Η μέτρηση του πορφοχολινογόνου στα ούρα χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των πορφυριών, όπως την οξεία διαλείπουσα πορφυρία, την κληρονομική κοπροπορφυρία και την παραλλάσουσσα πορφυρία.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η ποσοτική μέτρηση του πορφοχολινογόνου και των ολικών πορφυρινών των ούρων μαζί με τη μέτρηση του αμινολεβουλινικού οξέος, μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των διαφόρων μορφών πορφυρίας.
Οι πορφυρίες είναι μια ομάδα γενετικών διαταραχών που συνδέονται με ελλείψεις διαφόρων ενζύμων που εμπλέκονται είτε στη σύνθεση της πορφυρίνης είτε του μεταβολισμού της. Οι πορφυρίνες (ουροπορφυρίνες και κοπροπορφυρίνες) και τα πορφοχολινογόνα είναι σημαντικά δομικά στοιχεία στη σύνθεση της αίμης. Η αίμη αποτελεί συστατικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στις περισσότερες μορφές πορφυρίας, υπάρχουν αυξημένα επίπεδα πορφυρινών και πορφοχολινογόνων στα ούρα. Οι πορφυρίες τυπικά ταξινομούνται ως ερυθροποιητικές ή ηπατικές με βάση τη θέση του ελαττωματικού ενζύμου. Επιπλέον, οι ηπατικές πορφυρίες μπορούν να ταξινομηθούν περαιτέρω ως χρόνιες ή οξείες, με βάση τις κλινικές τους εκδηλώσεις.
Οι οξείες ηπατικές πορφυρίες δηλαδή, η οξεία διαλείπουσα πορφυρία, η κληρονομική κοπροπορφυρία και η παραλλάσουσσα πορφυρία, σχετίζονται με συμπτώματα που αρχίζουν συνήθως κατά την εφηβεία ή αργότερα. Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρό κοιλιακό πόνο, περιφερική νευροπάθεια και ψυχιατρικά συμπτώματα. Πολλά φάρμακα, το αλκοόλ, οι λοιμώξεις, η πείνα, τα βαρέα μέταλλα και οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις.
Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
- Αύξηση: Πορφυρίες, ηπατική νόσος, δηλητηρίαση από μόλυβδο, πελλάγρα
- Μείωση: Χωρίς κλινική σημασία
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.