URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Ορμόνες - HormoneScan® // Αεροβική: Ένας σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο του μαστού!
Blog
Ορμόνες - HormoneScan®

Αεροβική: Ένας σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο του μαστού!

Πώς η αεροβική άσκηση προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού; Νεώτερες έρευνες μετρούν τους μεταβολίτες οιστρογόνων στα ούρα γυναικών που γυμνάζονται και έχουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα!

Στην ιατρική κοινότητα είναι αποδεκτό ότι η έκθεση στα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ως αποτέλεσμα της αθροιστικής διέγερσης της διαίρεσης των επιθηλιακών κυττάρων από τα οιστρογόνα. Επίσης πλέον οι επιστήμονες συγκλίνουν στο ότι ορισμένοι μεταβολίτες οιστρογόνων (δηλαδή οι ουσίες που προκύπτουν από το μεταβολισμό των οιστρογόνων) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου στο μαστό. Κάτι ακόμα που είναι γενικώς αποδεκτό είναι ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Πλέον οι έρευνες και οι κλινικές δοκιμές στρέφονται στα “σημάδια” που δίνουν οι αλλαγές στο μεταβολισμό των οιστρογόνων στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τι λένε οι έρευνες;

Μία τέτοια έρευνα δημοσιεύτηκε στην έκδοση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, η οποία διερευνούσε την επίδραση της αεροβικής άσκησης στο μεταβολισμό των οιστρογόνων στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η έρευνα έγινε σε υγιείς, νέες γυναίκες που είχαν κανονικά περίοδο, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Στο ένα γκρουπ οι γυναίκες έκαναν 30 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης αεροβική άσκηση 5 φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες και στο δεύτερο οι γυναίκες είχαν έναν συνηθισμένο τρόπο καθιστικής ζωής (με ελάχιστη έως καθόλου άσκηση). Πριν την έρευνα μετρήθηκαν τα επίπεδα των οιστρογόνων και 9 οιστρογονικών μεταβολιτών στα ούρα τους. Επίσης υπολογίστηκαν οι αναλογίες οιστρογονικών μεταβολιτών 2-OHE1/16α-OHE1 και 2- OHE1/4-OHE1.

Οι αναλογίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία διότι είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι όταν η Αναλογία Οιστρογονικών Μεταβολιτών (ΑΟΜ) 2-ΟΗΕ1 προς 16-ΟΗΕ1 στα ούρα είναι μεγαλύτερη από 2, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων νοσημάτων (καρκίνος στήθους, τραχήλου μήτρας, προστάτη κλπ) και επιπλέον σχετίζεται με μικρότερο βαθμό σοβαρότητας της νόσου στην περίπτωση εκδήλωσής της. Η διατήρηση της ισορροπίας υπέρ των 2-υδροξυ-οιστρογόνων συμβάλει στη διατήρηση βέλτιστων επιπέδων υγείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Οι γυναίκες που έκαναν άσκηση παρουσίασαν σημαντική μείωση στο σωματικό λίπος και βελτίωσαν την φυσική τους κατάσταση. Στις 165 γυναίκες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της έρευνας η αναλογία των οιστρογονικών μεταβολιτών 2-OHE1/16α-OHE1 αυξήθηκε σημαντικά, ενώ στις 153 γυναίκες της έρευνας που δεν ασκούνταν η ίδια αναλογία μειώθηκε σημαντικά. Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στο μεταβολισμό των οιστρογόνων σε προεμμηνοπαυσιακών γυναικών μπορεί να επηρεαστεί από τη φυσική άσκηση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Κάντε τώρα έναν έλεγχο EstroGeniX™!

Ο έλεγχος των Οιστρογονικών Μεταβολιτών (EstroGeniX™) της Διαγνωστικής Αθηνών περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους εξετάσεις:

  • 2-Υδροξυ-Οιστρόνη (2-ΟΗΕ1)
  • 16-α-Υδροξυ-Οιστρόνη (16-ΟΗΕ1)
  • Αναλογία Οιστρογονικών Μεταβολιτών (ΑΟΜ)

Πραγματοποιείται με πολύ απλό τρόπο σε δείγμα ούρων! Καλέστε μας στο 210-7777654 για περισσότερες πληροφορίες.

Share it