URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Παθολογικές Καταστάσεις // Οξεία Νεφρική Βλάβη
Blog
Παθολογικές Καταστάσεις

Οξεία Νεφρική Βλάβη

Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί χάνουν ξαφνικά την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα. Η ανικανότητα αυτή οδηγεί σε συσσώρευση τοξινών στο σώμα, διαταραχή της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών, και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς.

Η επιδημιολογία της οξείας νεφρικής βλάβης δείχνει ότι είναι συχνή κατάσταση, ιδίως σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Η συχνότητα της ΟΝΒ αυξάνεται με την ηλικία και είναι πιο κοινή σε ασθενείς με προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, όπως η χρόνια νεφρική νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας νεφρικής βλάβης λόγω των σοβαρών υποκείμενων ασθενειών τους και των επιθετικών θεραπειών που λαμβάνουν.

Η παθοφυσιολογία της οξείας νεφρικής βλάβης περιλαμβάνει τρεις κύριους μηχανισμούς: την προνεφρική, τη νεφρική και τη μετανεφρική ΟΝΒ. Η προνεφρική ΟΝΒ οφείλεται σε μειωμένη αιματική ροή προς τους νεφρούς, που μπορεί να προκληθεί από αφυδάτωση, υπόταση ή καρδιακή ανεπάρκεια. Η νεφρική ΟΝΒ είναι αποτέλεσμα άμεσης βλάβης στους νεφρούς από φάρμακα, λοιμώξεις ή αυτοάνοσα νοσήματα. Η μετανεφρική ΟΝΒ προκαλείται από απόφραξη της παροχέτευσης των ούρων, π.χ. από πέτρες ή όγκους.

Τα αίτια της οξείας νεφρικής βλάβης ποικίλουν και περιλαμβάνουν αφυδάτωση, σοκ, φαρμακευτικές ουσίες (όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιβιοτικά), λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα και απόφραξη των ουροφόρων οδών. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, την προϋπάρχουσα νεφρική νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη και τη χρήση νεφροτοξικών φαρμάκων.

Τα συμπτώματα της οξείας νεφρικής βλάβης περιλαμβάνουν μείωση της ποσότητας των ούρων, κατακράτηση υγρών, που μπορεί να εκδηλωθεί με οίδημα στα κάτω άκρα, δύσπνοια λόγω συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες, κόπωση, ναυτία, σύγχυση και, σε σοβαρές περιπτώσεις, κώμα. Σημαντική είναι η διαφορική διάγνωση της οξείας νεφρικής βλάβης από άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, όπως η χρόνια νεφρική νόσος, η οξεία σωληναριακή νέκρωση, η οξεία διάμεση νεφρίτιδα και η απόφραξη των ουροφόρων οδών.

Οι επιπλοκές της οξείας νεφρικής βλάβης μπορεί να είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν υπερκαλιαιμία, μεταβολική οξέωση, υπερυδάτωση, υπερνατριαιμία, υπασβεστιαιμία και αύξηση του κινδύνου για λοιμώξεις. Μακροπρόθεσμα, οι ασθενείς με οξεία διαμεσολαβητική νεφρίτιδα μπορεί να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο ή ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί αιμοκάθαρση.

Η θεραπεία της οξείας νεφρικής βλάβης περιλαμβάνει τη διόρθωση των υποκείμενων αιτιών, την αποκατάσταση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών, και την υποστήριξη της νεφρικής λειτουργίας. Σε περιπτώσεις σοβαρής υπερκαλιαιμίας ή οξείας ολιγουρίας, μπορεί να απαιτηθεί αιμοκάθαρση. Η διαχείριση των ασθενών περιλαμβάνει επίσης την παρακολούθηση της πρόσληψης υγρών και την αποφυγή νεφροτοξικών φαρμάκων.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις παίζουν κεντρικό ρόλο στη διάγνωση και την παρακολούθηση της οξείας νεφρικής βλάβης. Οι κύριες εξετάσεις περιλαμβάνουν τη μέτρηση της κρεατινίνης και της ουρίας στο αίμα, που είναι δείκτες της νεφρικής λειτουργίας. Η αύξηση αυτών των τιμών υποδηλώνει μείωση της νεφρικής διήθησης. Η μέτρηση των ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο) είναι επίσης σημαντική για την αξιολόγηση των ανισορροπιών που μπορεί να προκύψουν. Η γενική εξέταση των ούρων μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία λευκώματος, αίματος ή κυλίνδρων, που υποδηλώνουν νεφρική βλάβη.

Η παρακολούθηση των ασθενών με οξεία νεφρική βλάβη περιλαμβάνει τακτικές κλινικές εκτιμήσεις και επαναλαμβανόμενες εργαστηριακές εξετάσεις για την παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας και της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών. Η συνεχής παρακολούθηση είναι κρίσιμη για την ανίχνευση πιθανών επιπλοκών και την προσαρμογή της θεραπείας ανάλογα με την πορεία της νόσου.

Το συγκεκριμένο άρθρο ανήκει στη νέα σειρά άρθρων στο blog μας που καλύπτει όλα τα πεδία της υγείας! Με τρόπο περιεκτικό, σαφή, κατανοητό αλλά πάντα τεκμηριωμένο επιστημονικά, παρουσιάζουμε πληροφορίες για τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις με σκοπό να γνωρίσετε και να προστατέψετε το σημαντικότερο αγαθό, την υγεία σας!

Ιωάννης Σιδερής, Ιατρός

Share it