URL path: Αρχική σελίδα // Διενδαμοιβάδα (Dientamoeba fragilis), Μοριακή Ανίχνευση

Διενδαμοιβάδα (Dientamoeba fragilis), Μοριακή Ανίχνευση

Ο μοριακός έλεγχος για τη διενδαμοιβάδα Dientamoeba fragilis χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και την εργαστηριακή τεκμηρίωση της λοίμωξης από το πρωτόζωο.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Dientamoeba fragilis είναι ένα από τα μικρότερα πρωτόζωα που παρασιτούν στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα. Η Dientamoeba fragilis είναι ένα μαστιγωτό πρωτόζωο που, σε αντίθεση με άλλα εντερικά πρωτόζωα, δεν έχει στάδιο κύστης. Εμφανίζεται μόνο με τη μορφή τροφοζωίτη. Το όργανο στόχος του πρωτοζώου είναι το παχύ έντερο. Η Dientamoeba fragilis δεν μετακινείται έξω από την πεπτική οδό σε άλλα όργανα. Ο τρόπος μετάδοσης της μόλυνσης δεν είναι καλά κατανοητός, αλλά είναι πιθανή η παρουσία κάποιου ζώου σαν ενδιάμεσος ξενιστής. Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες για το πώς εξαπλώνεται η D. fragilis. (1) Η Διενδαμοιβάδα μπορεί να μεταδοθεί μέσω των χεριών, αντικειμένων ή τροφίμων που έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένα κόπρανα. Στη συνέχεια, το παράσιτο προσλαμβάνεται από το στόμα. (2) Εναλλακτικά, η D. fragilis μπορεί να μεταδοθεί από άλλα παράσιτα όπως το Enterobius vermicularis (Οξύουροι). Η Dientamoeba fragilis πιστεύεται ότι μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσα σε αυγά ή προνύμφες σκωλήκων, ιδιαίτερα εκείνων του Enterobius vermicularis. Η απόδειξη για αυτό είναι η συχνή συνύπαρξη των δύο οργανισμών και η παρουσία σωμάτων μέσα στα αυγά των οξύουρων, τα οποία μοιάζουν με την D. fragilis. Ο επιπολασμός των λοιμώξεων και με τους δύο οργανισμούς (Dientamoeba fragilis και Enterobius vermicularis) είναι εννέα φορές μεγαλύτερος από ότι θα αναμενόταν με βάση μια απλή τυχαία συσχέτιση.

Η διενδαμοιβάδωση (η νόσος που προκαλείται από τη Dientamoeba fragilis) εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο, πολύ πιο συχνά σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού. Εάν εμφανιστούν κλινικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, είναι συνήθως ήπια και περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος και ανορεξία, τα οποία ποικίλλουν σε ένταση. Ο ασυμπτωματικός αποικισμός εμφανίζεται στο 75-85% των ενηλίκων και στα παιδιά τα συμπτώματα εμφανίζονται στο 90% των περιπτώσεων. Τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης επιμένουν για 1-2 εβδομάδες. Τα κόπρανα είναι καφέ-πράσινα, μερικές φορές με βλέννα. Το σύμπτωμα της χρόνιας λοίμωξης είναι ο κοιλιακός πόνος που διαρκεί αρκετούς μήνες. Επί του παρόντος, ωστόσο, η ικανότητα της Dientamoeba fragilis να προκαλεί συμπτώματα αμφισβητείται.

Η εργαστηριακή μέθοδος εκλογής για την ανίχνευση του πρωτοζώου είναι ο μοριακός έλεγχος με PCR.

Share it