Ο ορολογικός έλεγχος VDRL χρησιμοποιείται για τον αρχικό έλεγχο ασθενών για σύφιλη και για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η σύφιλη είναι μια συστηματική, λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τη σπειροχαίτη Τρεπόνημα το ωχρό ή ωχρά Σπειροχαίτη(Treponema pallidum). Ο μικροοργανισμός μεταδίδεται κυρίως μέσω της άμεσης σεξουαλικής επαφής και επίσης μέσω του πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο. Αν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί, τα μολυσμένα άτομα μπορεί να αναπτύξουν μη αντιστρεπτές επιπλοκές όπως χρόνιες φλεγμονές των αρθρώσεων, καρδιαγγειακά προβλήματα όπως βαλβιδοπάθειες και προβλήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως ψυχικές ασθένειες και παράλυση.
Η εργαστηριακή διάγνωση της σύφιλης μπορεί να γίνει μέσω άμεσων και έμμεσων δοκιμασιών. Στις άμεσες δοκιμασίες περιλαμβάνεται η απόξεση από τις βλάβες της σύφιλης και ο προσδιορισμός του αιτιολογικού οργανισμού. Στις έμμεσες δοκιμασίες, προσδιορίζουν τα αντισώματα έναντι του Τρεπονήματος. Αυτά τα αντισώματα δεν εμφανίζονται στον ορό μέχρι 3 έως 4 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του συφιλιδικού έλκους, ενός έλκους που βρίσκεται στο σημείο όπου ο μικροοργανισμός εισέρχεται αρχικά στο σώμα.
Ο ορολογικός έλεγχος για τη σύφιλη περιλαμβάνει τις εξετάσεις VDRL (Venereal Disease Research Laboratory), RPR (Rapid Plasma Reagin), TPHA (Treponema pallidum Haemagglutination Assay) και FTA-ABS (Fluorescent Treponemal antibodies-absorbed test) καθώς και έλεγχο των IgM αντισωμάτων με ανοσοενζυμικές τεχνικές (ΕΙΑ). Η εξέταση VDRL και η RPR είναι δοκιμασίες αρχικού ελέγχου (screening tests). Και οι δύο αυτές εξετάσεις έχουν υψηλά ποσοστά ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό σε παιδιά, αντιπυρηνικά αντισώματα, απώλεια αίματος (με πολλαπλές μεταγγίσεις), βρουκέλλωση, μαλακό έλκος, ανεμοβλογιά, κίρρωση, κοινό κρυολόγημα, σακχαρώδης διαβήτης, πυρετός, πρώτη εβδομάδα της ζωής, ηπατίτιδα (λοιμώδης), υπεργαμμασφαιριναιμία, λέπρα, λεπτοσπείρωση (νόσος του Weil), νόσος του Lyme, αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα, λέμφωμα, λοίμωξη (χρόνια), ελονοσία, ιλαρά, λοιμώδης μονοπυρήνωση, πνευμονία από μυκόπλασμα, μη-συφιλιδικές τρεπονηματικές ασθένειες (bejel, pinta, yaws), οζώδης περιαρτηρίτιδα, πνευμονιοκοκκική πνευμονία, εγκυμοσύνη, ρευματικός πυρετός, ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστρακιά, σκληρόδερμα, γήρας, υποξεία βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, φυματίωση (πνευμονική προχωρημένη), τρυπανοσωμίαση, τυφοειδής πυρετός, δαμαλίτιδα.
Λόγω του υψηλού ποσοστού ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, οποιαδήποτε θετική VDRL ή RPR εξέταση πρέπει να ακολουθείται με επιβεβαιωτική δοκιμασία, όπως την TPHA και τα FTA-ABS. Οι εξετάσεις αυτές προσδιορίζουν τα ειδικά αντισώματα έναντι του Treponema pallidum. Η εξέταση FTA-ABS είναι η πιο ευαίσθητη δοκιμασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της σύφιλης. Η εξέταση αυτή θα παραμείνει θετική εφόρου ζωής, ακόμη και αν ο ασθενής πάρει την κατάλληλη θεραπεία.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.