URL path: Αρχική σελίδα // Αντιωοθηκικά Αντισώματα

Αντιωοθηκικά Αντισώματα

Τα αντιωοθηκικά αντισώματα βρίσκονται στο 15-50% των ασθενών με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, συνήθως σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Τα αντιωοθηκικά αντισώματα αντιδρούν με τα κύτταρα που παράγουν στεροειδείς ορμόνες όπως τα κύτταρα Leydig στους όρχεις, με τον πλακούντα και συχνά επίσης με τον φλοιό των επινεφριδίων.

Τα αντιωοθηκικά αντισώματα βρίσκονται συχνά στο αυτοάνοσο πολυνδοκρινικό σύνδρομο-1 (APS-1), όπου μπορεί να συνυπάρχει ανεπάρκεια των επινεφριδίων και των ωοθηκών. Οι ασθενείς με APS-1 έχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο του αυτοάνοσου ρυθμιστή (AIRE).

Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που φτάνει μέχρι και το 70%, μπορεί να εμφανίζουν παροδικά αντιωοθηκικά αντισώματα κατά τη διάρκεια προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it