URL path: Αρχική σελίδα // Βάριο (Ba)

Βάριο (Ba)

Το Βάριο είναι ένα ασημί-λευκό μέταλλο που υπάρχει στη φύση μόνο σε μεταλλεύματα που περιέχουν μείγματα διαφόρων μετάλλων. Συνδυάζεται με άλλες χημικές ουσίες, όπως το θείο ή τον άνθρακα και το οξυγόνο για να σχηματίσουν ενώσεις του Βαρίου. Οι ενώσεις του Βαρίου χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θέσεις των γεωτρήσεων για τη λίπανση των τρυπανιών. Χρησιμοποιούνται επίσης στην κατασκευή χρωμάτων, τούβλων και κεραμικών υλικών, γυαλιού και καουτσούκ. Το θειικό Βάριο χρησιμοποιείται στην Ιατρική για τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, ως ακτινοσκιερό υλικό σε ακτινογραφίες για την απεικόνιση του γαστρεντερικού σωλήνα (βαριούχο γεύμα και βαριούχος υποκλυσμός).

Πώς εκτίθεται κάποιος στο Βάριο;
 
  • Με την κατάποση των μικρών ποσοτήτων που υπάρχουν στα τρόφιμα και στο νερό ή με την αναπνοή του αέρα που περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα Βαρίου.
  • Ζώντας σε περιοχές με πολύ υψηλά επίπεδα Βαρίου στο πόσιμο νερό.
  • Ως εργαζόμενοι σε εργασίες που περιλαμβάνουν την παραγωγή ή τη χρήση του Βαρίου.
  • Ζώντας ή ως εργαζόμενος κοντά σε σημεία απόθεσης αποβλήτων Βαρίου.
Πώς μπορεί το Βάριο να επηρεάσει την υγεία;

Οι επιπτώσεις στην υγεία των διαφόρων ενώσεων του Βαρίου εξαρτώνται από το πόσο εύκολα διαλύεται η ένωση στο νερό ή στο περιεχόμενο του στομάχου. Οι ενώσεις του Βαρίου που δεν διαλύονται καλά, όπως το θειικό βάριο που χρησιμοποιείται ως σκιαγραφικό μέσο στην Ιατρική, γενικά δεν είναι επιβλαβής.

Το Βάριο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και μυϊκή αδυναμία, όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε επίπεδα πάνω από τα επιτρεπόμενα για σχετικά σύντομες χρονικές περιόδους. Όταν υπάρχουν στα τρόφιμα και το νερό ποσότητες Βαρίου πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα, η κατανάλωση τους για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε εμέτους, κοιλιακές κράμπες, διάρροια, δυσκολίες στην αναπνοή, αυξημένη ή μειωμένη πίεση του αίματος, μουδιάσματα γύρω από το πρόσωπο και μυϊκή αδυναμία. Η λήψη με την τροφή ή το νερό μεγάλων ποσοτήτων ενώσεων του Βαρίου που διαλύονται εύκολα στο νερό, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή παράλυση και ενδεχομένως θάνατο. Ορισμένες από τις τοξικές δράσεις του Βαρίου μπορεί να οφείλονται στην αναστολή των κυτταρικών αντλιών Καλίου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Πειραματόζωα που έπιναν νερό με Βάριο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παρουσίασαν βλάβες στα νεφρά, μείωση στο σωματικό βάρος και ορισμένα πέθαναν πρόωρα.

Ορισμένα ιόντα βαρέων μετάλλων όπως το Βάριο, ο Μόλυβδος και ο Υδράργυρος, αναστέλλουν τις ενζυμικές αντιδράσεις επειδή μπορεί να δεσμεύονται με τις σουλφυδρυλικές ομάδες (-SH) που αποτελούν τμήματα του δραστικού κέντρου πολλών ενζύμων.

Το Βάριο κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι καρκινογόνο και δεν συσσωρεύεται στους ιστούς.

Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης στο Βάριο;

Η σημαντικότερη πηγή έκθεσης στο Βάριο είναι μέσω των τροφίμων και του πόσιμου νερού. Ωστόσο, το ποσό του Βαρίου στα τρόφιμα και στο πόσιμο νερό είναι συνήθως πολύ μικρό για να εμπνέει οποιαδήποτε ανησυχία.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Βάριο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Βαρίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it