URL path: Αρχική σελίδα // Βιταμίνη B12 (Κυανοκοβαλαμίνη)

Βιταμίνη B12 (Κυανοκοβαλαμίνη)

Η μέτρηση της βιταμίνης B12 χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της υποβιταμίνωσης, για την παρακολούθηση της θεραπείας με συμπληρώματα καθώς και για τον έλεγχο ασθενών με μακροκυτταρική ή μεγαλοβλαστική ανιμία.

Η βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που λαμβάνεται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) του οργανισμού. Μπορεί να απορροφηθεί από την γαστρεντερική οδό μόνο όταν είναι παρόν ο ενδογενής παράγοντας, μια γλυκοπρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου. Παρά το γεγονός ότι το σώμα διατηρεί αποθέματα 12 μηνών της βιταμίνης Β12 στο ήπαρ, στα νεφρά και στην καρδιά, σε καταστάσεις ταχείας ανάπτυξης ή σε συνθήκες που προκαλούν αύξηση του μεταβολισμού των κυττάρων αυξάνονται οι ανάγκες του σώματος για βιταμίνη Β12.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν αναιμία, κόκκινη και επώδυνη γλώσσα (γλωσσίτιδα) και νευρολογικές ανωμαλίες.

Πιθανές Ερμηνείες Παθολογικών Τιμών
 
  • Αύξηση: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης, ηπατική κυτταρική βλάβη, λευχαιμία (χρόνια κοκκιοκυτταρική), παχυσαρκία, αληθής πολυκυτταραιμία, νεφρική ανεπάρκεια (χρόνια)

  • Μείωση: Αναιμία (κακοήθης), ατροφική γαστρίτιδα, σύνδρομα βακτηριακής υπερανάπτυξης λεπτού εντέρου (SIBO), συγγενής ανεπάρκεια της τρανσκοβαλαμίνης II, νόσος του Crohn, γαστρεκτομή ή γαστρική παράκαμψη (με απομάκρυνση των τοιχωματικών κυττάρων), ηπατίτιδα (αλκοολική), νοσήματα ειλεού ή εκτομή του, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ταινίες και άλλα εντερικά παράσιτα και σκώληκες, ανεπάρκεια του ενδογενούς παράγοντα (κακοήθης αναιμία), δυσαπορρόφηση, υποσιτισμός, παγκρεατική ανεπάρκεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία, (αυστηρή) φυτοφαγία. Φάρμακα: p-αμινοσαλικυλικό οξύ, αντιβακτηριακά (νεομυκίνη), κολχικίνη, ομεπραζόλη

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it