URL path: Αρχική σελίδα // Τρανσφερρίνης Κορεσμός (Σιδηροφυλλίνης Κορεσμός)

Τρανσφερρίνης Κορεσμός (Σιδηροφυλλίνης Κορεσμός)

Η μέτρηση του κορεσμού της τρανσφερρίνης στον ορό, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της κατάστασης του σιδήρου στον οργανισμό, είτε υπερφόρτωσης είτε έλλειψης.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η τρανσφερρίνη ή αλλιώς σιδηροφυλλίνη, ανήκει στις βήτα σφαιρίνες και είναι μια γλυκοπρωτεΐνη με σχετικά σύντομο (περίπου 7 ημέρες) χρόνο ημίσειας ζωής. Σχηματίζεται στο ήπαρ και μεταφέρει το σίδηρο των τροφών από τον εντερικό βλεννογόνο στις θέσεις αποθήκευσης του σιδήρου και στα σημεία σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης (οστά, μυς, ερυθροκύτταρα, λεμφοκύτταρα). Η τρανσφερρίνη επιτρέπει την μεταφορά του σιδήρου με πρόσδεση στους υποδοχείς τρανσφερρίνης.

Η τρανσφερρίνη είναι ικανή να δεσμεύει περισσότερο από το βάρος της σε σίδηρο (1 g τρανσφερρίνης μπορεί να μεταφέρει 1.43 g σιδήρου). Φυσιολογικά, ο κορεσμός της τρανσφερρίνης με σίδηρο (κορεσμός τρανσφερρίνης) είναι μεταξύ 20% και 45%. Λόγω του σύντομου χρόνου ημιζωής, οι τιμές της μειώνονται πιο γρήγορα σε καταστάσεις υποσιτισμού σε σχέση με την αλβουμίνη. 

Ο κορεσμός της τρανσφερρίνης υπολογίζεται με βάση τη συγκέντρωση του σιδήρου στον ορό και την ολική σιδηροδεσμευτική ικανότητα (TIBC). Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου, ο βαθμός κορεσμού της τρανσφερίνης φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος δείκτης της λειτουργικής εξάντλησης του σιδήρου. Κατά τον έλεγχο της κληρονομικής αιμοχρωμάτωσης, ο κορεσμός της τρανσφερίνης παρέχει καλύτερη ένδειξη του ομόζυγου γονότυπου από ότι η φερριτίνη. Η θεραπεία της αναιμίας με ερυθροποιητίνη σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι αποτελεσματική μόνο όταν υπάρχουν επαρκή αποθέματα σιδήρου και η καλύτερη παρακολούθηση της θεραπείας γίνεται με τον προσδιορισμό του κορεσμού της τρανσφερίνης. Ο προσδιορισμός του κορεσμού της τρανσφερίνης σε συνδυασμό με τη μέτρηση της φερριτίνης, δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την υπερφόρτωση σιδήρου σε ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Αιμοχρωμάτωση, αιμοσιδήρωση, θαλασσαιμία
  • Μείωση: Σιδηροπενική αναιμία, νεοπλάσματα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουραιμία

 

 

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it