URL path: Αρχική σελίδα // Ενδαμοιβάδα (Entamoeba dispar), Μοριακή Ανίχνευση

Ενδαμοιβάδα (Entamoeba dispar), Μοριακή Ανίχνευση

Η Entamoeba dispar είναι μια μη παθογόνος αμοιβάδα του ανθρώπινου γαστρεντερικού σωλήνα που είναι μορφολογικά και μικροσκοπικά πανομοιότυπη με την παθογόνο αμοιβάδα Entamoeba histolytica. Επομένως, για να επιβεβαιωθεί ο αιτιολογικός παράγοντας μια δυσεντερίας, πρέπει να γίνουν μοριακές εξετάσεις προκειμένου να γίνει διάκριση του τύπου της λοίμωξης.

Περισσότερες πληροφορίες

Το γένος Entamoeba περιλαμβάνει έξι είδη (Entamoeba histolytica, Entamoeba dispar, Entamoeba moshkovskii, Entamoeba poleki, Entamoeba coli και Entamoeba hartmanni) που ζουν στο έντερο του ανθρώπου.

Το πρωτόζωο Entamoeba histolytica είναι ο αιτιολογικός παράγοντας της αμοιβάδωσης. Υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια περιπτώσεις αμοιβάδωσης ετησίως παγκοσμίως, και σκοτώνει σχεδόν 100 χιλιάδες ανθρώπους ετησίως. Η αμοιβάδωση είναι η πιο σοβαρή νόσος που προκαλείται από πρωτόζωα που πλήττουν το ανθρώπινο έντερο και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παρασιτικών νοσημάτων. Χαρακτηρίζεται από δύο κύρια κλινικά σύνδρομα, την αμοιβαδική κολίτιδα και το απόστημα του ήπατος.

Αν και η E. histolytica είναι το μόνο που αναγνωρίζεται ως παθογόνο, η ικανότητα των άλλων ειδών να προκαλούν νόσο είναι ασαφής. Στην πραγματικότητα, ορισμένα στελέχη της E. dispar έχουν συσχετιστεί με μη-δυσεντερική κολίτιδα και απόστημα ήπατος και επομένως η μη παθογένεια της E. dispar είναι αμφισβητήσιμη.

Η διάγνωση της αμοιβάδωσης που προκαλείται από Entamoeba histolytica βασίζεται κυρίως στη μικροσκοπική εξέταση των κοπράνων. Ωστόσο, ο μικροσκοπικός έλεγχος δεν μπορεί να την ξεχωρίσει από άλλα παράσιτα όπως την E. dispar, η οποία είναι ίσως 10 φορές πιο συχνή παγκοσμίως.

Για την εργαστηριακή τεκμηρίωση της παρουσίας της αμοιβάδας E. dispar, η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) αποτελεί την μέθοδο εκλογής λόγω της ευαισθησίας και ειδικότητας της και μάλιστα συνιστάται ως μέθοδος εκλογής για την συγκεκριμένη αμοιβάδα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Share it