URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Ευζωία // Η Λειτουργική Ιατρική στη Διαχείριση του Στρες
Blog
Ευζωία

Η Λειτουργική Ιατρική στη Διαχείριση του Στρες

Το στρες ορίζεται ως η σωματική ή ψυχολογική αντίδραση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς στρεσογόνους παράγοντες. Προκαλεί αλλαγές σχεδόν σε κάθε σύστημα του σώματος, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται και συμπεριφέρονται. Σε πρώτο επίπεδο, η αντίδραση στο στρες αφορά την ενίσχυση της επιβίωσης. Έτσι, το στρες μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικά αποτελέσματα, όπως βελτίωση της ψυχικής ή σωματικής απόδοσης. Ωστόσο, στο παρατεταμένο, χρόνιο στρες συμβαίνει το αντίθετο. Ο εντοπισμός των στρεσογόνων παραγόντων και η εφαρμογή τεχνικών μείωσης του στρες είναι θεμελιώδεις για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

Κατανόηση του Στρες και των Επιπτώσεών του

Η ανταπόκριση στο στρες είναι μια πολύπλοκη φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει στο σώμα όταν αντιλαμβάνεται μια πραγματική ή φανταστική απειλή. Αυτή η αντίδραση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση, καθώς προετοιμάζει το σώμα να αντιμετωπίσει ή να διαφύγει από τον κίνδυνο. Η αντίδραση στο στρες περιλαμβάνει την ενεργοποίηση πολλών συστημάτων του οργανισμού που αλληλοεπιδρούν, συμπεριλαμβανομένου του συμπαθητικού τμήματος του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA).

Κατά την έκθεση σε κάποιο στρεσογόνο παράγοντα, ο υποθάλαμος απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης κορτικοτροπίνης (CRH). Η CRH δίνει εντολή στην υπόφυση να απελευθερώσει την φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη (ACTH), η οποία, με τη σειρά της, διεγείρει τα επινεφρίδια, τους αδένες που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Τα επινεφρίδια ανταποκρίνονται στην ACTH απελευθερώνοντας τις ορμόνες του στρες, με κυριότερη την κορτιζόλη. Η κορτιζόλη παίζει κεντρικό ρόλο στην αντίδραση στο στρες κινητοποιώντας τα αποθέματα ενέργειας, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και διεγείροντας τις αισθήσεις, προετοιμάζοντας το σώμα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην αντιληπτή απειλή.

Φυσιολογικά, αρκετές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της αντίδρασης στο στρες. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, ενισχύοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών σε ζωτικά όργανα και μυς. Η αναπνοή γίνεται ταχύτερη και βαθύτερη, εξασφαλίζοντας επαρκή παροχή οξυγόνου στους πνεύμονες. Η ροή του αίματος ανακατευθύνεται μακριά από λιγότερο κρίσιμες λειτουργίες, όπως η πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει προτεραιότητα προς τον εγκέφαλο και τους μυς. Επιπλέον, το σώμα απελευθερώνει γλυκόζη και λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας άμεσες πηγές ενέργειας στους μυς. Οι κόρες διαστέλλονται για να βελτιώσουν την όραση και οι αισθήσεις γίνονται πιο οξείες. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές συλλογικά προετοιμάζουν το σώμα να ανταποκριθεί γρήγορα σε κάθε στρεσογόνο παράγοντα.

Ωστόσο, το παρατεταμένο ή χρόνιο στρες οδηγεί σε δυσλειτουργία των επινεφριδίων και του νευρικού συστήματος και θέτει υψηλές απαιτήσεις σε ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων, της καρδιάς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλές ασθένειες συνδέονται στενά με το στρες και τη δυσλειτουργία των επινεφριδίων. Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποιες αυτοάνοσες και καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ακανόνιστοι και επώδυνοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και διαταραχές της διάθεσης.

Προσδιορισμός Στρεσογόνων Παραγόντων

Ο εντοπισμός των στρεσογόνων παραγόντων είναι μεγάλης σημασίας για τη διαχείριση και τη μείωση του στρες. Αναγνωρίζοντας τους συγκεκριμένους παράγοντες που προκαλούν στρες, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν στοχευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης, να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και να αναζητήσουν την κατάλληλη υποστήριξη.

Διατροφή και Στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές συνήθειες και τη πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών ουσιών. Το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις για οξυγόνο, ενέργεια και μικροθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, οδηγεί πολλούς ανθρώπους προς το συναισθηματικό φαγητό, ευνοώντας τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά γεύματα έναντι εκείνων που πληρούν τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Άλλοι μπορεί να μην έχουν το χρόνο και το κίνητρο να προετοιμάσουν θρεπτικά γεύματα ή να έχουν μειωμένη όρεξη και να παραλείπουν γεύματα. Οι εκδοχές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και διατροφικές ελλείψεις που μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να προσαρμόζεται σε στρεσογόνους παράγοντες και διαιωνίζουν τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής.

Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του νευρικού συστήματος και ενεργοποιεί τον άξονα HPA. Η κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης και υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική πρόσληψη καφεϊνούχων ποτών συνδέεται με αυξημένη αντίληψη του στρες και των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτό, όπως νευρικότητα, ανησυχία, αϋπνία και αποδιοργανωμένες σκέψεις.

Άσκηση και Στρες

Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με κακή ψυχική υγεία, όπως υποστηρίζεται από έρευνα του 2018, στην οποία παρατηρήθηκε ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με βελτιωμένη διάθεση, μειωμένο στρες και καλύτερο ύπνο. Τα οφέλη της άσκησης στο στρες και την ψυχική υγεία μπορούν να αποδοθούν στη φυσική παραγωγή ενδορφινών. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει την κόπωση, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τον ύπνο και σταθεροποιεί τη διάθεση.

Ενώ η άσκηση θεωρείται γενικά μια ευεργετική δραστηριότητα, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί η ίδια να αποτελέσει έναν στρεσογόνο παράγοντα. Σε έρευνα του 2021 παρατηρήθηκαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης έως και δύο ώρες μετά από διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Η έντονη ή παρατεταμένη σωματική δραστηριότητα, ειδικά όταν το σώμα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο ή δεν του δίνεται αρκετός χρόνος ανάκαμψης, μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση στο μυοσκελετικό, καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξισορροπείται το πρόγραμμα άσκησης, με επαρκή ανάπαυση, ενυδάτωση και διατροφή. 

Ύπνος και Στρες

Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ ύπνου και στρες. Το στρες και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου. Η στέρηση ύπνου προκαλεί υπερέκκριση κορτιζόλης και υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα στρες.

Αξιολόγηση της Ορμονικής Ισορροπίας

Έχουμε διαπιστώσει ότι κατά τη διάρκεια περιόδων χρόνιου στρες, τα επινεφρίδια διεγείρονται συνεχώς, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή κορτιζόλης. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναπτυχθεί δυσλειτουργία των επινεφριδίων, που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικά πρότυπα έκκρισης κορτιζόλης μέσα στη μέρα. 

Τα μη φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης διαταράσσουν την ισορροπία και άλλων ορμονικών συστημάτων του σώματος. Το χρόνιο στρες ασκεί αρνητική επίδραση στην υγεία και τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-θυρεοειδούς (HPT) απορυθμίζεται από το στρες, οδηγώντας σε ανώμαλη έκκριση της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) και εμποδίζοντας τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) στη δραστική μορφή τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η δυσλειτουργία του άξονα HPT σχετίζεται με υποθυρεοειδικές και υπερθυρεοειδικές καταστάσεις. Επιπλέον, το στρες μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς (θυρεοειδίτιδα Hashimoto και νόσος του Graves).

Το ψυχοκοινωνικό στρες, επίσης, καταστέλλει τους άξονες υποθαλάμου-υπόφυσης-γονάδων σε γυναίκες και άνδρες, επηρεάζοντας αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων, μειώνοντας την παραγωγή των ορμονών του φύλου, δηλαδή των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της τεστοστερόνης. Οι ανισορροπίες στις φυλετικές ορμόνες συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, των ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων και της στειρότητας στις γυναίκες, καθώς και στυτική δυσλειτουργία, απώλεια μυϊκής μάζας και γυναικομαστία, στους άνδρες.

Σύνδεση Εντέρου-Εγκεφάλου

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου, ένα πολύπλοκο αμφίδρομο δίκτυο επικοινωνίας, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων φυσιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των αντιδράσεων στο στρες. Το μικροβίωμα του εντέρου, μια ποικιλόμορφη κοινότητα μικροοργανισμών που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα, επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου. Αυτή η αλληλεπίδραση είναι δυναμική, με σήματα που ταξιδεύουν κατά μήκος του πνευμονογαστρικού νεύρου και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, επιτρέποντας τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Το χρόνιο στρες μπορεί να διαταράξει τη σύνθεση και την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου, οδηγώντας σε δυσβίωση, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου. Η δυσβίωση έχει συνδεθεί με διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κατάθλιψης και του IBS. Οι αλλαγές που προκαλούνται από το στρες στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και το GABA, οι οποίοι παίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και των αντιδράσεων στο στρες. Επιπλέον, το στρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού, επιτρέποντας σε επιβλαβείς ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν φλεγμονή και άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες.

Εξετάσεις Λειτουργικής Ιατρικής για το Στρες

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους ασθενείς που βρίσκονται κάτω από μεγάλο άγχος να αποδώσουν τα συμπτώματά τους σε ψυχολογικό στρες και να προσδιορίσουν ακριβώς την αιτία που το προκαλεί. Οι εξετάσεις λειτουργικής ιατρικής παρέχουν στους ασθενείς σταθερά σημεία που υποδεικνύουν την κατάσταση της υγείας τους.

  • EnteroScan® Comprehensive (Πλήρες). Το EnteroScan® αποτελεί μια ομάδα εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων που αναλύουν το εντερικό μικροβίωμα και τις λειτουργίες του. Μετρά δείκτες πέψης, απορρόφησης, φλεγμονής, ανοσολογικής ενεργοποίησης, εντερικής διαπερατότητας και εντερικού μικροβιώματος για να αξιολογήσει διεξοδικά την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου, καθώς σχετίζεται με τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
  • Μικροθρεπτικά στοιχεία. Τα μικροθρεπτικά στοιχεία έχουν παρόμοια δράση με τις βιταμίνες και προκειμένου να διατηρηθούν σε βέλτιστα επίπεδα στον οργανισμό πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή ή με τη μορφή συμπληρωμάτων. Το ψυχολογικό και σωματικό στρες επηρεάζει τις συγκεντρώσεις των μικροθρεπτικών στοιχείων αυξάνοντας τη χρήση και την απέκκριση τους, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας εάν δεν είναι εξασφαλισμένη η βέλτιστη κατάσταση των θρεπτικών ουσιών.
  • Επινεφριδιακή Λειτουργία AdrenalScan®. Ο εργαστηριακός έλεγχος της Επινεφριδιακής Λειτουργίας (AdrenalScan®) είναι μια εξέταση στο σίελο, που αξιολογεί την κορτιζόλη και την θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA-S). Για τον έλεγχο αυτό, συλλέγονται τέσσερα δείγματα σιέλου κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, επιτρέποντας έτσι αφενός τον εντοπισμό των ανισορροπιών στην παραγωγή των επινεφριδιακών ορμονών και αφετέρου, την αξιολόγηση του κιρκάδιου ρυθμού λειτουργίας των επινεφριδίων. Κανονικά, τα επίπεδα κορτιζόλης θα πρέπει να κορυφώνονται κατά το ξύπνημα το πρωί και σταδιακά να μειώνονται καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το χρόνιο στρες μπορεί να αμβλύνει την πρωινή απόκριση της κορτιζόλης αφύπνισης (CAR) και να διαταράξει το συνηθισμένο ημερήσιο μοτίβο έκκρισης κορτιζόλης.
  • Μελατονίνη, Κιρκάδιος ρυθμός. Ο έλεγχος του κιρκάδιου ρυθμού της μελατονίνης μετρά τα επίπεδα μελατονίνης σε έναν πλήρη κύκλο σκότους-φωτός (δηλαδή σε ένα 24ωρο). Η μέτρηση της μελατονίνης μπορεί να αξιολογηθεί για τις ανισορροπίες που οδηγούν σε κακό ύπνο.

Τέλος, υπάρχουν και άλλες ορμονικές εξετάσεις που μπορούν να χρησιμεύσουν στην κατανόηση της επίδρασης του στρες στο ενδοκρινικό σύστημα όπως για παράδειγμα η εξέταση των θυρεοειδικών και των φυλετικών ορμονών.

Η προσέγγιση της Λειτουργικής Ιατρικής

Η διαχείριση του στρες μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά εστιάζοντας στην ανάπτυξη ενός τρόπου ζωής που περιλαμβάνει:

  • Διατροφή
  • Άσκηση
  • Συμπληρώματα που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη των επινεφριδίων
Διατροφικές Συστάσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες ακολουθούν μία διατροφή που χαρακτηρίζεται από τρόφιμα χωρίς θρεπτικά συστατικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη, ανθυγιεινά λίπη και αλκοόλ. Η διατροφή αυτή στερείται τα υψηλής ποιότητας και μη επεξεργασμένα θρεπτικά τρόφιμα, που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει και προδιαθέτει σε παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με το αυξημένο στρες. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με την προσθήκη μη επεξεργασμένων τροφίμων βοηθά στην διασφάλιση, ότι το σώμα πληρεί τις διατροφικές απαιτήσεις για να υποστηρίξει την υγεία κάθε συστήματός του.

Συμπληρώματα & Βότανα

Τα μικροθρεπτικά στοιχεία που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υποστήριξη της λειτουργίας των επινεφριδίων είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια του στρες. Η συμπλήρωση αυτών των θρεπτικών ουσιών μεμονωμένα ή συνδυαστικά (όπως με μια πολυβιταμίνη) θα βοηθήσει στην πρόληψη ελλείψεων.

Η Ασβαγκάντα (Ashwagandha), είναι ένα προσαρμογόνο βότανο που υποστηρίζει τη λειτουργία των επινεφριδίων και μετριάζει τα συμπτώματα του στρες, μειώνοντας τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης. Κλινικά αποτελέσματα που σχετίζονται με το συμπλήρωμα της ασβαγκάντα περιλαμβάνουν το μειωμένο στρες, τη βελτιωμένη ενέργεια, τη πρόληψη των ελκών που προκαλούνται από το στρες και τη μείωση της αϋπνίας.

Ολιστική Ιατρική

Οι θεραπείες νου-σώματος περιλαμβάνουν μια σειρά τεχνικών που επικεντρώνονται στη σύνδεση μεταξύ ψυχικής και σωματικής ευεξίας. Αυτές οι προσεγγίσεις αναγνωρίζουν την επίδραση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών στην υγεία. Οι θεραπείες νου-σώματος προσφέρουν μια ολιστική προσέγγιση και ανακουφίζουν τα συμπτώματα του στρες, προάγουν τη χαλάρωση, ενισχύουν τους μηχανισμούς αντιμετώπισης και βελτιώνουν τη συνολική ποιότητα ζωής. Παραδείγματα θεραπειών νου-σώματος αποτελούν ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι βαθιές αναπνοές και η βιοανάδραση.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1960 και έκτοτε έχει ερευνηθεί εκτενώς και θεωρείται πλέον θεραπευτική μέθοδος πρώτης γραμμής για τη θεραπεία των διαταραχών ψυχικής υγείας. Με τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των αρνητικών σκέψεων και την εκμάθηση ευεργετικότερων τρόπων  αντιμετώπισης, η CBT βοηθά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων.

Συμπερασματικά

Υιοθετώντας την προσέγγιση της λειτουργικής ιατρικής για τη διαχείριση του στρες, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες του στρες και όχι απλώς να καλύψουν τα συμπτώματα. Λαμβάνοντας υπόψιν την περίπλοκη αλληλεπίδραση του τρόπου ζωής, του περιβάλλοντος και της συναισθηματικής ευεξίας, η λειτουργική ιατρική παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το στρες επηρεάζει το σώμα μοναδικά για κάθε άτομο. Μέσω εξατομικευμένων παρεμβάσεων, όπως η στοχευμένη διατροφική υποστήριξη, οι θεραπείες νου-σώματος και οι αλλαγές του τρόπου ζωής, οι ασθενείς μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά το στρες και να ενισχύσουν τη συνολική υγεία τους.

Share it