Blog
Παθολογικές Καταστάσεις

Νόσος Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) που μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού συστήματος από το στόμα έως τον πρωκτό.

Συμπτώματα της νόσου του Crohn

Οι πιο συχνές περιοχές του γαστρεντερικού σωλήνα που προσβάλλονται από τη νόσο του Crohn είναι τα τελευταία τμήματα του λεπτού και του παχέος εντέρου.

Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Συνήθως εμφανίζονται σταδιακά, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση.

Όταν η νόσος είναι ενεργή, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διάρροια. Η διάρροια είναι ένα συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Οι έντονες εντερικές κράμπες συμβάλουν επίσης στη δημιουργία μαλακών κοπράνων.

Πυρετός και κόπωση. Πολλοί ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν χαμηλό πυρετό, που πιθανόν να οφείλεται στη φλεγμονή ή σε κάποια επιμόλυνση. Μπορεί επίσης να αισθάνονται κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια.

Κοιλιακός πόνος και κράμπες. Η φλεγμονή και οι εξελκώσεις μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος με αποτέλεσμα τον πόνο και τις κράμπες. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και έμετος.

Αίμα στα κόπρανα. Μπορεί να υπάρχει ζωηρό κόκκινο αίμα στην λεκάνη της τουαλέτας ή πιο σκούρο αίμα αναμιγμένο με τα κόπρανα. Μπορεί επίσης να υπάρχει μικροσκοπική αιμορραγία ορατή μόνο με μικροσκόπιο.

Εξελκώσεις στο στόμα. Μπορεί να υπάρχουν έλκη στη στοματική κοιλότητα των ασθενών με νόσο του Crohn.

Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους. Ο κοιλιακός πόνος και η φλεγμονώδης αντίδραση στο τοίχωμα του εντέρου, μπορεί να επηρεάσει τόσο την όρεξη του ασθενούς όσο και την ικανότητά του να απορροφάει τις θρεπτικές ουσίες των τροφών.

Περιπρωκτική νόσος. Μπορεί να υπάρχει πόνος κοντά ή γύρω από τον πρωκτό.

Οι ασθενείς με σοβαρή νόσο του Crohn μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν:

  • Φλεγμονές του δέρματος, των ματιών και των αρθρώσεων
  • Φλεγμονή του ήπατος ή των χοληφόρων
  • Καθυστέρηση της ανάπτυξη ή της φυλετικής ωρίμανσης (σε παιδιά)
Αιτίες της νόσου του Crohn

Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn παραμένει άγνωστη. Παλιότερα πίστευαν ότι η διατροφή και το στρες ήταν οι αιτίες, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι παρόλο που μπορεί να επιδεινώσουν τη νόσο, δεν την προκαλούν. Ένας αριθμός παραγόντων, όπως η κληρονομικότητα και διάφορες δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, πιθανότατα παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πιθανό ότι κάποιος ιός ή μικρόβιο να προκαλεί τη νόσο του Crohn. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον εισβολέα μικροοργανισμό, μια παθολογική ανοσολογική απόκριση αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Κληρονομικότητα. Η νόσος του Crohn εμφανίζεται συχνότερα σε μέλη οικογενειών που πάσχουν από τη νόσο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με νόσο του Crohn δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Crohn

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου Crohn περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Η νόσος του Crohn μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε νέους (μικρότερους των 30 ετών).

Φυλή. Αν και η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε φυλή, οι λευκοί και τα άτομα εβραϊκής καταγωγής διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οικογενειακό ιστορικό. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου όταν πάσχει στενός συγγενής (γονέας, αδελφός, παιδί) από τη νόσο.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ο πιο σημαντικός ελεγχόμενος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Crohn. Το κάπνισμα οδηγεί επίσης σε πιο σοβαρή μορφή της νόσου και σε μεγαλύτερο κίνδυνο για χειρουργική επέμβαση.

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν την ιβουπροφαίνη, τη ναπροξένη, τη δικλοφενάκη και άλλα. Αν και δεν προκαλούν τη νόσο του Crohn, μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή του εντέρου επιδεινώνοντας τη νόσο του Crohn.

Περιβάλλον. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως διατροφή πλούσια σε λιπαρά ή επεξεργασμένα τρόφιμα, παίζουν ρόλο στη νόσο Crohn. Οι άνθρωποι που ζουν στα βόρεια κλίματα ή σε αστικές και βιομηχανοποιημένες περιοχές, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Crohn.

Επιπλοκές της νόσου του Crohn

Η νόσος του Crohn μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές:

Φλεγμονή. Η φλεγμονή στο τοίχωμα του εντέρου, μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και στενώσεις του εντέρου ή σε συρίγγια.

Απόφραξη του εντέρου. Με την πάροδο του χρόνου, τμήματα του εντέρου μπορεί να γίνουν τόσο στενά που μπορεί να εμποδίζεται η ροή του πεπτικού περιεχομένου.

Έλκη. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ελκών οπουδήποτε στην πεπτική οδό, συμπεριλαμβανομένων του στόματος, του πρωκτού καθώς και στην περιοχή του περινέου.

Συρίγγια. Μερικές φορές τα έλκη μπορεί να εκτείνονται διαμέσου του εντερικού τοιχώματος, δημιουργώντας συρίγγια, ανώμαλες δηλαδή συνδέσεις μεταξύ διαφόρων τμημάτων του σώματος. Συρίγγια μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ εντέρου και δέρματος ή μεταξύ εντέρου και κάποιου άλλου οργάνου. Τα πιο συχνά συρίγγια δημιουργούνται στην περιοχή του πρωκτού (περιπρωκτικά).

Ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου. Πρόκειται για μικρές ρωγμές στον βλεννογόνο ή στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Υποθρεψία. Οι διάρροιες, ο κοιλιακός πόνος και οι κράμπες μπορεί να καταστήσουν δύσκολη τόσο τη διατροφή του ασθενούς με νόσο Crohn όσο και για το έντερο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Είναι επίσης συχνό να αναπτύσσεται αναιμία λόγω χαμηλού σιδήρου και βιταμίνης Β12.

Καρκίνος του παχέος εντέρου. Η νόσος του Crohn που επηρεάζει το παχύ έντερο, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλα προβλήματα υγείας. Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα υγείας όπως αναιμία, οστεοπόρωση και νοσήματα της χοληδόχου κύστης ή του ήπατος.

Κίνδυνοι από τη φαρμακευτική αγωγή της νόσου Crohn. Ορισμένα φάρμακα που δρουν αναστέλλοντας συγκεκριμένες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, συνδέονται με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων όπως το λέμφωμα και ο καρκίνος του δέρματος. Μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Η λήψη κορτικοστεροειδών έχει συσχετιστεί με αύξηση του κινδύνου οστεοπόρωσης, καταγμάτων, καταρράκτη, γλαυκώματος, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων.

Εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου Crohn

EnteroScan® IBS / IBD. Περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές και σημαντικές εξετάσεις για τη διερεύνηση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου (νόσος Crohn και ελκώδης κολίτιδα).

TrophoScan®. Έλεγχος Τροφικής Δυσανεξίας. Περιλαμβάνει τα περισσότερο κοινά τρόφιμα που μπορεί να εκλύσουν τα συμπτώματα των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.

Επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν: Περιλαμβάνει τις βοηθητικές εξετάσεις ASCA IgA  και ASCA IgG και τα pANCA για τη διαφορική διάγνωση της νόσου Crohn από την ελκώδη κολίτιδα. Ακόμη μπορεί να απαιτηθούν εργαστηριακές εξετάσεις ελέγχου της φλεγμονής, βασικό έλεγχο των ελλείψεων που δημιουργούνται εξαιτίας της δυασαπορρόφησης και των παρενεργειών της φαρμακευτικής θεραπείας. (Εξαιτίας της δυασαπορρόφησης αλλά και της απομάκρυνσης από τη διατροφή διαφόρων ομάδων τροφών, πολύ συχνά δημιουργούνται ανεπάρκειες σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία). Βασικός Έλεγχος ΒιταμινώνΠλήρης Έλεγχος ΒιταμινώνΠλήρης Έλεγχος Μικροθρεπτικών Στοιχείων.

Share it