URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Έλεγχος Νευρικού Συστήματος - NeuroScan® // Η νόσος Alzheimer θεωρείται «επιδημία του 21ου αιώνα» και φυσική συνέπεια της αύξησης του προσδώκιμου ζωής. Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης;
Blog
Έλεγχος Νευρικού Συστήματος - NeuroScan®

Η νόσος Alzheimer θεωρείται «επιδημία του 21ου αιώνα» και φυσική συνέπεια της αύξησης του προσδώκιμου ζωής. Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης;

Η νόσος Alzheimer, η πιο κοινή μορφή άνοιας, είναι νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Όπως και με τις άλλες μορφές άνοιας, πρόκειται για διαταρραχή του εγκεφάλου που οδηγεί σταδιακά σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ειδικότερα, στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν, προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και τη διανοητική λειτουργία του πάσχοντος. Σήμερα, τα φάρμακα που κυκλοφορούν, επιβραδύνουν τη νόσο και σε συνδυασμό με διάφορες στρατηγικές διαχείρισης (που δίνονται από τον θεραπευτή) μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα αλλά δεν αποκαθιστούν τη νευρολογική βλάβη, που έχει ήδη εγκατασταθεί.

Τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι πλήρως γνωστά. Ωστόσο, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η γενετική προδιάθεση και η αυξημένη ηλικία. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας αυξάνεται όσο αυξάνεται και η ηλικία. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρούμε δεδομένη την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Όσο μεγαλώνουμε, ορισμένοι από εμάς θα νοσήσουν και ορισμένοι δε θα νοσήσουν από άνοια.

Πολλοί ασθενείς μας και δη όσοι έχουν ιστορικό Alzheimer και άλλων μορφών άνοιας στην οικογένεια, αναρωτιούνται αν μπορούν με κάποιο τρόπο να προλάβουν την πάθηση. Η αλήθεια είναι ότι πρόληψη σε μια πάθηση που τα αίτια της δεν είναι έως σήμερα 100% εξακριβωμένα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Για αυτό και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει μεγάλη αξία η έγκαιρη ή/και πρώιμη διάγνωση της νόσου μιας και δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων. Όπως πιστοποιεί και η Επιστημονική Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί μια επιδημία με δυσβάσταχτες συνέπειες για τους ασθενείς τις οικογένειές τους, αλλά και την κοινωνία.

Στη Διαγνωστική Αθηνών, παρέχουμε διάφορες εξετάσεις που δίνουν πληροφορίες σχετικά με την προδιάθεση εμφάνισης νόσου Alzheimer όπως είναι ο γονοτυπικός έλεγχος της ApoE, o έλεγχος του στοματικού μικροβιώματος που πολλές μελέτες συσχετίζουν αιτιολογικά με την εμφάνιση της νόσου (μικρόβια περιοδοντίτιδας, περισσότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν σύντομα), ο έλεγχος της χρόνιας φλεγμονής που επίσης αποτελεί τεκμηριωμένα προδιαθεσικό παράγοντα για την εμφάνιση όχι μόνο της νόσου Alzheimer αλλά και πολλών άλλων νοσημάτων του σύγχρονου τρόπου ζωής καθώς και το Neuroscan® - μιας ομάδας εργαστηριακών εξετάσεων για των έλεγχο των νευροδιαβιβαστών και άλλων παραμέτρων που σχετίζονται με την υγεία του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος.

Share it