URL path: Αρχική σελίδα // Αιμοσφαιρίνη Κοπράνων

Αιμοσφαιρίνη Κοπράνων

Ο έλεγχος για αιμοσφαιρίνη στα κόπρανα χρησιμοποιείται στη διερεύνηση αιμορραγιών σε οποιοδήποτε τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος και ως προσυμπτωματική εξέταση (screening test) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα λήψης ορισμένων φαρμάκων και πολλών παθολογικών διαδικασιών. Αιμορραγία από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως από γαστρικά έλκη, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μαύρων (σαν πίσσα) κοπράνων. Αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα, όπως από αιμορροΐδες, συνήθως δημιουργεί έντονα κόκκινο αίμα. Η εξέταση για την ανεύρεση μικροσκοπικής παρουσίας αίματος στα κόπρανα (αιμοσφαιρίνη κοπράνων) μπορεί να ανιχνεύσει την απώλεια αίματος όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 5 ml την ημέρα. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με την αιμοσφαιρίνη κοπράνων αποτελεί πολύ σημαντική, μη επεμβατική εξέταση στην προσπάθεια για την ανίχνευση καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την ανίχνευση της λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα. Η μια μέθοδος (χημική) είναι αυτή που βασίζεται στο χημικό γουαϊάκης ενώ η άλλη μέθοδος βασίζεται στον έλεγχο της ανθρώπινης αιμοσφαιρίνης με μονοκλωνικά αντισώματα (ανοσολογική μέθοδος).

Η χημική μέθοδος της γουαϊάκης, ανιχνεύει τη δραστηριότητα υπεροξειδάσης της αίμης και δεν είναι ειδική για την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα λόγω της λήψης ορισμένων τροφών (π.χ. κρέας) και φαρμάκων πριν από τη εξέταση.

Η εξέταση των κοπράνων με την ανοσολογική μέθοδο, είναι ευαίσθητη μόνο για την ανθρώπινη αιμοσφαιρίνη και έτσι η λήψη τροφίμων και φαρμάκων δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της εξέτασης. Η ανοσολογική εξέταση για την αιμοσφαιρίνη κοπράνων είναι πιο φιλική προς τον ασθενή και έχει ίση ή μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα σε σχέση με τα παλαιότερα χημικά τεστ γουαϊάκης.

Στη Διαγνωστική Αθηνών ο έλεγχος για την αιμοσφαιρίνη κοπράνων γίνεται μόνο με την ανοσολογική μέθοδο.

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;
 
  • Αύξηση: Ραγάδες πρωκτού, πολύποδες εντέρου, διαφραγματοκήλη, εκκολπωματίτιδα, κιρσοί οισοφάγου, οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, καρκίνος γαστρεντερικού (στομάχου, παχέος εντέρου), τραύμα γαστρεντερικού συστήματος συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, αιμορροΐδες, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα).

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Share it