URL path: Αρχική σελίδα // Εκκριτική Ανοσοσφαιρίνη Α (sIgA) Κοπράνων

Εκκριτική Ανοσοσφαιρίνη Α (sIgA) Κοπράνων

Η εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α (sIgA) είναι το κύριο αντίσωμα στους βλεννογόνους του σώματος που είναι εκτεθειμένοι στον έξω κόσμο, όπως στη μύτη και τους πνεύμονες (έκθεση στον αέρα) και στο επιθήλιο του εντέρου (έκθεση στις τροφές). Η εκκριτική IgA αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύει τον οργανισμό στις συγκεκριμένες θέσεις από επιβλαβή βακτήρια ή ιούς, που θα μπορούσαν σε επαφή με τον οργανισμό να προκαλέσουν νόσο. Τα βέλτιστα επίπεδα της sIgA, διατηρούν το εντερικό επιθήλιο δυνατό και υγιές και αποτελούν σημείο ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Η εκκριτική IgA χρησιμεύει ως πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του εντερικού επιθηλίου από τοξίνες και παθογόνους μικροοργανισμούς. Μέσα από μια διαδικασία που είναι γνωστή ως ανοσολογικός αποκλεισμός, η sIgA βοηθάει στην απομάκρυνση των αντιγόνων και των παθογόνων μικροοργανισμών από τον εντερικό αυλό, εμποδίζοντας την πρόσβασή τους στους υποδοχείς των επιθηλιακών κυττάρων, παγιδεύοντας τους στη βλέννα και διευκολύνοντας την απομάκρυνση τους με τη βοήθεια των περισταλτικών κινήσεων και του κροσσωτού επιθηλίου. Επιπλέον, η εκκριτική IgA συμμετέχει στην ανοσία του βλεννογόνου και στην εντερική ομοιόσταση μέσω μηχανισμών που έχουν μόλις πρόσφατα έχουν αποκαλυφθεί. Η sIgA έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει άμεσα μικροβιακούς λοιμογόνους παράγοντες, να επηρεάζει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μέσω διάφορων μηχανισμών, να προωθεί την μεταφορά αντιγόνων κατά μήκος του εντερικού επιθηλίου στα δενδριτικά κύτταρα του λεμφικού ιστού και τέλος, να καταστέλλει τις προ-φλεγμονώδεις αποκρίσεις που συνήθως σχετίζονται με παθογόνα μικρόβια και αλλεργιογόνα.

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της εκκριτικής IgA;

Η χρησιμότητα του ελέγχου της εκκριτικής IgA των κοπράνων έγκειται στην εκτίμηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος τόσο τοπικά στο γαστρεντερικό σύστημα (που αποτελεί περίπου το 70-80% του συνόλου του ανοσοποιητικού) όσο και ολόκληρου του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα sIgA μπορεί να σημαίνουν έντονη ανοσοαπόκριση προς κάποιο αντιγόνο ή κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, ενώ μειωμένα επίπεδα sIgA είναι ενδεικτικά μειωμένης ανοσίας του βλεννογόνου.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκκριτική IgA

Η Εκκριτική Ανοσοσφαιρίνη Α (sIgA) αποτελείται από δύο μονομερή μόρια IgA ενωμένα με ένα μόριο που ονομάζεται J-αλυσίδα και ένα ακόμη μόριο που ονομάζεται πρόσθετο εκκριτικό συστατικό. Εκκρίνεται από τα πλασματοκύτταρα που βρίσκονται στο βασική μεμβράνη των βλεννογόνιων μεμβρανών. Η σύνθεση της sIgA είναι ανεξάρτητη από τη σύνθεση της IgA που κυκλοφορεί στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη της IgA του ορού δεν σχετίζεται με την έλλειψη της sIgA. Η εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α είναι η κύρια ανοσοσφαιρίνη στο σάλιο, τα δάκρυα, το πρωτόγαλα, τη ρινική βλέννα, το μητρικό γάλα, των εκκρίσεων του τραχειοβρογχικού δένδρου και του γαστρεντερικού συστήματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της προσκόλλησης των μικροοργανισμών στις βλεννογόνιες μεμβράνες, στην ενεργοποίηση της εναλλακτικής οδού του συμπληρώματος και στην ενεργοποίηση των φλεγμονωδών αντιδράσεων. Τα νεογνά προσλαμβάνουν την sIgA με το μητρικό γάλα και «εμβολιάζονται» έτσι παθητικά έναντι των γαστρεντερικών λοιμώξεων.

Share it