URL path: Αρχική σελίδα // Αιμοσφαιρίνη (Hgb)

Αιμοσφαιρίνη (Hgb)

Η αιμοσφαιρίνη (Hgb) είναι η χρωστική ουσία των ερυθροκυττάρων που μεταφέρει το οξυγόνο. Αποτελείται από αμινοξέα που σχηματίζουν μια ενιαία πρωτεΐνη που ονομάζεται σφαιρίνη και μία ένωση που ονομάζεται αίμη. Η αίμη περιέχει άτομα σιδήρου και την κόκκινη χρωστική πορφυρίνη. Κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο περιέχει περίπου 300 εκατομμύρια μόρια αιμοσφαιρίνης

Η μέτρηση της Αιμοσφαιρίνης αποτελεί τμήμα της εξέτασης Γενική Αίματος

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;

 

  • Αύξηση: Εγκαύματα (σοβαρά), συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αφυδάτωση, διάρροια, ερυθροκυττάρωση, αιμοσυμπύκνωση, διαβίωση σε μεγάλο υψόμετρο, εντερική απόφραξη, αληθής πολυκυτταραιμία, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: γενταμυκίνη, μεθυλντόπα, πεντοξιφυλλίνη.
  • Μείωση: Νόσος του Andersen, αναιμία (σιδηροπενική), καρκινωμάτωση, κίρρωση του ήπατος, κυστική ίνωση, λιπώδης εμβολή, λιπώδες ήπαρ, κατακράτηση υγρών, αιμόλυση, αιμολυτική αντίδραση σε χημικές ουσίες ή φάρμακα ή εμφυτεύματα, νόσος του Hodgkin, υδραιμία της κύησης, υπερθυρεοειδισμός, υπερβιταμίνωση Α, υποθυρεοειδισμός, ιδιοπαθής στεατόρροια, ενδοφλέβια υπερφόρτωση υγρών, λευχαιμία, λέμφωμα, αφαίρεση αιμοπεταλίων, εγκυμοσύνη, νέκρωση του φλοιού των νεφρών, σαρκοείδωση, σοβαρή αιμορραγία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, τετραλογία Fallot, ασύμβατη μετάγγιση αίματος, χορτοφαγική διατροφή. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως: αντιβιοτικά, αντινεοπλασματικά φάρμακα, ασπιρίνη, παράγωγα υδαντοΐνης, ινδομεθακίνη, αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης, πριμακίνη, ριφαμπικίνη, σουλφοναμίδες, ζιδοβουδίνη (ΑΖΤ).

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it