URL path: Αρχική σελίδα // Μονο-Τεστ (Τεστ Μονοπυρήνωσης)

Μονο-Τεστ (Τεστ Μονοπυρήνωσης)

Η διενέργεια του μονο-τεστ γίνεται για την ταχεία διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι μια ιογενής νόσος που προσβάλλει το δικτυοενδοθηλιακό σύστημα, γενικά περιορίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και συνήθως προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr (EBV). Η νόσος χαρακτηρίζεται από πυρετό, πονόλαιμο, λεμφαδενοπάθεια, κεφαλαλγία και κόπωση και με βάση τα συμπτώματα μόνο μπορεί να συγχέεται με άλλες ασθένειες. Εργαστηριακά, η λοιμώδης μονοπυρήνωση χαρακτηρίζεται και από την παρουσία των ετερόφιλων αντισωμάτων.

Το μονο-τεστ (τεστ μονοπυρήνωσης) είναι μια εξέταση που ανιχνεύει γρήγορα τα ετερόφιλα αντισώματα (συγκολλητίνες). Το θετικό αποτέλεσμα στο μονο-τεστ με ταυτόχρονη παρουσία ανάλογων κλινικών ή / και αιματολογικών ευρημάτων, επιβεβαιώνει τη διάγνωση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Περίπου το 10% των ασθενών με λοιμώδη μονοπυρήνωση έχουν τα ετερόφιλα αντισώματα αρνητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν ειδικά αντισώματα έναντι συγκεκριμένων ιικών αντιγόνων του Epstein-Barr.

Τα ετερόφιλα αντισώματα μπορεί να εμφανιστούν στον ορό περίπου 6-10 μέρες μετά την επαφή. Η παρουσία των αντισωμάτων μπορεί να παραμείνει για μέχρι 1 έτος ενώ η συγκέντρωσή τους κορυφώνεται μεταξύ 4 και 8 εβδομάδων μετά τη έναρξη της λοίμωξης.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Αδενοϊός, λέμφωμα Burkitt, κυτταρομεγαλοϊός, ιός Epstein-Barr, ιός του απλού έρπητα, ιός HIV, νόσος Hodgkin, λοιμώδης μονοπυρήνωση, πυρετός Izumi, λευχαιμία, ελονοσία, καρκίνος του παγκρέατος, ιός της ερυθράς, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σαρκοείδωση, ορονοσία, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ιογενείς ή λοιμώδεις ηπατίτιδες

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it