URL path: Αρχική σελίδα // Αμοιβάδα (Entamoeba sp.), Αντιγόνο

Αμοιβάδα (Entamoeba sp.), Αντιγόνο

Η ανίχνευση του αντιγόνου Αμοιβάδας στα κόπρανα χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της αμοιβαδικής δυσεντερίας.

Η αμοιβάδωση είναι η μόλυνση του γαστρεντερικού σωλήνα από την αμοιβάδα Entamoeba histolytica, ένα πρωτόζωο που μπορεί να εισβάλει στον εντερικό βλεννογόνο και μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα, κυρίως στο ήπαρ. Η αμοιβάδα Entamoeba dispar είναι ένα διαφορετικό αλλά στενά συγγενικό είδος της Entamoeba histolytica. Η ανακάλυψή της είχε βαθιές επιπτώσεις στην επιδημιολογία της αμοιβάδωσης, καθώς οι περισσότερες ασυμπτωματικές λοιμώξεις που εντοπίζονται παγκοσμίως αποδίδονται πλέον σε αυτό το είδος τη μη διεισδυτικής αμοιβάδας. Υπολογίζεται ότι το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από Entamoeba έχουν E. dispar.

Η αμοιβάδωση μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία, χρόνια ή ως ασυμπτωματική λοίμωξη. Το κύριο σύμπτωμα είναι η δυσεντερία που εκδηλώνεται με διάρροια και κοιλιακό πόνο. Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να είναι ηπατικά αποστήματα, πνευμονικά αποστήματα ή ακόμα και εγκεφαλικά αποστήματα που, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να καταλήξουν στο θάνατο.

Η αμοιβάδα μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένο νερό, λαχανικά, ωμά φρούτα και άλλα τρόφιμα ή κακώς μαγειρεμένα ή πλυμένα με νερό που περιέχει μολυσματικές κύστεις προερχόμενες από κόπρανα. Είναι επίσης πιθανόν οι μύγες και οι κατσαρίδες να μεταφέρουν μολυσματικές κύστεις από τα κόπρανα στα τρόφιμα.

Η αμοιβαδική δυσεντερία εμφανίζεται συχνά σε τροπικές χώρες, αλλά αναφέρονται περιπτώσεις σε εύκρατες και ψυχρές περιοχές. Στην Αφρική, την τροπική Ασία και τη Λατινική Αμερική, περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν αμοιβάδες στο έντερό τους, αν και τα περισσότερα περιστατικά μπορεί να είναι ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Οι αμοβάδες Entamoeba histolytica, E. dispar και E. moshkovskii είναι μορφολογικά πανομοιότυπες αλλά βιοχημικά και γενετικά διαφορετικές.

Το τεστ αντιγόνο Αμοιβάδας δεν μπορεί να διαχωρίσει την Entamoeba histolytica από την Entamoeba dispar. Αν υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού τότε πρέπει να γίνει Μοριακός Έλεγχος για την Entamoeba histolytica.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Share it