URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan® // Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης
Blog
Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan®

Βιταμίνη Β12: Συμπτώματα έλλειψης

Η βιταμίνη Β12 είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Είναι η βιταμίνη της ενέργειας αλλά και εκείνη που βοηθάει τον οργανισμό μας να διατηρεί τη συναισθηματική του σταθερότητα αφού συμβάλλει στην επιτυχή μετάδοση σημάτων στο νευρικό σύστημα.

Η κυανοκοβαλαμίνη, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που λαμβάνεται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA του οργανισμού.

Μπορεί να απορροφηθεί από την γαστρεντερική οδό μόνο όταν είναι παρών ο ενδογενής παράγοντας, μια γλυκοπρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου.

Παρά το γεγονός ότι το σώμα διατηρεί αποθέματα 12 μηνών της βιταμίνης Β12 στο ήπαρ, στα νεφρά και στην καρδιά, σε καταστάσεις ταχείας ανάπτυξης ή σε συνθήκες που προκαλούν αύξηση του μεταβολισμού των κυττάρων αυξάνονται οι ανάγκες του σώματος για βιταμίνη Β12.

Επίσης η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση της Β12 αφού καθώς μεγαλώνουμε απορροφάται δυσκολότερα από τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα της έλλειψης

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να δώσει μια σειρά από συμπτώματα. Η αναιμία για παράδειγμα μπορεί να οφείλεται σε έλλειψή της. Μια σειρά από άλλα συμπτώματα όμως θα πρέπει να σας προβληματίσουν ώστε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

  1. Μουδιάσματα στα άκρα: Η έλλειψη Β12 μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τους.
  2. Κρυώνετε πιο πολύ από το συνηθισμένο: Και αυτό διότι λόγω έλλειψης Β12 δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς για να έχετε σωστή κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα και ειδικά στα άκρα.
  3. Αλλαγές στη συμπεριφορά: Από την κατάθλιψη μέχρι προβλήματα μνήμης και την άνοια, η έλλειψη Β12 έχει συνδεθεί με αυτά όπως επίσης με απώλεια ισορροπίας, πονοκεφάλους, άγχος και ναυτία.
  4. Αδυναμία-κόπωση: Η διαρκής αίσθηση ότι δεν έχετε ξεκουραστεί αρκετά, η έλλειψη δύναμης και ενέργειας μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη Β12.
  5. Αίσθηση παλμών: Μπορεί να το αισθάνεστε στο λαιμό σας ότι οι παλμοί σας αυξάνονται ή μειώνονται απότομα.
  6. Προβλήματα πέψης: Δυσκοιλιότητα, απώλεια βάρους και στομαχικές διαταραχές μπορούν να προέρχονται από έλλειψη βιταμίνης Β12.
  7. Γλωσσίτιδα και άφθες: Προβλήματα στη στοματική υγιεινή σας (στα ούλα και στο στόμα) μπορούν να οφείλονται σε σοβαρή έλλειψη βιταμίνης Β12.

 

 

Κάντε σήμερα κιόλας έναν Πλήρη Έλεγχο Βιταμινών στη Διαγνωστική Αθηνών για να μάθετε εάν υπάρχει κάποια έλλειψη και πώς να την αντιμετωπίσετε! Καλέστε στο 210-7777654

Share it