URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Εντερικό Μικροβίωμα - EnteroScan® // «Τι τροφές μου… ταιριάζουν»; Η απάντηση κρύβεται στο… έντερό μας!
Blog
Εντερικό Μικροβίωμα - EnteroScan®

«Τι τροφές μου… ταιριάζουν»; Η απάντηση κρύβεται στο… έντερό μας!

Η «ταυτότητα» της υγείας του καθενός από εμάς βρίσκεται στην εντερική του χλωρίδα! Εκεί «κρύβεται» και το μέλλον της διατροφολογίας!

Οι επιστήμες που ασχολούνται με την υγεία, από την ιατρική αυτή καθεαυτή μέχρι και τη διατροφολογία οδηγούνται αναπόφευκτα προς ένα δρόμο: αυτόν της εξατομίκευσης της θεραπείας με βάση τα πολύ ιδιαίτερα δεδομένα κάθε ασθενή. Και όταν μιλάμε για τη διατροφολογία, φυσικά δεν μιλάμε για φάρμακα αλλά για τροφές. Και επειδή όπως έλεγε ο Ιπποκράτης «η τροφή σου είναι το φάρμακό σου», οι διατροφολόγοι είναι θεωρητικά εκείνοι οι επαγγελματίες που μπορούν περισσότερο από τον καθένα να απαντήσουν στην ερώτηση που όλοι μας κάνουμε: «τι πρέπει να τρώω για να βελτιώσω την υγεία μου»;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την κλασική απάντηση: μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη πρόληψη. Το θέμα, όμως, είναι ότι όταν φτάνουμε να χτυπήσουμε την πόρτα ενός διατροφολόγου αυτό συμβαίνει διότι δεν μας ταιριάζει μια γενικόλογη θεωρία περί μεσογειακής διατροφής αλλά και διότι δεν κάνουν όλες οι «δίαιτες» για όλους! Ο διατροφολόγος, λοιπόν, καλείται να μας παρέχει συμβουλές που να είναι πλήρως εξατομικευμένες, δηλαδή να αφορούν τον καθένα από εμάς και μόνο, με βάση το ιατρικό μας προφίλ, τις προτιμήσεις μας, τις ενδεχόμενες αλλεργίες μας κ.ο.κ. Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο ευοίωνο για τον κλάδο της διατροφολογίας και όχι μόνο! Και αυτό χάρη στο εντερικό μας μικροβίωμα ή χλωρίδα όπως θα έχετε πιο συχνά ακούσει, δηλαδή όλα εκείνα τα «καλά» βακτήρια που έχουμε στο έντερό μας! Εκεί φαίνεται πως κρύβεται η διατροφική ταυτότητα κάθε ατόμου και τελικά ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί ο ρόλος του εντέρου στη γενική μας υγεία και ευεξία!

Τι λένε οι έρευνες;

Ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών κατέδειξε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας μέσω του εντερικού μικροβιώματος.  Σύμφωνα με τη Dr. Genelle Healey του Τμήματος Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια στον Καναδά, όμως, δεν έχουν όλα τα τρόφιμα την ίδια επίδραση στο έντερο όλων των ανθρώπων. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα από τη Δανία μας λέει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση του βάρους και στα επίπεδα φλεγμονής που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα, όμως δεν επηρέασε με τον ίδιο τρόπο το έντερο όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Έτσι, η Dr Healey και συνάδελφοί της πρόσφατα ανέλυσαν σε μια επιστημονική επιθεώρηση το επιχείρημα ότι οι αυστηρώς εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής είναι εφικτές εάν οι επιστήμονες λάβουν υπόψη τους 2 πράγματα σε ό,τι αφορά τα άτομα που συμμετέχουν σε έρευνες: τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σύνθεση της εντερικής τους χλωρίδας καθώς και/ή τη λειτουργία αυτής. Με βάση αυτούς τους δύο παράγοντες θα είναι πιο εύκολο να κατηγοριοποιηθούν τα άτομα και θα είναι πιο προβλέψιμη η ανταπόκρισή τους σε κάθε τροφή.

Μια νέα εποχή ξεκινά!

Η αναγνώριση της σημασίας που έχει ο τρόπος που λειτουργεί το έντερό μας σε σχέση με τις τροφές θα φέρει μια νέα εποχή στο χώρο της διαιτολογίας-διατροφολογίας. Πλέον οι επαγγελματίες της διατροφής θα μπορούν να επεμβαίνουν αποτελεσματικότερα στη δίαιτά μας και να μας συμβουλεύουν για το ποιες τροφές μας ταιριάζουν και άρα μας κάνουν καλό και ποιες όχι. Ιδού ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε:

Έστω ότι το Άτομο Α και το Άτομο Β θέλουν να βελτιώσουν το εντερικό τους μικροβίωμα  Το Άτομο Α συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή του και ως εκ τούτου το εντερικό του μικροβίωμα δεν είναι τόσο «πλούσιο» αφού του λείπουν βασικά είδη βακτηρίων. Αντίθετα το Άτομο Β καταναλώνει πολλές φυτικές ίνες και το μικροβίωμα του εντέρου του είναι πλούσιο σε βακτήρια. Όταν και οι δύο καταναλώσουν πρεβιοτικά  (που οφελούν το έντερο), το Άτομο Β θα δει πολύ πιο γρήγορα και άμεσα διαφορά στη γενική του υγεία από ό,τι το Άτομο Α, διότι το έντερό του περιέχει ήδη τα βακτήρια εκείνα που έχουν τα κατάλληλα ένζυμα για να μετατρέψουν τα πρεβιοτικά σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα για τον οργανισμό του. Άρα το Άτομο Α χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα αυτό.

Όπως λέει η Δρ. Healey, «αυτή τη στιγμή οι διαιτολόγοι δίνουν εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής βασιζόμενοι μόνο στις προτιμήσεις του ασθενή και σε κάποιους κλασικούς βιοχημικούς δείκτες όπως είναι το ζάχαρο αίματος. Ωστόσο, πιστεύω ότι στο μέλλον, με το να ενσωματώσουν το εντερικό μικροβίωμα και τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών στα δεδομένα τους αυτό θα τους δώσει καλύτερα εξατομικευμένες διατροφές κομμένες και ραμμένες ακριβώς πάνω σε κάθε άτομο».

Και πώς θα ξέρω τι «γράφει» στο έντερό μου;

Είναι πολύ απλό και μπορείτε να το πετύχετε με μία προηγμένη εξέταση που θα λύσει κάθε σας απορία! Ονομάζεται EnteroScan®, διενεργείται στη Διαγνωστική Αθηνών και αποτελεί μια ομάδα εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων που αναλύουν το Εντερικό Μικροβίωμα και τις λειτουργίες του. Μαζί με άλλες καινοτόμες και συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις, ρίχνουν φως σε μία σειρά από νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις, και κυρίως καταγράφουν τον τρόπο που λειτουργεί το έντερό σας καθώς και την κατάσταση των βακτηρίων του. Έτσι μπορείτε να μάθετε πώς θα βελτιώσετε την υγεία σας με φυσικούς τρόπους, πώς θα προλάβετε την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και φυσικά μπορείτε να δώσετε απαντήσεις σε χρόνια νοσήματα που σας ταλαιπωρούν! Η εξέταση είναι ανώδυνη αφού γίνεται σε δείγμα κοπράνων, που μπορείτε να στείλετε ακόμα και με courier!

Share it