URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Παθολογικές Καταστάσεις // Καρκίνος του μαστού: Αυτά είναι τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να προσέξετε!
Blog
Παθολογικές Καταστάσεις

Καρκίνος του μαστού: Αυτά είναι τα ύποπτα σημάδια που πρέπει να προσέξετε!

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού και όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Μια πολύ διάσημη καμπάνια βοήθησε χιλιάδες γυναίκες να κατανοήσουν τα ύποπτα σημάδια του καρκίνου του μαστού!

Με τον τίτλο “Know your lemons” (όπου lemons είναι χαριτωμένο λογοπαίγνιο για τα breasts, δηλαδή τα στήθη) μία εξαιρετική καμπάνια αφύπνισης των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού κατάφερε να συμπυκνώσει με τον πιο εύληπτο και οπτικοποιημένο τρόπο τα ύποπτα σημάδια στο στήθος που πρέπει να προβληματίσουν μια γυναίκα ώστε καταφύγει στο γιατρό της. Δημιουργός της ήταν η Corrine Beaumont, μια νεαρή designer, που δημιούργησε την καμπάνια, την οποία έχουν κάνει share πάνω από 32,000 φορές στο Facebook. Έχοντας χάσει και τις δύο γιαγιάδες της σε νεαρή ηλικία από καρκίνο του μαστού, εμπνεύστηκε και δημιούργησε έναν πολύ μοναδικό τρόπο να βοηθήσει τις γυναίκες να αφυπνιστούν για τον καρκίνο του μαστού.

Το σκεπτικό της ήταν απλό: πολλές γυναίκες αποφεύγουν να βλέπουν εικόνες από στήθη με αλλοιώσεις που προκαλεί ο καρκίνος και που θα πρέπει να τις υποψιάσουν να εξεταστούν, διότι το γυναικείο στήθος εξακολουθεί να είναι-δυστυχώς-ταμπού! Σκέφτηκε, λοιπόν, να βάλει… λεμόνια στη θέση του γυναικείου στήθους, τα οποία είχε επεξεργαστεί έτσι ώστε να παραπέμπουν σε συγκεκριμένα "σημάδια" στο στήθος που πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες. Το αποτέλεσμα έκανε πάταγο αλλά και έσωσε δεκάδες γυναίκες.

Τα 12 σημάδια του καρκίνου του μαστού που δεν πρέπει να αγνοούμε!

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα… λεμόνια της Beaumont, τα 12 ύποπτα σημάδια-αλλαγές στο στήθος που πρέπει να στείλουν μια γυναίκα απευθείας στο γιατρό της είναι τα εξής (παρατηρήστε την εικόνα και η απαρίθμησή τους ξεκινά από το πάνω αριστερά λεμόνι):

1. Σκληρές περιοχές στο στήθος
Αν παρατηρήσετε ξαφνικά περιοχές στο στήθος σας που παρουσιάζουν μια… συμπύκνωση στον ιστό τους και είναι σκληρές εξετάστε το αμέσως με το γιατρό σας

2. Ύποπτο βαθούλωμα
Το γυναικείο στήθος είναι φυσιολογικά λείο, χωρίς προεξοχές και διογκώσεις. Το να υποχωρήσει ξαφνικά σε κάποιο σημείο του είναι πολύ ύποπτο καρκίνου καθώς ουσιαστικά “ρουφάει” τον ιστό, προκαλώντας βαθουλώματα.

3. Αλλοίωση του δέρματος στο στήθος
Στις σπάνιες περιπτώσεις που ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται υποδόρια, το δέρμα “σπάει” και δημιουργεί πληγές που πρέπει να σας προβληματίσουν.

4. Κοκκινίλα ή αίσθημα καψίματος στο στήθος
Κάθε κοκκινίλα ή χρωματική αλλοίωση του στήθους σας είτε συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος και αίσθημα ότι είναι πολύ ζεστό στην αφή ή όχι (σαν να έχετε κάποια φλεγμονή δηλαδή) θα πρέπει να εξετάζεται άμεσα από το γιατρό σας.

5. Διαρροή υγρού ή αίματος από τη θηλή
Ένα πολύ σημαντικό σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού είναι η άνευ λόγου διαρροή από το στήθος σας υγρού ή/και αίματος, χωρίς να το πιέζετε.

6. Το στήθος παρουσιάζει περίεργα σπυράκια
Κάθε αλλοίωση στο δέρμα του στήθους είναι ύποπτη, ειδικά εάν πρόκειται για “συστάδα” από εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια και θα πρέπει να το ερευνήσετε.

7. Εξoγκώματα στο στήθος
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε ύποπτο εξόγκωμα στο στήθος σας, σε ό,τι μέγεθος κι αν είναι, εξετάστε το άμεσα.

8. Κάποια φλέβα του στήθους έχει “φουσκώσει”
Είναι ένα ύποπτο σύμπτωμα που πρέπει να σας προβληματίσει ότι κάτι εμποδίζει τη φλέβα. Συνήθως οι φλέβες του στήθους δεν ψηλαφίζονται και δεν εξέχουν. Το να φαίνονται είναι φυσιολογικό.

9. Η θηλή παρουσιάζει υποχώρηση προς τα μέσα
Εάν δεν έχετε γεννηθεί με εισέχουσες θηλές και ξαφνικά η θηλή σας υποχωρήσει προς τα μέσα (και παραμείνει εισέχουσα) χωρίς να επανέρχεται με το άγγιγμα, τότε καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

10. Ασυμμετρία στους μαστούς που δεν είχατε πριν
Το γυναικείο στήθος έχει ούτως ή άλλως μια ελαφρά ασυμμετρία μεταξύ των μαστών, ειδικά κατά την περίοδο. Οποιαδήποτε μεγαλύτερη διαφορά στο μέγεθός τους όμως πρέπει να εξετάζεται.

11. Το δέρμα του στήθους έχει υφή όπως η φλούδα του πορτοκαλιού
Το αποκτήσει το στήθος σας υφή όπως ακριβώς το πορτοκάλι στο εξωτερικό του είναι ύποπτο των φλεγμονών που προκαλεί ο καρκίνος του στήθους.

12. Αισθανθήκατε οποιουδήποτε είδους μη ορατό, σκληρό ογκίδιο στο στήθος
Το μέγεθος αυτού που ψηλαφείτε μπορεί να είναι όσο ένα κουκούτσι λεμονιού ή όσο ένα φασόλι. Όσο μικρό ή μεγάλο και αν είναι, και ειδικά εφόσον είναι σκληρό, κάθε ογκίδιο πρέπει να διερευνάται άμεσα.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Στη Διαγνωστική Αθηνών ακολουθούμε με συνέπεια τους κανόνες της Λειτουργικής Ιατρικής που βάζει την πρόληψη πολύ ψηλά και προσφέρουμε στις γυναίκες εξειδικευμένες εξετάσεις πρόληψης όπως η νέα μας εξέταση για τον έλεγχο του μεταβολισμού των οιστρογόνων EstroGeniX που είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς είναι ένας σημαντικός δείκτης για τον καρκίνο του μαστού. Εάν επιθυμείτε να δράτε προληπτικά επιθυμώντας βέλτιστα επίπεδα υγείας, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, του τραχήλου της μήτρας η εξέταση EstroGeniX είναι εξαιρετικά απλή (γίνεται σε δείγμα ούρων) και σας βοηθά να πάρετε την υγεία σας στα χέρια σας!

Share it