Γλυκαντικά: Λύση ή κίνδυνος για την υγεία μας;
Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε αμέτρητα τρόφιμα ώστε να μας πείσουν να καταναλώνουμε άφοβα "απαγορευμένα" τρόφιμα όπως αναψυκτικά ή γλυκά. Είναι όμως ασφαλή για την υγεία μας; Μια νέα έρευνα ρίχνει περισσότερο φως και απαντάει στο ερώτημα.
Η είδηση μας έρχεται από την Αμερική όπου η FDA, δηλαδή η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων, αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση 6 τεχνητών γλυκαντικών από τα τρόφιμα. Αυτά είναι: βενζοφαινόνη, ακρυλικό αιθύλιο, αιθυλομεθυλαιθέρας, μυρκένιο, το λεγόμενο τερπένιο του δυόσμου και πυριδίνη. Η αντιπαράθεση για τα γλυκαντικά ξεκίνησε ήδη από τη στιγμή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται προκειμένου να δώσουν τα λεγόμενα τρόφιμα light, μια ανθούσα βιομηχανία τροφίμων που υπόσχεται ότι όλοι μπορούν να φάνε και να πιούνε τα πάντα χάρη στην απουσία ζάχαρης. Πόσο ασφαλή είναι, όμως, τα γλυκαντικά για την υγεία μας; Μια νέα έρευνα έρχεται να καταδείξει ότι πολλά από τα εγκεκριμένα τεχνητά γλυκαντικά που η FDA έχει εγκρίνει τελικά είναι τοξικά για τα εντερικά βακτήρια και άρα μας κάνουν κακό. Η έρευνα μάλιστα μιλάει ακόμα και για καρκίνο και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Τι λέει η νέα έρευνα;
Η εν λόγω έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecules από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion στο Ισραήλ και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη αποκάλυψε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά και τα αθλητικά συμπληρώματα που έχει εγκρίνει η FDA είναι τοξικά για το εντερικό μικροβίωμα. Συγκεκριμένα η έρευνα εξέτασε 6 γλυκαντικά (ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ζαχαρίνη, αντβατάμη, νεοταμίνη και ακεσουλφάμη)-όλα πολύ γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα σε τρόφιμα και αναψυκτικά- και 10 συμπληρώματα για αθλητές που περιέχουν αυτά τα γλυκαντικά. Σύμφωνα με την έρευνα, τα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος γίνονταν τοξικά με την έκθεσή τους σε μόλις ελάχιστα μικρογραμμμάρια αυτών των γλυκαντικών.
“Τροποποιήσαμε το από τη φύση του βιοφωταυγές βακτήριο E.coli ώστε να φωσφορίζει όταν ανιχνεύει τοξικούς παράγοντες και να δρα ως αισθητήρας που αντιπροσωπεύει το σύνθετο μικροβιακό σύστημα”, εξήγησε ο Ariel Kushmaro, καθηγητής της έδρας Βιοτεχνολογίας John A. Ungar στο Τμήμα Βιοτεχνολογικής Μηχανικής “Avram and Stella Goldstein-Goren” και μέλος του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και του Ινστιτούτου Ilse Katz για την Νανοτεχνολογία στο Negev. Όταν το βακτήριο εκτέθηκε σε συγκεκριμένες ποσότητες των γλυκαντικών προκλήθηκε φωταύγεια (δηλαδή χημική αντίδραση) με πιο ισχυρή αυτή που του προκάλεσε η ζαχαρίνη, το πιο παλιό γλυκαντικό σε χρήση. Όπως αναφέρεται στην έρευνα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποια τρόφιμα περιέχονται ποια γλυκαντικά διότι πολλές φορές γίνεται εν αγνοία μας αλλά και να κατανοήσουμε ότι μπορούν να προκαλέσουν ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων υγείας. Επιπλέον οι ποσότητες των γλυκαντικών πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές. Σύμφωνα με την έρευνα, η διατροφή μας έχει άμεση επίπτωση το μικροβίωμα όλου του σώματος, το οποίο όχι μόνο παίζει ρόλο στη φυσιολογία μας αλλά μπορεί να μειώσει τη ροπή μας σε πολλές παθολογικές καταστάσεις. Επιπλέον, το μικροβίωμά μας λειτουργεί ως δοκιμαστικός σωλήνας στον οποίο δοκιμάζονται οι επιπτώσεις που έχουν οι διαιτητικές μας επιλογές στην υγεία μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα γλυκαντικά προκαλούν χημικές αντιδράσεις στο εντερικό μικροβίωμα που έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Kushmaro “τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στο να κατανοήσουμε την τοξικότητα των γλυκαντικών αλλά και τις πιθανές αρνητικές τους επιπτώσεις στο περιβάλλον”, μιας και τα γλυκαντικά θεωρείται ότι επιβαρύνουν το περιβάλλον. Η χρήση μάλιστα των βιοφωταυγών βακτηρίων θα μπορεί να ανιχνεύεσει τα γλυκαντικά στο περιβάλλον.