Ο προσδιορισμός του δ-αμινολεβουλινικού οξέος στα ούρα χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή διάγνωση και διαφορική διάγνωση των πορφυριών, μιας ομάδας νοσημάτων με σημεία και συμπτώματα από το δέρμα και το νευρικό σύστημα. Η μέτρηση του δ-αμινολεβουλινικού οξέος στα ούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στον εργαστηριακό έλεγχο της δηλητηρίασης από μόλυβδο στα παιδιά.
Το δ-αμινολεβουλινικό οξύ (ALA) είναι η πρόδρομος ουσία για το πορφοχολινογόνο (PBG), μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στο σχηματισμό της αίμης της αιμοσφαιρίνης. Τα επόμενα στάδια του βιοχημικού μονοπατιού της σύνθεσης της αίμης περιλαμβάνονται: Πορφοχολινογόνο → Ουροχολινογόνο ΙΙΙ → Ουροπορφυρίνη ΙΙΙ → Κοπροπορφυρινογόνο ΙΙΙ → Κοπροπορφυρίνη ΙΙΙ → Πρωτοπορφυρινογόνο → Πρωτοπορφυρίνη. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στη συνέχεια στο σχηματισμό της αίμης. Αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο βιοχημικό μονοπάτι του σχηματισμού της αίμης, το δ-αμινολεβουλινικό οξύ συσσωρεύεται και αποβάλλεται στα ούρα. Το δ-αμινολεβουλινικό οξύ φυσιολογικά δεν υπάρχει στα ούρα.
Οι συγκεντρώσεις του δ-αμινολεβουλινικό οξύ στα ούρα αυξάνονται σημαντικά σε πολλούς ασθενείς με οξείες νευρολογικές μορφές πορφυρίας. Η εξέταση για το δ-αμινολεβουλινικό οξύ μπορεί να ζητηθεί σε ασθενείς με συμπτώματα που υποδηλώνουν οξεία πορφυρία, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, δυσκοιλιότητα, περιφερική νευροπάθεια, μυϊκή αδυναμία, κατακράτηση ούρων, σύγχυση και ψευδαισθήσεις.
Η παρουσία του δ-αμινολεβουλινικού οξέος στα ούρα μπορεί να υποδηλώνει ακόμη δηλητηρίαση από μόλυβδο. Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσυμπωματική εξέταση ελέγχου για την ανίχνευση υπερβολικής απορρόφησης μολύβδου αρκετά πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, κυρίως σε παιδιά.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Οξεία πορφυρία, κατάχρηση αλκοόλ, ηπατίτιδα, καρκίνoς ήπατος, έκθεση σε μόλυβδο, δηλητηρίαση από μόλυβδο. Φάρμακα: βαρβιτουρικά, γκριζεοφουλβίνη, πενικιλίνη, ριφαμπικίνη.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.