Blog
Εντερικό Μικροβίωμα - EnteroScan®

Ινδικάνη Ούρων

Η εξέταση των ούρων για Ινδικάνη (ονομάζεται επίσης τεστ Obermeyer), αποτελεί έναν έμμεσο εργαστηριακό δείκτη εντερικής δυσβίωσης και μικροβιακής υπερανάπτυξης στο λεπτό έντερο (SIBO). Η Ινδικάνη είναι ένα υποπροϊόν (ινδόλη) που παράγεται όταν τα βακτήρια στο έντερο επιδρούν στο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Οι περισσότερες από τις ινδόλες που σχηματίζονται με αυτόν τον τρόπο απεκκρίνονται στα κόπρανα ενώ μια πολύ μικρή ποσότητα από αυτές τις ουσίες απορροφάται από το έντερο, μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται ως Ινδικάνη στα ούρα.

Φυσιολογικά, μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα Ινδικάνης ανιχνεύεται στα ούρα. Η ποσότητα της Ινδικάνης στα ούρα αυξάνεται όταν ακολουθείται υψηλή πρωτεϊνική διατροφή ή όταν γίνεται αναποτελεσματική πέψη των πρωτεϊνών. Όταν οι πρωτεΐνες δεν αφομοιώνονται επαρκώς από τον οργανισμό, τα βακτήρια τις μεταβολίζουν και τις διασπούν εντός του παχέος εντέρου με ταυτόχρονη παραγωγή ινδολών, οι οποίες απορροφώνται και μετατρέπονται στο ήπαρ σε Ινδικάνη.

Ασθενείς που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα Ινδικάνης στα ούρα, συνήθως κάνουν κακή διατροφή ή πίνουν πολύ αλκοόλ ή έχουν έντονους ρυθμούς και αγχωτική ζωή. Αυξημένα επίπεδα Ινδικάνης μπορεί επίσης να υποδηλώνουν δυσπεψία και υποχλωρυδρία (υπολειτουργία του στομάχου). Η απέκκριση της Ινδικάνης μειώνεται όταν το έντερο αποικίζεται με στελέχη ωφέλιμων βακτηρίων ενώ όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εποικισμού με τα καλά βακτήρια, τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο της Ινδικάνης στα ούρα.

Παρόλο που ο έλεγχος της Ινδικάνης στα ούρα δεν αποτελεί ειδικό τεστ για την Καντιντίαση του εντέρου, οι περισσότεροι ασθενείς που εμφανίζουν κλινική εικόνα Καντιντίασης, είναι θετικοί στην Ινδικάνη.

Διαβάστε περισσότερα

Share it