URL path: Αρχική σελίδα // Τρεπόνημα Ωχρό (Treponema pallidum), Ολικά Αντισώματα

Τρεπόνημα Ωχρό (Treponema pallidum), Ολικά Αντισώματα

Η εξέταση για τα ολικά αντισώματα έναντι του Treponema pallidum χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αντισωμάτων που παράγονται ως απάντηση σε λοίμωξη από το βακτήριο Treponema pallidum, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύφιλη. Η εξέταση αυτή ανιχνεύει αντισώματα των τάξεων IgG και IgM, προσφέροντας ευρύ φάσμα εντοπισμού της λοίμωξης σε όλα τα στάδια της. Χρησιμοποιείται ευρέως στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και την παρακολούθηση της σύφιλης, ενός σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος που εξελίσσεται μέσα από διακριτά στάδια και μπορεί να παραμένει ασυμπτωματικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η ανίχνευση των ολικών αντισωμάτων παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για την έγκαιρη διάγνωση, τον έλεγχο της διασποράς και την πρόληψη μακροχρόνιων επιπλοκών από αδιάγνωστη ή αθεράπευτη λοίμωξη. Η μέθοδος ανίχνευσης είναι η ανοσοδοκιμασία χημειοφωταύγειας μικροσωματιδίων (CMIA).

Η σύφιλη είναι μία χρόνια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τη σπειροχαίτη Treponema pallidum και χαρακτηρίζεται από τέσσερα διακριτά στάδια: πρωτογενές, δευτερογενές, λανθάνουσα φάση και τριτογενές. Στο πρωτογενές στάδιο εμφανίζεται ένα ανώδυνο έλκος (συφιλιδικό έλκος) στο σημείο εισόδου του βακτηρίου, το οποίο υποχωρεί αυτόματα. Στο δευτερογενές στάδιο η σπειροχαίτη διασπείρεται συστηματικά και προκαλεί εξάνθημα, λεμφαδενοπάθεια και βλάβες στους βλεννογόνους. Η λανθάνουσα φάση ακολουθεί χωρίς εμφανή συμπτώματα, αλλά με διατήρηση θετικών ορολογικών εξετάσεων. Αν η λοίμωξη δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξελιχθεί στο τριτογενές στάδιο με σοβαρές καρδιολογικές, νευρολογικές ή συστηματικές επιπλοκές.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στη λοίμωξη από T. pallidum παράγοντας ειδικά αντισώματα, τα οποία ανιχνεύονται στο αίμα μέσω των ορολογικών εξετάσεων. Η εξέταση των ολικών αντισωμάτων είναι θετική σε διάφορα στάδια της νόσου και μπορεί να παραμείνει θετική εφόρου ζωής, ιδιαίτερα μέσω της παραμονής των IgG αντισωμάτων, ακόμη και μετά την επιτυχή θεραπεία. Αυτή η επιμονή καθιστά την εξέταση χρήσιμη για τον εντοπισμό ατόμων με παλαιά έκθεση ή λανθάνουσα σύφιλη. Αυξημένα επίπεδα ολικών αντισωμάτων υποδηλώνουν τρέχουσα ή προηγηθείσα λοίμωξη και απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση με επιβεβαιωτικές ή μη τρεπονημικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της ενεργότητας της νόσου και της ανάγκης θεραπείας.

Χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων αναμένονται σε άτομα χωρίς έκθεση στο T. pallidum ή κατά τη διάρκεια του πολύ πρώιμου σταδίου πριν από την ορομετατροπή. Σε περιπτώσεις υψηλής κλινικής υποψίας αλλά αρνητικής αρχικής εξέτασης, ενδείκνυται η επανάληψη, καθώς τα αντισώματα μπορεί να μην έχουν αναπτυχθεί ακόμα. Ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα είναι πιθανό να παρατηρηθούν σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή σε προχωρημένο στάδιο σύφιλης, όπου οι τίτλοι των αντισωμάτων μειώνονται.

Δείτε επίσης:

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it