URL path: Αρχική σελίδα // Blog // COVID-19 // Νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Blog
COVID-19

Νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι είναι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2; Τι είναι η COVID-19;

O Κορωνοϊός-2 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (Severe Acute Respiratory Syndrome Corovirus-2, SARS-CoV-2) είναι το όνομα που δόθηκε στο νέο κορωνοϊό του 2019. Η COVID-19 είναι η ονομασία που δόθηκε στη νόσο που σχετίζεται με τον ιό (Corona Virus Disease 2019). Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που δεν έχει εντοπιστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.

Η ορθογραφία και των δυο λέξεων Κορονοϊός και Κορωνοϊός (με ο και ω) σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη είναι σωστή.

Από πού προέρχονται οι κορωνοϊοί;

Οι κορωνοϊοί είναι ιοί που κυκλοφορούν μεταξύ των ζώων, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι επίσης γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Οι νυχτερίδες θεωρούνται οι φυσικοί ξενιστές αυτών των ιών, αλλά και αρκετά άλλα είδη ζώων είναι γνωστό ότι μπορεί να λειτουργούν ως ξενιστές. Για παράδειγμα, ο κορωνοϊός του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) μεταδίδεται στους ανθρώπους από καμήλες και ο Κορωνοϊός-1 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS-CoV-1) μεταδίδεται στον άνθρωπο από τη μοσχογαλή (είδος θηλαστικού).

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης;

Ενώ πιστεύεται ότι τα ζώα ότι είναι η αρχική πηγή του ιού, η εξάπλωση του ιού γίνεται τώρα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχουν αρκετά επιδημιολογικά στοιχεία για να διαπιστωθεί πόσο εύκολα μεταδίδεται αυτός ο ιός μεταξύ των ανθρώπων, αλλά εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο ένα μολυσμένο άτομο θα μολύνει 2 με 3 άλλους ανθρώπους.

Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού από το φτάρνισμα, τον βήχα ή απλώς όταν οι άνθρωποι βρίσκονται για κάποιο χρονικό διάστημα σε κοντινή απόσταση (συνήθως μικρότερη από ένα μέτρο). Αυτά τα σταγονίδια μπορούν στη συνέχεια να εισπνευσθούν ή να επικαθήσουν σε επιφάνειες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να μολυνθούν όταν αγγίζουν τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια τους. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε διαφορετικές επιφάνειες από αρκετές ώρες (χαλκός, χαρτόνι) έως και μερικές ημέρες (πλαστικό και ανοξείδωτος χάλυβας). Ωστόσο, η ποσότητα των «ζωντανών» ιών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η περίοδος επώασης για την COVID-19 (δηλαδή ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης των συμπτωμάτων) υπολογίζεται ότι βρίσκεται μεταξύ 1 και 14 ημερών.

Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί όταν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί παρουσιάζουν συμπτώματα όπως βήχα. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η μετάδοση μπορεί να συμβεί από άτομο που έχει μολυνθεί ακόμη και δύο ημέρες πριν παρουσιάσει συμπτώματα. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν μπορεί να γίνει μετάδοση του κορωνοϊού από ασυμπτωματικά άτομα.

Πότε ένα άτομο είναι μολυσματικό;

Η μολυσματική περίοδος μπορεί να ξεκινήσει μία έως δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, αλλά οι άνθρωποι είναι πιθανότατα πιο μολυσματικοί κατά τη διάρκεια της συμπτωματικής περιόδου, ακόμη και αν τα συμπτώματα είναι ήπια και γενικά. Η μολυσματική περίοδος εκτιμάται ότι διαρκεί 7-12 ημέρες στις ήπιες περιπτώσεις και έως δύο εβδομάδες κατά μέσο όρο σε σοβαρές περιπτώσεις.

Πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 20-30% των διαγνωσμένων περιπτώσεων COVID-19 χρειάζεται νοσηλεία και το 4% μπορεί να εμφανίσει σοβαρή νόσο. Τα ποσοστά νοσηλείας είναι υψηλότερα για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και για τα άτομα με άλλες υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2;

Τα συμπτώματα της COVID-19 ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα από την έλλειψη συμπτωμάτων (ασυμπτωματικά) μέχρι τον πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, γενική αδυναμία και κόπωση και μυαλγίες και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ, που μπορεί να οδηγήσουν ενδεχομένως και σε θάνατο. Οι αναφορές δείχνουν ότι η κλινική εξέλιξη μπορεί να συμβεί γρήγορα, συχνά κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας της νόσου.

Πρόσφατα, η ανοσμία - η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης (και σε ορισμένες περιπτώσεις η απώλεια της αίσθησης της γεύσης) έχουν αναφερθεί ως σύμπτωμα κατά τη λοίμωξη COVID-19.

Κινδυνεύουν κάποιες ομάδες ανθρώπων περισσότερο από άλλες;

Οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και οι ασθενείς με υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. υπέρταση, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστική νόσο και καρκίνο) θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα. Οι άνδρες σε αυτές τις ομάδες εμφανίζονται επίσης σε ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες.

Τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης και ποιος είναι ο ρόλος τους στη μετάδοση;

Τα παιδιά αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των κρουσμάτων COVID-19, με περίπου το 1% όλων των περιπτώσεων να είναι κάτω των 10 ετών και 4% ηλικίας 10-19 ετών. Τα παιδιά φαίνεται ότι έχουν την ίδια πιθανότητα με τους ενήλικες να μολυνθούν, αλλά διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τους ενήλικες για την εμφάνιση συμπτωμάτων ή σοβαρής νόσησης.

Ποιος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης σε εγκύους και νεογνά;

Υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου σε έγκυες γυναίκες μετά τη μόλυνση με COVID-19. Φαίνεται ότι οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν παρόμοιες κλινικές εκδηλώσεις με μη έγκυες γυναίκες και μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι εγκύων ούτε αποβολές. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι η μόλυνση με COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αρνητική επίδραση στο έμβρυο. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης του COVID-19 από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι σήμερα έχει αναφερθεί μόνο μία επιβεβαιωμένη νεογνική περίπτωση COVID-19.

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο COVID-19;

Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο.

Χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον συμπτωματική προσέγγιση, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα και παρέχεται υποστηρικτική φροντίδα (π.χ. οξυγόνο, υγρά).

Σε σοβαρές καταστάσεις, δοκιμάζονται ορισμένα φάρμακα που στοχεύουν στον ίδιο τον ιό, αλλά η χρήση τους πρέπει να αξιολογηθεί.

Πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση για COVID-19;

Οι τρέχουσες οδηγίες για τη διενέργεια του μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 εξαρτώνται από τη φάση της επιδημίας

Γενικά ο έλεγχος συνιστάται στις ακόλουθες ομάδες:

  • Νοσηλευόμενους ασθενείς με σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ήπια συμπτώματα
  • Περιπτώσεις με οξεία αναπνευστική λοίμωξη σε νοσοκομειακούς ασθενείς ή ευρισκόμενους σε άλλες εγκαταστάσεις (π.χ. γηροκομεία)
  • Εξωτερικοί ασθενείς με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού ή γριπώδη συνδρομή σε ορισμένες περιπτώσεις
  • Ηλικιωμένοι με υποκείμενες χρόνιες παθήσεις όπως πνευμονική νόσο, καρκίνο, καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, διαβήτη και σε ανοσοκαταστολή

Η νόσος COVID-19 ανήκει στα Υποχρεωτικώς Δηλούμενα Νοσήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον μοριακό έλεγχο για τον Νέο Κορωνοϊό και τον έλεγχο των αντισωμάτων

Κορωνοϊός SARS-CoV-2 (COVID-19), Μοριακή Ανίχνευση

Κορωνοϊός SARS-CoV-2 (COVID-19), Αντισώματα IgG

Κορωνοϊός SARS-CoV-2 (COVID-19), Αντισώματα IgM

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο COVID-19 και τις επίσημες κρατικές οδηγίες, μπορείτε να βρείτε στο site του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

 

Share it