Το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής, ο οποίος λειτουργεί για να επιβραδύνει ή να αποδυναμώνει τα σήματα στους νευρώνες. Το GABA λειτουργεί σε αντίθεση με άλλους νευροδιαβιβαστές (αδρεναλίνη, νορ-αδρεναλίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη και γλουταμινικό οξύ) που όλοι έχουν διεγερτική λειτουργία (δηλαδή, είναι υπεύθυνοι για τη διέγερση των νευρώνων). Το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ εμφανίζεται φυσικά στον εγκέφαλο όπου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ενώ υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποστηρίζουν τον σημαντικό του ρόλο στη ρύθμιση του μυϊκού τόνου. Το GABA είναι τεχνικά ένα αμινοξύ, παρόλο που δεν αποτελεί μέρος οποιασδήποτε πρωτεΐνης ούτε στο ανθρώπινο σώμα ούτε στα τρόφιμα. Πολύ μικρές ποσότητες μπορούν να ληφθούν από τα τρόφιμα, ωστόσο, η πλειονότητα του συντίθεται από το γλουταμινικό οξύ στο σώμα.

Λόγω της ανασταλτικής του λειτουργίας, παίζει ζωτικό ρόλο στο στρες. Σε αυτήν την κατάσταση, όταν τα νευρικά σήματα πυροδοτούνται πολύ γρήγορα και διαθέτουν σήματα που προκαλούν στρες, το GABA ενεργοποιείται και δρα για να επιβραδύνει τα σήματα και επομένως να μειώνει τα συντριπτικά συναισθήματα στρες. Ωστόσο, σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές (π.χ. μετατραυματικό στρες, διαταραχή πανικού και γενικευμένο άγχος), το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα άγχους. Υπάρχουν πολλές θεραπείες και φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το άγχος, όπως οι βενζοδιαζεπίνες που μπορούν να μειώσουν το στρες μέσω της αλληλεπίδρασής τους με τους υποδοχείς GABA.

O καφές μπορεί να αναστείλει το GABA και ως εκ τούτου να κάνει ένα άτομο σε μεγαλύτερη εγρήγορση ή ακόμη και πιο ανήσυχο.

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Share it