Η μέτρηση του κιτρικού οξέος στο σπέρμα χρησιμοποιείται στη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας καθώς και στον έλεγχο της λειτουργίας του προστάτη.
Περισσότερες Πληροφορίες
Το κιτρικό οξύ υπάρχει σε όλα τα ζωντανά κύτταρα. Δεν είναι μόνο ένα σημαντικό ενδιάμεσο στον κύκλο του τρικαρβοξυλικού οξέος (κύκλος του Krebs), αλλά και ένα βασικό συστατικό του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων, της χοληστερόλης και της σύνθεσης διαφόρων ορμονών, του κύκλου του γλυοξυλικού οξέος και του μεταβολισμού του αζώτου. Λόγω αυτής της μεταβολικής σημασίας, τα μη φυσιολογικά επίπεδα του κιτρικού οξέος έχουν συνδεθεί με πολλά νοσήματα.
Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να αποθηκεύει και να εκκρίνει ένα διαυγές υγρό (pH 7.3) που αποτελεί περίπου το 50% του όγκου του σπερματικού υγρού που μαζί με τα σπερματοζωάρια αποτελεί το σπέρμα.
Η κακή ποιότητα του σπέρματος μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα της παραγωγής από τους όρχεις ανώμαλων σπερματοζωαρίων είτε της βλάβης στα σπερματοζωάρια κατά τη διαδρομή τους μετά τους όρχεις, στην επιδιδυμίδα, ή από μη φυσιολογικές εκκρίσεις των βοηθητικών αδένων του γεννητικού συστήματος. Οι εκκρίσεις από τους βοηθητικούς αδένες μπορούν να μετρηθούν για να αξιολογηθεί η λειτουργία των συγκεκριμένων αδένων, π.χ. το κιτρικό οξύ, ο ψευδάργυρος και η όξινη φωσφατάση για τον προστάτη, η φρουκτόζη και οι προσταγλανδίνες για τις σπερματοδόχους κύστεις, η L-καρνιτίνη και η ουδέτερη α-γλυκοσιδάση για την επιδιδυμίδα.
Οι λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μείωση στην έκκριση αυτών των δεικτών, αλλά η συνολική μετρούμενη τιμή μπορεί να παραμένει εντός του φυσιολογικού εύρους. Μια μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο εκκριτικό επιθήλιο, έτσι ώστε ακόμη και μετά τη θεραπεία, η εκκριτική ικανότητα να παραμένει χαμηλή.
Εκκριτική ικανότητα του προστάτη. Η ποσότητα του ψευδαργύρου, του κιτρικού οξέως και της όξινης φωσφατάσης στο σπέρμα, αποτελούν ένα αξιόπιστο μέτρο της εκκριτικής ικανότητας του προστάτη.
Πρόσφατα, το κιτρικό οξύ στο σπέρμα έχει χρησιμοποιηθεί ως δείκτης για τη διάκριση του καρκίνου του προστάτη.