URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Εντερικό Μικροβίωμα - EnteroScan® // Το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τη συμπεριφορά επιλογής της διατροφής
Blog
Εντερικό Μικροβίωμα - EnteroScan®

Το εντερικό μικροβίωμα επηρεάζει τη συμπεριφορά επιλογής της διατροφής

Γιαούρτι ή αυγά, μπριζόλα ή λαχανικά ή μήπως πατατάκια; Παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις για το τι θα φάμε κάθε μέρα, αλλά τελικά αυτές οι επιλογές μπορεί να μην είναι εντελώς δικές μας. Νέα έρευνα σε ποντίκια δείχνει για πρώτη φορά ότι το εντερικό μικροβίωμα των ζώων επηρεάζει το τι επιλέγουν να φάνε, δημιουργώντας ουσίες που προκαλούν επιθυμία για διαφορετικά είδη τροφών.

Η επιλογή της διατροφής είναι μια θεμελιώδης πτυχή της συμπεριφοράς των ζώων με πολυάριθμες οικολογικές και εξελικτικές επιπτώσεις. Ενώ οι υποκείμενοι μηχανισμοί είναι περίπλοκοι, η διαθεσιμότητα των βασικών διαιτητικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει έντονα τη συμπεριφορά επιλογής της διατροφής. Το μικροβίωμα του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι μεταβολίζει πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας στην υπόθεση ότι το εντερικό μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει την επιλογή της διατροφής. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν ότι τα ποντίκια χωρίς μικρόβια (αξενικά) που αποικίστηκαν («μεταμοσχεύθηκαν») από εντερικό μικροβίωμα προερχόμενο από τρία διαφορετικά είδη τρωκτικών με ξεχωριστές στρατηγικές αναζήτησης τροφής, επέλεξαν διατροφή που διέφερε ως προς τη σύνθεση των μακροθρεπτικών συστατικών της. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαν ότι τα «μεταμοσχευμένα» ποντίκια με μικροβίωμα φυτοφάγων ζώων επέλεξαν μια διατροφή με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης : υδατάνθρακα (P:C), ενώ τα «μεταμοσχευμένα» ποντίκια με το μικροβίωμα παμφάγων και σαρκοφάγων επέλεξαν μια δίαιτα χαμηλότερης αναλογίας P:C. Προς υποστήριξη της υπόθεσης ότι η τρυπτοφάνη - το βασικό πρόδρομο αμινοξύ της σεροτονίνης - χρησιμεύει ως περιφερειακό σήμα που ρυθμίζει την επιλογή της διατροφής, τα βακτηριακά γονίδια που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της τρυπτοφάνης και η διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης στο πλάσμα, συσχετίστηκαν με την επακόλουθη πρόσληψη των υδατανθράκων. Τέλος, τα «μεταμοσχευμένα» ποντίκια με μικροβίωμα φυτοφάγων ζώων εμφάνισαν μεγαλύτερα εντερικά διαμερίσματα που σχετίζονται με τη μικροβιακή ζύμωση, αντανακλώντας σε γενικές γραμμές την εντερική μορφολογία των ειδών-δότη τους.

Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά επιλογής της διατροφής του ξενιστή, ίσως με τη μεσολάβηση της διαθεσιμότητας βασικών αμινοξέων, αποκαλύπτοντας έτσι έναν μηχανισμό με τον οποίο το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά αναζήτησης τροφής του ξενιστή.

 

Trevelline, B. K. & Kohl, K. D. The gut microbiome influences host diet selection behavior. Proc. Natl Acad. Sci. USA 119, e2117537119 (2022)

Share it