URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan® // Μπρόκολο: Αυτό είναι το πραγματικό superfood!
Blog
Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan®

Μπρόκολο: Αυτό είναι το πραγματικό superfood!

Αδίκως το μπρόκολο έχει τόσο... κακή φήμη, τη στιγμή που είναι ένα πραγματικό θείο δώρο για την υγεία μας! Διαβάστε σε τι μας ωφελεί!

Αυτά τα χαριτωμένα πράσινα δεντράκια είναι ίσως το πιο φθηνό “φάρμακο” της φύσης. Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Σταυρανθών) μαζί με το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη λαχανίδα, το λάχανο και τα γογγύλια. Όλα αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και έχουν πολύ λίγες θερμίδες. Όλες οι έρευνες υγείας παρουσιάζουν επιχειρήματα για να σας πείσουν ότι η κατανάλωση σε καθημερινή βάση άφθονων λαχανικών και φρούτων κάνει καλό στην υγεία σας και διατηρεί τη γραμμή σας, αλλά ειδικά για το μπρόκολο έχουμε πολύ περισσότερα να σας πούμε!

Το μπρόκολο κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες τροφές με βάση τον δείκτη ANDI (Δείκτης πυκνότητας θρεπτικών συστατικών), ο οποίος μετράει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά μιας τροφής σε σχέση με το θερμιδικό της περιεχόμενο και όπως θα δείτε και στην εικόνα είναι πλήρες σε μέταλλα και βιταμίνες και το τέλειο διαιτητικό τρόφιμο!

Μπρόκολο κατά του καρκίνου

Η κατανάλωση μπρόκολου και κουνουπιδιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Και αυτό διότι το μπρόκολο έχει σουλφοραφάνη (sulforaphane), μια θειούχα ένωση που του δίνει αυτή την ιδιαίτερη γεύση αλλά και την ουσία εκείνη που οι έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει για την καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης περιέχει φυλλικό οξύ, που έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος (σε τρόφιμα) έχει επίσης δείξει καλά σημάδια στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας. Αν και ο μηχανισμός πίσω από αυτήν την προστασία δεν είναι ακόμα κατανοητός, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχει να κάνει με τον ρόλο του φυλλικού οξέος στην παραγωγή DNA και RNA και την πρόληψη των μεταλλάξεων. Επιπλέον, το μπρόκολο έχει συνδεθεί με την βελτίωση της αναλογίας οιστρογονικών μεταβολιτών, ενός δείκτη στα ούρα που προειδοποιεί για την εμφάνιση καρκίνων όπως του μαστού και του προστάτη.

Βελτιώνει την υγεία των οστών

Η βιταμίνη Κ βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και άρα βελτιώνει την υγεία των οστών. Μία κούπα μπρόκολο παρέχει 92 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, πολύ περισσότερο από το 100% της καθημερινής σας ανάγκης. Το μπρόκολο όμως είναι και εξαιρετικά περιεκτικό σε ασβέστιο. Μάλιστα είναι ιδανικό υποκατάστατο των γαλακτοκομικών για ανθρώπους που κάνουν χορτοφαγική διατροφή ή σε όσους παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Το μπρόκολο που ξανανιώνει!

Αυτό το υπέροχο λαχανικό είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, η οποία όταν καταναλώνεται στην φυσική της μορφή (σε φρέσκα προϊόντα και όχι σε συμπληρώματα διατροφής), μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο και τη ρύπανση, στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος.

Μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών!

Άλλο ένα από τα καλά συστατικά του μπρόκολου είναι οι φυτικές του ίνες. Είναι γνωστό ότι η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών προάγει την καλή εντερική λειτουργία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή αποβολή των τοξινών μέσω της χολής και των κοπράνων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ίνες διαδραματίζουν ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία και ορισμένες γαστρεντερικές ασθένειες.

Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη (warfarin), είναι σημαντικό να μην αρχίσετε ξαφνικά να τρώτε περισσότερες, ή λιγότερες τροφές, που περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Και το μπρόκολο είναι πολύ πλούσιο σε Κ!

Πώς θα βάλετε το μπρόκολο στη διατροφή σας;

Χωρίστε το “κεφάλι” του μπρόκολου σε μικρότερα δεντράκια και αποθηκεύστε το στο ψυγείο μέσα σε σακουλάκια για τρόφιμα χωρίς να το πλύνετε. Ξεπλύντε το λίγο πριν το μαγειρέψετε. Προτιμήστε να το καταναλώνετε όσο είναι φρέσκο και όχι πολυκαιρισμένο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το απολαύσετε όπως:

  • Σωτάρετε μπρόκολο με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και λιωμένο σκόρδο σε αντικολλητικό.
  • Ψιλοκόψτε ωμό μπρόκολο και προσθέστε το σε σάντουιτς ή wrap.
  • Φτιάξτε πέστο από μπρόκολο για την πίτσα σας ή τα σάντουιτς και τα ζυμαρικά σας.
  • Ψιλοκόψτε μπρόκολο πάνω από την πίτσα πριν την ψήσετε.

 

Κάντε κι εσείς τον έλεγχο Μικροθρεπτικών και Μακροθρεπτικών στοιχείων του οργανισμού σας (όπως βιταμινών, αμινοξέων, λιπαρών οξέων) NutriScan®. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στη Διαγνωστική Αθηνών, στο 210-7777654

Share it