URL path: Αρχική σελίδα // Σελεκτίνη Ε

Σελεκτίνη Ε

Η Σελεκτίνη Ε (Συνώνυμα: Endothelial Leukocyte Adhesion Molecule-1 [ELAM-1], E-selectin, CD62E, LECAM-2) ανήκει στην οικογένεια των μορίων προσκόλλησης, των Σελεκτινών. Μαζί με το LECAM-1 (Σελεκτίνη L) και το GMP-140 (Σελεκτίνη Ρ), η Σελεκτίνη Ε μεσολαβεί στις αρχικές αλληλεπιδράσεις των λευκοκυττάρων και των αιμοπεταλίων με τα ενδοθηλιακά κύτταρα. Οι Σελεκτίνες οδηγούν τα μη ενεργοποιημένα πολυμορφοπύρηνα κύτταρα στις περιοχές της φλεγμονής, δημιουργώντας αρχικά τις χαλαρές επαφές με το ενδοθηλιακό στρώμα. Η Σελεκτίνη Ε μαζί με το GMP-140, εκφράζονται στα ενδοθηλιακά κύτταρα που ενεργοποιούνται από τις κυτοκίνες και συμβάλλουν στην προσκόλληση των λευκοκυττάρων επάνω στο ενδοθήλιο. Αυτή η αρχική διαδικασία της σύνδεσης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω διαφορετικών φλεγμονωδών μεσολαβητών. Σε αντίθεση με το GMP-140, η Σελεκτίνη Ε εκφράζεται μέγιστα 2-4 ώρες μετά την ενεργοποίηση του κυττάρου. Μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες η Σελεκτίνη Ε απομακρύνεται και πάλι από την κυτταροπλασματική μεμβράνη μπαίνοντας στην κυκλοφορία του αίματος. Η κυκλοφορούσα διαλυτή μορφή αυτής της Σελεκτίνης δημιουργεί χημειοτακτικά σήματα στα ουδετερόφιλα και επιπροσθέτως ενεργοποιεί τις ιντεγκρίνες. Ο προσδιορισμός της Σελεκτίνης Ε θα μπορούσε να παράσχει λεπτομερείς γνώσεις σχετικά με τις παθολογικές τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια διαφόρων ασθενειών:

  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Η παροδική είσοδος ουδετερόφιλων εντός της αναπνευστικής οδού λόγω φλεγμονώδους απόκρισης, γίνεται κυρίως μέσω της Σελεκτίνης Ε. Επιπλέον, η Σελεκτίνη Ε μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία κατά τη φάση έναρξης της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής.
  • Οφθαλμικά νοσήματα: Η παρουσία της Σελεκτίνης Ε στο αγγειακό ενδοθήλιο του αμφιβληστροειδούς, υποδηλώνει σημαντικό ρόλο για αυτή τη Σελεκτίνη στην παθογένεση των ανοσολογικά διαμεσολαβούμενων οφθαλμικών νόσων.
  • Σηπτικό σοκ: Η Σελεκτίνη Ε φαίνεται να εμπλέκεται στην παθογένεση της πολλαπλής οργανικής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια του σηπτικού σοκ.
  • Αγγειακή λοίμωξη και φλεγμονή: Τα επίπεδα της διαλυτής Σελεκτίνης Ε σε ασθενείς με πρόσφατη έναρξη γιγαντοκυτταρικής αρτηριίτιδας ή οζώδους πολυαρτηριίτιδας είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με φυσιολογικούς μάρτυρες.
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Η Σελεκτίνη Ε εκφράζεται στα ενδοθηλιακά κύτταρα του εντέρου, σε συνδυασμό με τη φλεγμονή.
  • Μεταμόσχευση: Αυξημένη έκφραση Σελεκτίνης Ε σε ενδοθηλιακά κύτταρα, βρίσκεται στη νόσο του μοσχεύματος έναντι ξενιστή.

 

Σημαντική Σημείωση

Η μέτρηση της Σελεκτίνης Ε προσφέρεται μόνο για ερευνητικούς λόγους στα πλαίσια κλινικών μελετών και πειραματικών πρωτοκόλλων.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it