URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan® // Ιατρικές Χρήσεις του Ευκαλύπτου
Blog
Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan®

Ιατρικές Χρήσεις του Ευκαλύπτου

Ιατρικές Χρήσεις του Ευκαλύπτου (Eucalyptus sp.)

Ο Ευκάλυπτος είναι δέντρο. Τα αποξηραμένα φύλλα και το έλαιο του χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική. Υπάρχουν περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη Ευκαλύπτων. Στην Ελλάδα συναντάμε το είδος Eucalyptus globulus. Τα φύλλα του Ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται στις λοιμώξεις, στον πυρετό, σε στομαχικές διαταραχές και στην ανακούφιση από τον βήχα. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται επίσης στη θεραπεία λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, στον κοκίτη, στο άσθμα, στην πνευμονική φυματίωση, στην οστεοαρθρίτιδα, στους πόνους των αρθρώσεων (ρευματισμοί), στην ακμή, σε δερματικές πληγές, στην ατελή επούλωση ελκών, σε εγκαύματα, στη βακτηριακή δυσεντερία, σε δερματικές μυκητιάσεις, σε παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, στην έλλειψη όρεξης και στον καρκίνο.

Το ευκαλυπτέλαιο ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα ή να εφαρμόζεται πάνω στο δέρμα ως έχει. Θα πρέπει πρώτα να αραιωθεί. Το αραιωμένο Ευκαλυπτέλαιο λαμβάνεται από το στόμα για τον πόνο, σε βήχα, σε βρογχίτιδας, σε παραρινοκολπίτιδες, στο άσθμα, στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Χρησιμοποιείται επίσης ως αποχρεμπτικό και για την ανακούφιση από το βήχα, ως αντισηπτικό και αντιπυρετικό. Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν τη θεραπεία δερματικών τραυμάτων, εγκαυμάτων, ελκών και στον καρκίνο.

Το αραιωμένο ευκαλυπτέλαιο εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα για τον πόνο και το οίδημα των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος, τον πόνο στις αρθρώσεις, στον έρπητα των γεννητικών οργάνων  και στης ρινική συμφόρηση. Χρησιμοποιείται επίσης και ως εντομοαπωθητικό.

Στην οδοντιατρική, το ευκαλυπτέλαιο χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα.

Στα βιομηχανία τροφίμων, αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου χρησιμοποιούνται ως αρωματικός παράγοντας.

Άλλες εφαρμογές του ευκαλυπτέλαιου είναι ως άρωμα σε αρώματα και καλλυντικά καθώς επίσης σε στοματικά διαλύματα, ως αντισηπτικό, σε αλοιφές και κρέμες, στις οδοντόκρεμες και σε παστίλιες για το βήχα.

Τα φύλλα Ευκαλύπτου περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν δραστικότητα έναντι βακτηρίων και μυκήτων. Το ευκαλυπτέλαιο περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να βοηθούν στον πόνο και τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να εμποδίζει τις χημικές ουσίες που προκαλούν άσθμα.

Μελέτες δείχνουν ότι η ευκαλυπτόλη, μια χημική ουσία που βρίσκεται στο ευκαλυπτέλαιο μπορεί να διαλύει τις βλέννες. Μερικοί άνθρωποι με σοβαρό άσθμα μπορεί να μειώσουν τη δόση των στεροειδών φαρμάκων που λαμβάνουν, αν πάρουν ταυτόχρονα ευκαλυπτόλη.

Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια;

Τα φύλλα Ευκαλύπτου είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται στις μικρές ποσότητες που βρίσκονται στα τρόφιμα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε αν τα συμπληρώματα που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες από φύλλα ευκαλύπτου, είναι ασφαλή.

Το ευκαλυπτέλαιο ΔΕΝ είναι ασφαλές όταν λαμβάνεται από το στόμα ή όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα χωρίς πρώτα να αραιωθεί. Λαμβάνοντας 3.5 ml μη αραιωμένου ευκαλυπτέλαιου μπορεί να αποβεί μοιραίο. Σημάδια δηλητηρίασης με ευκαλυπτέλαιο μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι και κάψιμο, ζάλη, μυϊκή αδυναμία, μύση κόρης (συστολή) ματιού, συναίσθημα ασφυξίας και άλλα. Το ευκαλυπτέλαιο μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία,  εμετό και διάρροια.

Η ευκαλυπτόλη, ένα συστατικό του ευκαλυπτέλαιου, φαίνεται να είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα για έως 12 εβδομάδες.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Κύηση και θηλασμός: Ο Ευκάλυπτος φαίνεται να είναι ασφαλής για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες, όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες μέσα στα τρόφιμα. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το ευκαλυπτέλαιο. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Παιδιά: Το ευκαλυπτέλαιο  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ασφαλές για τα παιδιά. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από το στόμα ή να εφαρμόζεται στο δέρμα. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ασφάλεια της χρήσης φύλλων ευκαλύπτου από παιδιά. Είναι καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα.

Διαβήτης: Έρευνες δείχνουν ότι τα φύλλα ευκαλύπτου μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν γίνεται χρήση ευκαλύπτου ταυτόχρονα με αντιδιαβητικά φάρμακα.

Χειρουργική επέμβαση: Επειδή ο Ευκάλυπτος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να γίνει δύσκολος ο έλεγχος του σακχάρου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και μετά. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε ευκάλυπτο, τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα;

Ορισμένα φάρμακα μεταβολίζονται από το ήπαρ. Το ευκαλυπτέλαιο  μπορεί να μειώσει το πόσο γρήγορα το συκώτι διασπά κάποια φάρμακα. Λαμβάνοντας ευκαλυπτέλαιο  μαζί με κάποια φάρμακα που διασπώνται από το ήπαρ μπορεί να αυξήσει τη δράση και τις παρενέργειες τους. Πριν από τη λήψη ευκαλυπτέλαιου, μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα που μεταβολίζονται στο ήπαρ.

Υποστρώματα κυτοχρώματος P450 1A2 (CYP1A2): Αμιτριπτυλίνη, αλοπεριδόλη, προπρανολόλη, θεοφυλλίνη, βεραπαμίλη και άλλα.

Υποστρώματα κυτοχρώματος P450 2C19 (CYP2C19): Ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη, διαζεπάμη, νελφιναβίρη και άλλα .

Υποστρώματα κυτοχρώματος P450 2C9 (CYP2C9): Δικλοφενάκη, ιβουπροφαίνη, μελοξικάμη, πιροξικάμη, σελεκοξίμπη, αμιτριπτυλίνη, βαρφαρίνη, γλιπιζίδη, λοσαρτάνη και άλλα.

Υποστρώματα κυτοχρώματος P450 3Α4 (CYP3A4): Λοβαστατίνη, κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη , φεξοφαιναδίνης, τριαζολάμη και άλλα.

Φάρμακα για τον διαβήτη (αντιδιαβητικά φάρμακα): Το εκχύλισμα των φύλλων ευκαλύπτου μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος. Λαμβάνοντας εκχύλισμα φύλλων ευκαλύπτου μαζί με αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας. Παρακολουθείστε το σάκχαρό σας προσεκτικά. Η δόση του αντιδιαβητικού φαρμάκου μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει .

Ορισμένα από τα αντιδιαβητικά φάρμακα είναι: Γλιμεπιρίδη, γλυμπουρίδη, ινσουλίνη, πιογλιταζόνη, ροσιγλιταζόνη, χλωροπροπαμίδιο, γλιπιζίδη, τολβουταμίδη  και άλλα.

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με βότανα και συμπληρώματα;

Βότανα που περιέχουν ηπατοτοξικά αλκαλοειδή της πυρρολιζιδίνης

Ο Ευκάλυπτος μπορεί να αυξήσει την τοξικότητα των βοτάνων που περιέχουν τα ηπατοτοξικά αλκαλοειδή της πυρρολιζιδίνης. Τα βότανα που περιέχουν τα αλκαλοειδή αυτά είναι μεταξύ άλλων: Alkanna sp., Eupatorium sp., Borago sp. (Μπουράντζα), Petasites sp., Tussilago sp. (Βήχιο), Symphytum sp. (Σύμφυτο), Myosotis sp., Cynoglossum sp. καθώς και  είδη του γένους Senecio.

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα;

Δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με τα τρόφιμα.

Τι δόση χρησιμοποιείται;

Η κατάλληλη δόση του ευκαλύπτου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας, και αρκετές άλλες προϋποθέσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να καθορίσουν την ακριβή δοσολογία για τον Ευκάλυπτο. Να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα ασφαλή στη χρήση τους και η δοσολογία μπορεί να είναι σημαντική. Ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας ή άλλον επαγγελματία υγείας, πριν από τη χρήση.

Σχετικές εξετάσεις
 
  • Σάκχαρο αίματος
  • Ινσουλίνη
  • Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη
  • Έλεγχος Ηπατικής Λειτουργίας
Share it