URL path: Αρχική σελίδα // Clostridium difficile, Τοξίνες Α και Β Κοπράνων

Clostridium difficile, Τοξίνες Α και Β Κοπράνων

Το Clostridium difficile είναι ένα Gram θετικό βακτήριο που υπάρχει φυσιολογικά στο παχύ έντερο. Όταν οι ασθενείς λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, ιδιαίτερα αμπικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες ή κλινδαμυκίνη, η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου (μικροβίωμα) μειώνεται. Ωστόσο, το Clostridium difficile είναι ανθεκτικό σε αυτά τα αντιβιοτικά και έτσι η παρουσία του στην πραγματικότητα αυξάνει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η παρουσία του μπορεί επίσης να αυξηθεί σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Το Clostridium difficile απελευθερώνει δύο νεκρωτικές τοξίνες την Τοξίνη Α και την Τοξίνη Β, οι οποίες προκαλούν νέκρωση του βλεννογόνου του παχέος εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας, μίας δυνητικά πολύ σοβαρής κατάστασης, συνήθως μέσα σε 4 έως 10 ημέρες μετά την έναρξη της αντιβιοτικής θεραπείας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, πυρετό και άφθονες ποσότητες υδαρούς διάρροιας. Υπάρχει επίσης λευκοκυττάρωση στη γενική αίματος.

Με τη βοήθεια αυτής της εξέτασης μπορεί να διαγνωσθεί η λοίμωξη και να ξεκινήσει η θεραπεία που συμπεριλαμβάνει την διακοπή των αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, τη χορήγηση μετρονιδαζόλης ή βανκομυκίνης, και εάν αναγκαία, την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Τι σημαίνουν οι Παθολογικές Τιμές;

  • Παρουσία Τοξίνης Α ή/και Τοξίνης Β: Ψευδομεμβρανώδης εντεροκολίτιδα σχετιζόμενη με αντιβιοτικά, κολίτιδα από C. difficile

Το τεστ ανιχνεύει ταυτόχρονα και την παρουσία του ενζύμου αφυδρογονάση του γλουταμινικού (GDH) του Clostridium difficile ως έναν επιπλέον δείκτη της παρουσίας του μικροβίου.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Share it