Ελκώδης Κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD), που προσβάλλει την εσωτερική επιφανειακή στοιβάδα του παχέος εντέρου και του ορθού. Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου και όχι ξαφνικά.
Συμπτώματα ελκώδους κολίτιδας
Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της φλεγμονής. Μπορεί να υπάρχουν τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα, ανάλογα με το σημείο του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί:
- Διάρροια, συχνά με αίμα ή πύον
- Κοιλιακός πόνος και κράμπες
- Πόνος στο ορθό
- Αιμορραγία από το ορθό
- Έπειξη προς αφόδευση
- Αδυναμία αφόδευσης, παρά την αίσθηση ανάγκης
- Απώλεια βάρους
- Κόπωση
- Πυρετός
- Καθυστέρηση ανάπτυξης (σε παιδιά)
Οι περισσότεροι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Η πορεία της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να ποικίλει, με μερικούς ασθενείς να βιώνουν μακρές περιόδους ύφεσης.
Τύποι ελκώδους κολίτιδας
Η ελκώδης κολίτιδα ταξινομείτε ανάλογα με το σημείο του παχέος εντέρου που έχει προσβληθεί. Η κατάσταση μπορεί να είναι ήπια και περιορισμένη στο ορθό (ελκώδης πρωκτίτιδα) ή μπορεί να επηρεάζει μεγαλύτερα τμήματα του παχέος εντέρου με πιο σοβαρά συμπτώματα. Ασθενείς που αναπτύσσουν ελκώδη κολίτιδα σε νεαρότερη ηλικία εμφανίζουν συχνότερα και σοβαρότερα συμπτώματα.
Αιτίες ελκώδους κολίτιδας
Η ακριβής αιτία της ελκώδους κολίτιδας είναι άγνωστη. Παλιότερα πίστευαν ότι η διατροφή και το άγχος ήταν οι αιτίες, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι παρόλο που μπορεί να επιδεινώσουν τη νόσο, δεν την προκαλούν. Μια πιθανή αιτία είναι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει κάποιον εισβολέα (ιό ή βακτήριο), μία μη φυσιολογική ανοσολογική απόκριση αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί και στα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο, από το γεγονός ότι η ελκώδης κολίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν μέλη της οικογένειας με τη νόσο. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα δεν έχουν προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό.
Παράγοντες κινδύνου ελκώδους κολίτιδας
Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει περίπου με την ίδια αναλογία γυναίκες και άνδρες. Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ηλικία. Η ελκώδης κολίτιδα συνήθως ξεκινάει πριν από την ηλικία των 30. Όμως, η νόσος μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, και μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τη νόσο μετά την ηλικία των 60 ετών.
Φυλή ή εθνικότητα. Αν και η λευκή φυλή διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φυλή.
Οικογενειακό ιστορικό. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας, σε ανθρώπους με στενό συγγενή, όπως γονέα, αδελφό ή παιδί, πάσχων από τη νόσο.
Χρήση ισοτρετινοΐνης. Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ουλών της ακμής και της κυστικής ακμής. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αλλά ακόμη δεν είναι καθορισμένη με σαφήνεια η σχέση μεταξύ ελκώδους κολίτιδας και χρήσης ισοτρετινοΐνης.
Επιπλοκές ελκώδους κολίτιδας
Πιθανές επιπλοκές της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν:
- Σοβαρή αιμορραγία
- Διάτρηση παχέος εντέρου
- Σοβαρή αφυδάτωση
- Ηπατική νόσο (σπάνια)
- Οστεοπόρωση
- Φλεγμονές στο δέρμα, στις αρθρώσεις και στα μάτια, έλκη στο βλεννογόνο του στόματος
- Αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο
- Μεγάλη διάταση του παχέος εντέρου (τοξικό μεγάκολο)
- Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης σε φλέβες και αρτηρίες
Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση και παρακολούθηση της ελκώδους κολίτιδας
Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να χρειαστούν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:
EnteroScan IBS / IBD. Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές και σημαντικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα).
TrophoScan. Έλεγχος Τροφικής Δυσανεξίας. Περιλαμβάνει τα περισσότερο κοινά τρόφιμα που μπορεί να εκλύσουν τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.
Επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν: Περιλαμβάνει τις βοηθητικές εξετάσεις ASCA IgA & IgG και τα pANCA για τη διαφορική διάγνωση της νόσου Crohn από την ελκώδη κολίτιδα. Ακόμη μπορεί να απαιτηθούν εργαστηριακές εξετάσεις ελέγχου της φλεγμονής, βασικό έλεγχο των ελλείψεων που δημιουργούνται εξαιτίας της δυασαπορρόφησης και των παρενεργειών της φαρμακευτικής θεραπείας. (Εξαιτίας της δυασαπορρόφησης αλλά και της απομάκρυνσης από τη διατροφή διαφόρων ομάδων τροφών, πολύ συχνά δημιουργούνται ανεπάρκειες σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία). Βασικός Έλεγχος Βιταμινών, Πλήρης Έλεγχος Βιταμινών, Πλήρης Έλεγχος Μικροθρεπτικών Στοιχείων.