές τις καταστάσεις.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it