URL path: Αρχική σελίδα // Σεροτονίνη Κοπράνων

Σεροτονίνη Κοπράνων

Η σεροτονίνη (5-υδροξυτρυπταμίνη ή 5-HT) είναι ένας νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το Εντερικό Νευρικό Σύστημα. Παράγεται με μια διαδικασία βιοχημικής μετατροπής όπου το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ένα συστατικό των πρωτεϊνών, συνδυάζεται με το ένζυμο υδροξυλάση της τρυπτοφάνης, για να παραχθεί 5-υδροξυτρυπταμίνη.

Συνήθως ονομάζεται ορμόνη της ευτυχίας γιατί συμβάλλει στην συναισθηματική κατάσταση της ευζωίας και την ευτυχία. Μείωση των επιπέδων της έχει παρατηρηθεί σε διάφορες ψυχικές ασθένειες όπως την κατάθλιψη και το στρες.

Εκτός αυτού, η σεροτονίνη έχει έναν άλλο κρίσιμο ρόλο στην κινητικότητα του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο έντερο είναι ικανοί να συνθέσουν 5-HT, αλλά αυτή η βακτηριακή παραγωγή υπολείπεται κατά πολύ από τη βιοσύνθεση σε Κύτταρα Εντεροχρωμαφίνης (EC). Επιπλέον, τα μικρόβια του εντερικού μικροβιώματος βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της 5-HT του εντέρου και του πλάσματος παρέχοντας σήματα στα κύτταρα του βλεννογόνου του ξενιστή με τη μορφή έκφρασης υδροξυλάσης της τρυπτοφάνης 1 (TPH1).

Η σεροτονίνη στον αυλό του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην αφομοίωση του νερού και επηρεάζει την ρύθμιση της έκκρισης των διττανθρακικών και των άλλων ηλεκτρολυτών στον αυλό του εντέρου. Μέσω της διέγερσης των υποδοχέων 5-HT3 στις απολήξεις των προσαγωγών νεύρων του πνευμονογαστρικού, η 5-HT που προέρχεται από κύτταρα EC αυξάνει την μεταγευματική απελευθέρωση παγκρεατικών ενζύμων, συνεργικά με τη χολοκυστοκινίνη. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την απορρόφηση και την αφομοίωση της πρόσθετης έκκρισης. Η σεροτονίνη στο έντερο αυξάνει τη δραστηριότητα της χολής αυξάνοντας την έκφραση του κορυφαίου μεταφορέα χολικών αλάτων εξαρτώμενου από το νάτριο. Ως εκ τούτου, η 5-HT μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής πολλών δράσεων που αναφέρονται τόσο στην 5-HT όσο και στο πεπτίδιο που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-2).

Σεροτονίνη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες μελέτες για να πιστοποιηθεί η σχέση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου με την έλλειψη στη σύνθεσης και την απελευθέρωση της σεροτονίνης.

Έχει αποδειχθεί ότι η μείωση της παραγωγής σεροτονίνης στο έντερο οδηγεί σε αποδυνάμωση του εντερικού επιθηλίου, η οποία αναπόφευκτα έχει ως αποτέλεσμα την δυσκοιλιότητα και την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης μέσα στο έντερο.

Το IBS και τα συμπτώματά του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες και προκαλούν ανησυχία στους ασθενείς. Το 50 έως 90% των ασθενών με IBS έχουν μια συνυπάρχουσα ψυχολογική κατάσταση, που θυμίζει άγχος ή κατάθλιψη.

Share it