URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Διαγνωστικές Εξετάσεις - DiagnosticTests® // Νόσος των Λεγεωνάριων: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Blog
Διαγνωστικές Εξετάσεις - DiagnosticTests®

Νόσος των Λεγεωνάριων: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η χρήση των aircondition είναι αναγκαία πλέον αλλά εγκυμονεί και κινδύνους.
Χαρακτηριστικά την περσυνή χρονιά είχαμε δύο κρούσματα γνωστών προσώπων της επικαιρότητας, που έφεραν τη νόσο των Λεγεωνάριων ή νόσο των airconditions στην επικαιρότητα.

Που όμως οφείλεται;

Η νόσος προκαλείται από το βακτήριο της Λεγιονέλλας.

Το μικρόβιο αυτό μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω των λεπτότατων σταγονιδίων, αερόλυμα, που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά, αλλά και του ντους ή και του πλυσίματος των χεριών.

Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Λεγιονέλλα (θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών, υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα κ.λ.π).

Κρίσιμες είναι οι μεγάλες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες, ειδικά οι ξενοδοχειακές μονάδες, παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα το νερό του δικτύου διανομής να παραμένει «στάσιμο» κατά τη διάρκεια των περιόδων αυτών (συνθήκη η οποία ευνοεί την ανάπτυξη της Λεγιονέλλας).

Τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται συνήθως δύο έως δέκα μέρες μετά την έκθεση στη Λεγιονέλλα και περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο
  • μυϊκούς πόνους
  • ρίγη
  • πυρετό 40°C ή και παραπάνω

Από τη δεύτερη ή τρίτη μέρα εκδηλώνεται επίσης:

  • βήχας (με βλέννα/αίμα ή χωρίς)
  • δύσπνοια
  • πόνος στο στήθος
  • ναυτία, τάση προς έμετο, διάρροια
  • σύγχυση

Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και τη συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου υπάγονται:

Όλα τα άτομα άνω των 50 ετών, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό;

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, επιταχύνει την ανάρρωση και αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές, όπως η αναπνευστική ανεπάρκεια, το σηπτικό σοκ και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Στη Διαγνωστική Αθηνών πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου των Λεγεωναρίων, άμεσα και αξιόπιστα:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210777654 ή info@athenslab.gr

 

Share it