URL path: Αρχική σελίδα // Blog // Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan® // Σταφίδες και σάκχαρο
Blog
Βιταμίνες & Μικροθρεπτικά - NutriScan®

Σταφίδες και σάκχαρο

Οι σταφίδες συμβάλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε κάλιο, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, φαινολικό οξύ, τανίνες και αντιοξειδωτικά. Ερευνητές από το Κέντρο Louisville (L-MARC, Kentucky, ΗΠΑ), μελέτησαν 46 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 61 έτη, οι οποίοι δεν έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά είχαν μικρές μόνο αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες, μια ομάδα στην οποία κατανάλωναν σταφίδες σαν σνακ και μια δεύτερη ομάδα (ομάδα ελέγχου) στην οποία κατανάλωναν εμπορικά σνακ που δεν περιείχαν σταφίδες ή άλλα φρούτα ή λαχανικά, 3 φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ότι η ομάδα που κατανάλωνε σταφίδες σαν σνακ, μειώθηκαν σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης κατά 16%. Επιπλέον, οι σταφίδες μείωσαν σημαντικά και τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) κατά 0.12%. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «η κατανάλωση σταφίδων 3 φορές την ημέρα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα της γλυκόζης, σε σύγκριση με τα κοινά σνακ».

Πηγή: Harold E. Bays, Kathy Schmitz, Amber Christian, Michelle Ritchey, James W. Anderson.  “Raisins and Glucose: A Randomized, Controlled Trial” [Abstract 2301-PO].  Presented at the American Diabetes Association’s 72nd Annual Scientific Session, June 21, 2012.

Share it