Τα 10 πιο βρώμικα αντικείμενα που πιάνουμε με τα χέρια μας κάθε μέρα!
Τα πιάνετε σχεδόν καθημερινά, όμως πόσο συχνά τα καθαρίζετε; Η συνήθεια είναι δυνατό πράγμα και ενίοτε μας κάνει να ξεχνάμε ότι αυτά που πιάνουμε με τα χέρια μας χρειάζονται... καθαριότητα!
Αν σας ρωτούσαν πιο αντικείμενο έχει τα περισσότερα μικρόβια σίγουρα θα απαντούσατε αυθόρμητα... η τουαλέτα! Και πράγματι η τουαλέτα είναι ένα σημείο εντός κι εκτός σπιτιού που συγκεντρώνει μικρόβια. Την τουαλέτα όμως την καθαρίζετε τακτικά (τουλάχιστον οι οικιακές τουαλέτες είναι χώροι... καθαροί!). Αντίθετα, πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίστε το κινητό σας; Πλέον έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα κινητά μας είναι πιο βρώμικα από την τουαλέτα μας, απλούστατα διότι ξεχνάμε να τα καθαρίσουμε! Και όμως, τα κρατάμε όλη μέρα με τα χέρια μας που τους μεταφέρουν όλα τα μικρόβια που έχουμε πιάσει. Δεν φαντάζεστε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας που από συνήθεια ούτε πάει ο νους μας αλλά και παραλείπουμε να τα καθαρίσουμε! Ιδού η λίστα!
1. Κινητό τηλέφωνο
Τουλάχιστον μια φορά τη μέρα θα πρέπει να το περνάτε με ένα αντισηπτικό πανάκι. Ειδικά τα παλιά κινητά με κουμπιά χρειάζονται πιο σχολαστικό καθάρισμα.
2. Τηλεκοντρόλ
Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή του DVD; Και όμως, το πιάνετε συνέχεια με τα χέρια σας και συγκεντρώνει περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα αν δεν το καθαρίζετε τακτικά.
3. Πληκτρολόγιο υπολογιστή
Είτε είναι ο υπολογιστής του σπιτιού σας είτε ακόμα χειρότερα του γραφείου, το πληκτρολόγιό του έρχεται σε επαφή με τα χέρια σας. Αν δεν το καθαρίζετε τακτικά είναι και αυτό πιο βρώμικο και πιο επικίνδυνο από την τουαλέτα!
4. Σφουγγαράκι κουζίνας
Εάν πιστεύετε ότι το σφουγγαράκι της κουζίνας, όπως και το σφουγγάρι του μπάνιου, επειδή τα πλένουμε καθημερινά είναι καθαρά, έχετε λάθος! Τα σφουγγάρια μαζεύουν μικροοργανισμούς και μούχλα ειδικά εάν δεν τα στεγνώνουμε αλλά και από τα υπολείμματα τροφίμων. Επομένως μην επαναπαύεστε και αλλάζετε τουλάχιστον 2 φορές το μήνα το σφουγγαράκι της κουζίνας σας.
5. Πορτοφόλι (και τσάντα)
Έρχεται καθημερινά σε επαφή με τα χέρια σας αλλά και με χρήματα. Κάθε πότε όμως ασχολείστε με το να το καθαρίσετε; Ακόμα και αν έχετε μια μεγάλη γκάμα από πορτοφόλια και τσάντες και αλλάζετε καθημερινά, χρειάζονται καλό καθάρισμα τακτικά.
6. Χρήματα
Ναι, το χρήμα είναι... βρώμικο! Αφού καθημερινά περνάει από εκατοντάδες χέρια μέχρι να καταλήξει στα δικά σας. Καλό είναι λοιπόν να πλένετε τα χέρια σας μετά από την επαφή με χρήματα ή τουλάχιστον να μην τα βάζετε στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια σας.
7. ATM
Έχει και πληκτρολόγιο και χρήματα! Άρα είναι πολλαπλός φορέας μικροβίων που καθημερινά το χρησιμοποιούν εκατοντάδες άνθρωποι. Το μηχάνημα ανάληψης μιας τράπεζας είναι... επικίνδυνο!
8. Καρότσι του σουπερμάρκετ
Άλλο ένα αντικείμενο που το αγγίζουν εκατοντάδες χέρια και φυσικά είναι φορέας μικροβίων!
9. Παιχνίδια του σκύλου
Εάν δεν τα πλένετε συχνά, τα παιχνίδια του σκύλου σας (ή και της γάτας σας) είναι φορείς μικροβίων που είναι επικίνδυνα για εσάς, όχι για το κατοικίδιό σας.
10. Πετσέτες
Κουζίνας ή μπάνιου, εάν δεν αλλάζονται τακτικά μέσα στην εβδομάδα είναι φορείς μούχλας αλλά και μικροβίων. Καλό είναι μέσα στο σπίτι ο καθένας να έχει την πετσέτα του αλλά και στην κουζίνα φροντίστε με άλλη πετσέτα να σκουπίζετε τα χέρια σας και με άλλη τα πιάτα και τα ποτήρια σας.
Και το +1!
Μην ξεχνάτε ότι τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε καθημερινά στο γραφείο σας όπως η κούπα σας, το γραφείο, ο υπολογιστής, οι κοινές συσκευές (καφετιέρα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο) είναι φορείς μικροβίων αφού έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα και χρειάζονται τακτικό καθάρισμα και προσοχή.
Τι πρέπει να κάνουμε;
Το γεγονός ότι τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης είναι γεμάτα μικρόβια δε σημαίνει ότι πρέπει να πάθουμε... πανικό! Απλώς σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σχολαστικοί με την καθαριότητά τους (άρα να μην τα ξεχνάμε) και ότι πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας και γενικά εάν θέλουμε να αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας πρέπει τα χέρια μας να είναι καθαρά, ώστε να αποφεύγουμε τις μολύνσεις και τα κρυολογήματα.