URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Τροφική Δυσανεξία - TrophoScan® // Ο «πονοκέφαλος» της ημικρανίας έχει λύση!
Blog
Τροφική Δυσανεξία - TrophoScan®

Ο «πονοκέφαλος» της ημικρανίας έχει λύση!

Οι ημικρανίες είναι μία σύγχρονη «μάστιγα» που εμποδίζει πολλούς ανθρώπους από το να ζουν φυσιολογικά και να είναι δραστήριοι έτσι όπως θέλουν. Το μυστικό για τη θεραπεία τους κρύβεται και στο εντερικό μας μικροβίωμα!

Είναι η τρίτη πιο συνηθισμένη ασθένεια στον κόσμο. Επηρεάζει περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστη διότι μπορεί να μας “παραλύσει”. Γι’ αυτό άλλωστε είναι η 6η ασθένεια στον κόσμο που καθιστά ένα άτομο «ανίκανο». Η ημικρανία είναι μια πραγματικότητα για πολλούς από εμάς και δυστυχώς τα παυσίπονα δεν είναι πλέον η πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Το σκηνικό είναι κοινό σε πολλούς ανθρώπους: ευερεθιστότητα ή αλλαγή διάθεσης, «λάμψεις» στα μάτια η λεγόμενη «αύρα», ακανίκητη όρεξη για γλυκό ή τυρί και ξαφνικά πολύ μεγάλος πόνος σε ένα τμήμα του κεφαλιού που σε καθηλώνει. Μαζί, πολλές φορές φωτοφοβία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή/και ναυτία και εμετός.

Η λύση; Παυσίπονα, που δυστυχώς δεν «πιάνουν» σε πολλούς ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα ημικρανίας διότι όπως φαίνεται δεν αγγίζουν καν την καρδιά του προβλήματος. Και πού βρίσκεται αυτή; Στον δεύτερο «εγκέφαλο» του σώματός μας, το γαστρεντερικό σύστημα!

Το γεγονός αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο. Έχουν γραφτεί δεκάδες βιβλία που περιγράφουν πώς το νευρικό σύστημα των εντέρων μπορεί να λειτουργεί μόνο του χωρίς τη συνδρομή του εγκεφάλου. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι το γαστρεντερικό και ο εγκέφαλός μας συχνά επικοινωνούν μεταξύ τους. Σκεφτείτε πόσες φορές τη στιγμή που για παράδειγμα ακούσατε κακά νέα σφίχτηκε το στομάχι σας ή νιώσατε πόνο στα έντερα. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει το εντερικό μας μικροβίωμα με την ημικρανία;

Εντερικό μικροβίωμα και ημικρανίες

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας, οι άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες έχουν ένα διαφορετικό «μίγμα» βακτηρίων στα έντερά τους, γεγονός που τους κάνει πιο ευαίσθητους σε κάποια τρόφιμα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο από ημικρανίες. Ο Antonio Gonzalez, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας σημείωσε: “Υπάρχει η ιδέα ότι ορισμένες τροφές πυροδοτούν την ημικρανία, όπως η σοκολάτα, το κρασί και ειδικά τρόφιμα που περιέχουν νιτρικά άλατα. Σκεφτήκαμε ότι ίσως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο τι τρώνε οι άνθρωποι, το εντερικό τους μικροβίωμα και τις ημικρανίες που έχουν”. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή όσοι έπασχαν από ημικρανίες είχαν υψηλότερα ποσοστά βακτηρίων που επεξεργάζονταν τα νιτρικά άλατα στα έντερά τους. Τα νιτρικά άλατα συνήθως περιέχονται στα πράσινα λαχανικά, στα αλλαντικά αλλά και σε πολλά κρασιά και από παλιά έχουν συνδεθεί με τις ημικρανίες. Όταν διασπώνται από τα βακτήρια στο έντερο δημιουργούν νιτρικά οξέα που μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και διαστέλλουν τα αγγεία. Εν τούτοις σε κάποιους ανθρώπους αυτή η διαδικασία διαστέλλει τα αγγεία στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσει πόνο. Κατά την έρευνα, τα άτομα που συμμετείχαν και είχαν ημικρανίες εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά βακτηρίων που σχετίζονταν με τη διάσπαση των νιτρικών σε σχέση με τους συμμετέχοντες χωρίς ημικρανίες.

Δυσανεξία και ημικρανίες

Είδαμε, λοιπόν, πώς ο εντερικός μας «εγκέφαλος» μπορεί να συνδέεται άμεσα με ένα χρόνιο πρόβλημα όπως οι ημικρανίες. Μία άλλη πολύ σημαντική πτυχή των ημικρανιών που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι οι «κρυφές» δυσανεξίες σε τρόφιμα που ευθύνονται για χρόνια προβλήματα, μεταξύ αυτών και οι ημικρανίες. Η Amy Sutton, υποψήφια διδάκτορας του Χάρβαρντ σε άρθρο της στο blog του έγκριτου πανεπιστημίου τονίζει ότι ολοένα και περισσότερες έρευνες δίνουν στοιχεία ότι υπάρχουν κρυφές δυσανεξίες σε τροφές που δεν ανιχνεύονται στα τυπικά τεστ για αλλεργίες και μπορεί να ευθύνονται για τις ημικρανίες. Το εντερικό μικροβίωμα όμως τα αναγνωρίζει και αντιδρά! Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι ένα υγιές γαστρεντερικό συμβάλλει στο να περιοριστούν αν όχι να εξαλειφθούν στο μέλλον οι ημικρανίες από τις οποίες υποφέρουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι!

“Αναγνωρίστε” τις αλλεργίες σας!

Το TrophoScan® της Διαγνωστικής Αθηνών αποτελεί τον πιο έγκυρο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της τροφικής δυσανεξίας, μετρώντας τα επίπεδα των ολικών IgG αντισωμάτων στο αίμα έναντι των δυνητικά αλλεργιογόνων τροφών. Η παρουσία αυτών των αντισωμάτων έχει συσχετισθεί με νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος (ευερέθιστο έντερο, κοιλιοκάκη και άλλες διαταραχές), με ημικρανίες και άλλες νευρολογικές διαταραχές, με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοάνοσα νοσήματα, ευαισθησία σε λοιμώξεις κλπ), με παχυσαρκία και δυσκολία απώλεια βάρους, με δερματοπάθειες, με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αρθραλγίες και άλλα χρόνια νοσήματα. Στην ομάδα εξετάσεων TrophoScan® περιλαμβάνονται επίσης εξετάσεις που ελέγχουν τις αιτίες διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που έχουν σχέση με τη λήψη τροφής, όπως ο έλεγχος για την κοιλιοκάκη και τη δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη και η δυσανεξία στην ισταμίνη.

Share it