URL path: Αρχική σελίδα // Γερμάνιο (Ge)

Γερμάνιο (Ge)

Το καθαρό Γερμάνιο είναι ένα σκληρό, λαμπερό, γκρι-λευκό, εύθραυστο μέταλλο. Έχει διαμαντοειδή κρυσταλλική δομή και παρόμοιες χημικές και φυσικές ιδιότητες με το Πυρίτιο. Το Γερμάνιο είναι σταθερό στον αέρα και το νερό και δεν επηρεάζεται από τα αλκάλια και τα οξέα, εκτός από το νιτρικό οξύ.

Εφαρμογές του Γερμανίου

Το Γερμάνιο είναι ένα σημαντικός ημιαγωγός και χρησιμοποιείται κυρίως σε τρανζίστορ και ολοκληρωμένα κυκλώματα, με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων Αρσενικού, Γαλλίου ή άλλων μετάλλων. Το Γερμάνιο σχηματίζει πολλές ενώσεις. Το οξείδιο του Γερμανίου προστίθεται στο γυαλί για να αυξήσει τον δείκτη διάθλασης που χρησιμοποιείται σε φακούς ευρείας γωνίας και συσκευές υπερύθρων. Υπάρχουν πολυάριθμα κράματα που περιέχουν Γερμάνιο. Ανιχνευτές με υψηλής καθαρότητας Γερμάνιο μπορεί να προσδιορίσουν με ακρίβεια πιθανές πηγές ακτινοβολίας.

Το Γερμάνιο στο περιβάλλον

Το Γερμάνιο είναι λιγότερο άφθονο από τον Κασσίτερο ή τον Μόλυβδο και είναι επίσης και λιγότερο εύκολα προσβάσιμο. Τα μεταλλεύματα με Γερμάνιο είναι σπάνια. Το Γερμάνιο είναι διασπαρμένο σε μεταλλεύματα άλλων μετάλλων όπως ο Ψευδάργυρος και αυτό που απαιτείται για κατασκευαστικούς σκοπούς, ανακτάται ως παραπροϊόν από τα μεταλλουργεία Ψευδαργύρου.

Επιπτώσεις του Γερμανίου στην ανθρώπινη υγεία

Η εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 1 mg και υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το Γερμάνιο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία, αν και αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά. Η υψηλή πρόσληψη Γερμανίου θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνει την παροχή οξυγόνου του σώματος, κάνει το άτομο να αισθάνεται πιο ζωντανό και καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Το υδρίδιο και το τετραϋδρίδιο του Γερμανίου είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και εκρηκτικά ακόμη και όταν αναμιγνύονται με τον αέρα. Οι ουσίες αυτές ερεθίζουν τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Η εισπνοή τους προκαλεί κράμπες στο στομάχι, αίσθημα καύσου, βήχα, ερυθρότητα και πόνο του δέρματος, ερυθρότητα και πόνο στα μάτια και βλάβες των κυττάρων του αίματος. Παρατεταμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Γερμάνιο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Γερμανίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Η εξέταση δε διατίθεται για online αγορά
Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it