URL path: Αρχική σελίδα // Βαρέα Μέταλλα Τριχών Πλήρης Έλεγχος

Βαρέα Μέταλλα Τριχών Πλήρης Έλεγχος

Η καλή υγεία εξαρτάται από την ύπαρξη επαρκών ποσοτήτων των βασικών διατροφικών στοιχείων και συγχρόνως, την απουσία ή τουλάχιστον τα πολύ χαμηλά επίπεδα των τοξικών στοιχείων. Ο Έλεγχος των Τριχών για Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία δείχνει την κατάσταση του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία (Μικροθρεπτικά Στοιχεία και Ιχνοστοιχεία) και συγχρόνως την έκθεση του σε τοξικά Βαρέα Μέταλλα.

Βαρέα Μέταλλα, Μικροθρεπτικά και Ιχνοστοιχεία στις Τρίχες

Η ανάλυση των τριχών για Βαρέα Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία παρέχει σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα συμπτώματα και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση των διαταραχών που σχετίζονται με την ανεπάρκεια ή την περίσσεια Μικροθρεπτικών Στοιχείων και Ιχνοστοιχείων ή την τοξικότητα των Βαρέων Μετάλλων.

Όσον αφορά τα μέταλλα, οι τρίχες αποτελούν έναν απεκκριτικό ιστό, χωρίς να έχουν κάποια φυσιολογική λειτουργία. Οι τρίχες έχουν την ικανότητά να δεσμεύουν τα δισθενή κατιόντα εξαιτίας του περιεχομένου τους σε αμινοξέα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, τα οποία δρουν ως ισχυρές θέσεις σύνδεσης για πολλά μέταλλα. Τα βαρέα μέταλλα, τα μικροθρεπτικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία, βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στις τρίχες από ότι σε οποιονδήποτε άλλον ιστό στον οργανισμό.

Καθώς συντίθενται οι πρωτεΐνες στο θύλακο της τρίχας, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία ενσωματώνονται μόνιμα στην τρίχα, χωρίς περαιτέρω ανταλλαγή ή εξισορρόπηση με άλλους ιστούς. Οι τρίχες από τα μαλλιά είναι εύκολο ως δείγμα και επειδή μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 1-2 cm ανά μήνα, παρέχουν μια «χρονική καταγραφή» του μεταβολισμού των μικροθρεπτικών στοιχείων και της έκθεση του οργανισμού σε τοξικά βαρέα μέταλλα. Βέβαια, τα μαλλιά είναι ευάλωτα σε εξωτερικές επι-μολύνσεις εξαιτίας των σαμπουάν, των λευκαντικών, των βαφών και των διαδικασιών ισιώματος ή της δημιουργίας μπούκλας, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Μικροθρεπτικά Στοιχεία και Ιχνοστοιχεία στις Τρίχες

Τα μικροθρεπτικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα, επειδή χρειάζονται (σε μικρές ή ελάχιστες ποσότητες) για τη διατήρηση της καλής υγείας. Για παράδειγμα, το κάλιο και το νάτριο είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, ενώ το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών.

Τα μικροθρεπτικά στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία μεταφέρονται στις τρίχες και τους υπόλοιπους ιστούς μέσω ενεργών συστημάτων μεταφοράς. Η ενεργός μεταφορά απαιτεί συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες και μικροθρεπτικά στοιχεία ως συμπαράγοντες για την παραγωγή ενέργειας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε διαταραχή στην φυσιολογική κατανομή των μικροθρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων ή των θρεπτικών ουσιών, μπορούν να επηρεάσουν την ενεργό μεταφορά και να μεταβάλλουν την κατανομή των στοιχείων στις τρίχες και τους υπόλοιπους ιστούς.

Βαρέα Μέταλλα στις Τρίχες

Τα βαρέα μέταλλα βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Τα βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο καρδιαγγειακό, στο γαστρεντερικό σύστημα, στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο ήπαρ, στους ενδοκρινείς αδένες και στα οστά. Εκτός από τις άμεσου τύπου και τοξικές επιδράσεις, ορισμένα μέταλλα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση αντιδράσεων υπερευαισθησίας («αλλεργία» ή επιβραδυνομένου τύπου υπερευαισθησία τύπου IV) σε ευαίσθητα άτομα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αντιδράσεων από το δέρμα, τους ενδοκρινείς αδένες και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα βαρέα μέταλλα ασκούν τη δράση τους στο σώμα με δύο τρόπους. Πρώτον, ακόμη και πολύ μικρές συγκεντρώσεις του μετάλλου μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις υπερευαισθησίας (τύπου IV ανοσολογική απόκριση). Η μόνιμη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκύπτει από την συνεχή έκθεση στα μέταλλα, μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της χρόνιας φλεγμονής, όπως αύξηση των τοπικών φλεγμονωδών διεργασιών, αυτοάνοσες αντιδράσεις και κόπωση. Δεύτερον, μέταλλα όπως ο υδράργυρος, το κάδμιο και το παλλάδιο έχουν τοξικές επιδράσεις ακόμα και σε χαμηλές δόσεις και αναστέλλουν πολλές μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων. Ακόμα και πολύ χαμηλές (υπο-τοξικές) συγκεντρώσεις πιθανόν να έχουν κλινική σημασία, επειδή οι πολλαπλές πηγές έκθεσης (από τρόφιμα και νερό), μπορεί να ενισχύσουν την τοξική δράση του μετάλλου. Οι τοξικές επιδράσεις και η αλλεργική ευαισθητοποίηση στα μέταλλα εμφανίζονται ανεξάρτητα.

Σε ποιους απευθύνεται ο έλεγχος των Τριχών για Βαρέα Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία;

Ο έλεγχος των τριχών για Βαρέα Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη της κατάστασης των στοιχείων αυτών στον οργανισμό. Οι τρίχες αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό βιοψίας. Μπορούν να ληφθούν εύκολα, διατηρούνται και μεταφέρονται το ίδιο εύκολα, αντιπροσωπεύουν ένα μαλακό ιστό του σώματος και αποτελούν έναν ιστό που απεκκρίνονται και αποθηκεύονται διάφορα στοιχεία.

Η ανάλυση των τριχών για μέταλλα προσφέρει μια «χρονική καταγραφή» για τα μέταλλα, που δεν επηρεάζεται από πρόσφατα γεύματα και λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και από δραστηριότητες όπως η άσκηση ή καταστάσεις όπως το στρες.

Ιχνοστοιχεία

Καθώς οι τρίχες μεγαλώνουν, αποτελούν ένα μόνιμο αρχείο των διατροφικών ελλείψεων και των υπερβάσεων του σώματος. Τα αποτελέσματα του ελέγχου, μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για ένα πρόγραμμα διατροφικής εξισορρόπησης που θα βοηθήσει στην εγκαθίδρυση και τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων υγείας. Διορθώνοντας τα επίπεδα των Μικροθρεπτικών στοιχείων και Ιχνοστοιχείων με την κατάλληλη διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, πολλές παθολογικές καταστάσεις μπορούν να προληφθούν ή να αντιστραφούν.

Βαρέα Μέταλλα

Μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και επιδημιολογικές μελέτες σε ανθρώπους υποστηρίζουν ότι η χρόνια έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων:

  • Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ADHD)
  • Αυτιστικού τύπου διαταραχές
  • Κατάθλιψη και διαταραχές της διάθεσης
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Νευροεκφυλιστικά νοσήματα (νόσος Parkinson και νόσος Alzheimer)
  • Χρόνια κόπωση και αίσθημα μειωμένης ενέργειας
  • Υπογονιμότητα
  • Καταρράκτη
  • Υπέρταση
  • Επιβραδυνομένου τύπου υπερευαισθησίες τύπου IV, όπως:
    • Ψωρίαση
    • Έκζεμα
    • Σκλήρυνση κατά πλάκας
    • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
    • Σύνδρομο Sjogren
    • Θυρεοειδίτιδα
    • Γαστρεντερικές διαταραχές
    • Ινομυαλγία
    • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
       

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

Share it