URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Εντερικό Μικροβίωμα - EnteroScan® // Εντερικό Μικροβίωμα και Νόσος Alzheimer
Blog
Εντερικό Μικροβίωμα - EnteroScan®

Εντερικό Μικροβίωμα και Νόσος Alzheimer

Τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να παίζουν ρόλο στη νόσο του Alzheimer. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία έδειξε ότι τα εντερικά βακτήρια μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δίνουν νέες δυνατότητες για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Επειδή τα βακτήρια του εντέρου μας έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το πώς αισθανόμαστε από την αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος, του εντερικού βλεννογόνου και της διατροφής μας, η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer. Η ακριβής σύνθεση του εντερικού μας μικροβιώματος εξαρτάται από το ποια βακτήρια λαμβάνουμε κατά τη γέννηση, τα γονίδια και τη διατροφή μας.

Με τη μελέτη ασθενών και υγιών ποντικιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που πάσχουν από Alzheimer έχουν διαφορετική σύνθεση εντερικού μικροβιώματος σε σχέση με τα ποντίκια που δεν πάσχουν. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τη νόσο Alzheimer σε ποντίκια που δεν είχαν καθόλου εντερικά μικρόβια, προκειμένου να ερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ εντερικού μικροβιώματος και της ασθένειας. Ποντίκια χωρίς εντερικά μικρόβια είχαν σημαντικά μικρότερη ποσότητα βήτα-αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο. Οι β-αμυλοειδείς πλάκες είναι τα συσσωματώματα που σχηματίζονται στις νευρικές ίνες στις περιπτώσεις της νόσου Alzheimer.

Για να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ της εντερικής χλωρίδας και της εμφάνισης της νόσου, οι ερευνητές μετέφεραν εντερικά βακτήρια από νοσούντα ποντίκια σε ποντίκια ελεύθερα μικροβίων, και ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια αυτά ανέπτυξαν περισσότερο βήτα-αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο σε σύγκριση με εάν είχαν λάβει βακτήρια από υγιή ποντίκια.

Η μελέτη αυτή είναι μοναδική, καθώς δείχνει μια άμεση αιτιώδης σχέση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της νόσου του Alzheimer. Ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα ποντίκια που δεν είχαν καθόλου εντερικά μικρόβια δημιουργούσαν πολύ λιγότερο πλάκες στον εγκέφαλο.

Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι μπορούμε τώρα να αρχίσουμε την έρευνα για τρόπους για την πρόληψη της ασθένειας και την καθυστέρηση της εμφάνισης της.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να μελετούν το ρόλο των βακτηρίων στην ανάπτυξη της νόσου Alzheimer και θα δοκιμάσουν εντελώς νέους τύπους προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών με βάση την διαμόρφωση του μικροβιώματος του εντέρου μέσω της διατροφής και νέων ειδών προβιοτικών.

Harach, T., Marungruang, N., Duthilleul, N., Cheatham, V., Mc Coy, K. D., Frisoni, G. et al., (2017). Reduction of Abeta amyloid pathology in APPPS1 transgenic mice in the absence of gut microbiota. Scientific Reports, 7. DOI: 10.1038 / srep41802

Share it