URL path: Αρχική σελίδα // Ομοκυστεΐνη Ολική (HCY)

Ομοκυστεΐνη Ολική (HCY)

Η μέτρηση της ομοκυστεΐνης στον ορό χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών συμβαμάτων καθώς και στον έλεγχο ασθενών με πιθανά γενετικά νοσήματα του μεταβολισμού της μεθειονίνης.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η ομοκυστεΐνη (HCY) είναι ένα αμινοξύ που προκύπτει από το μεταβολισμό της μεθειονίνης με τη συμμετοχή των βιταμινών του συμπλέγματος Β κοβαλαμίνη, φολικό οξύ, πυριδοξίνη και ριβοφλαβίνη. Ο μεταβολισμός της μεθειονίνης σε ομοκυστεΐνη αντισταθμίζεται από τη χολίνη και τη βεταΐνη, συνένζυμα που συμμετέχουν στη μετατροπή της ομοκυστεΐνης ξανά σε μεθειονίνη. Παρόλο που η ακριβής λειτουργία της oμοκυστεΐνης δεν είναι ξεκαθαρισμένη, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αγγειακό ενδοθήλιο και να συμμετέχει στην πρόκληση θρόμβων. Είναι γνωστό ότι υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σηματοδοτούν κινδύνους σε διάφορους τομείς.

Η ομοκυστινουρία είναι μια κληρονομική ασθένεια κατά την οποία άτομα που στερούνται των ενζύμων που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων ομοκυστεΐνης, πάσχουν από σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα σε νεαρή ηλικία. Η υπερομοκυστιναιμία έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριοσκλήρωσης, της στένωσης των καρωτίδων, της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της περιφερικής αγγειακής νόσου και της φλεβικής θρόμβωσης.

Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης συνδέονται επίσης με εμβρυϊκές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, με καθέξην αποβολές, με έμφρακτο πλακούντα και με μειωμένη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ασθενείς. Τα επίπεδα ομοκυστεΐνης είναι υψηλότερα στους καπνιστές, σε άτομα που καταναλώνουν καφέ, σε διαβητικούς ασθενείς και σε ασθενείς που είναι παχύσαρκοι ή υπερτασικοί.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Κατανάλωση αλκοόλ, νόσος Alzheimer, αθηροσκλήρωση, καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, επιληψία, ωοθυλακική φάση έμμηνου κύκλου, γιγαντοκυτταρική αρτηιρίτιδα, ομοκυστινουρία, υποθυρεοειδισμός, υπογκαιμία, κληρονομικές μεταβολικές ανωμαλίες, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ρευματική πολυμυαλγία, ψωρίαση, νεφρική ανεπάρκεια (χρόνια), σχιζοφρένεια, ανεπάρκεια βιταμινών (κοβαλαμίνης, φολικού οξέος, πυριδοξίνης). Φάρμακα: Μετφορμίνη.
  • Μείωση: Υπερθυρεοειδισμός. Φάρμακα: Κελιπρολόλη, φολικό οξύ, νεβιβολόλη, βιταμίνη Β12.

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it