Η δηλητηρίαση από Μόλυβδο είναι μια κατάσταση που μπορεί να προληφθεί και που προκύπτει από την περιβαλλοντική έκθεση στο Μόλυβδο. Η έκθεση του οργανισμού στον Μόλυβδο, όπως υποδεικνύεται από τα αυξημένα επίπεδα του στο αίμα, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες σχεδόν σε όλα τα μέρη του σώματος. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της είναι πιο έντονα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τους νεφρούς, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπιες μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι εγκεφαλοπάθεια. Παιδιά κάτω των 6 ετών είναι πιο πιθανό να εκτεθούν και να επηρεασθούν από το Μόλυβδο.
Τα επίπεδα του Μολύβδου στο αίμα είναι η καλύτερη εξέταση για την ανίχνευση και την αξιολόγηση της οξείας και χρόνιας έκθεσης. Οι εξετάσεις αίματος δίνουν πληροφορίες για την έκθεση και για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Ο μόλυβδος μπορεί να επίσης να μετρηθεί σε ούρα, σάλιο, νύχια ή και μαλλιά.
Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στον Μόλυβδο;
Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Μολύβδου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.
Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.