Η μέτρηση της ακροσίνης στο σπέρμα, χρησιμοποιείται στη διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας, ιδιαίτερα όταν οι βασικοί παράγοντες ποιότητας του σπέρματος, κινητικότητα και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, είναι φυσιολογικοί.
Επιπλέον, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η μέτρηση της ακροσίνης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εκτίμηση της δυναμικής των σπερματοζωαρίων για γονιμοποίηση και της επιτυχούς έκβασης της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).
Περισσότερες Πληροφορίες
Η ακροσίνη είναι ένα ένζυμο (μια πρωτεάση σερίνης) που βρίσκεται στην εσωτερική μεμβράνη του ακροσώματος των σπερματοζωαρίων και συμμετέχει σε διάφορες σημαντικές αναπαραγωγικές διεργασίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Την αλληλεπίδραση ωαρίου-σπερματοζωαρίου
- Τη σύνδεση του σπερματοζωαρίου στη διαφανή ζώνη του ωαρίου
- Τη διείσδυση του σπερματοζωαρίου εντός της διαφανούς ζώνης
Υπάρχουν πλέον πολλές αποδείξεις που δείχνουν τη σημασία της ακροσίνης στις διαδικασίες της γονιμοποίησης. Οι υπογόνιμοι άνδρες έχουν γενικά χαμηλότερα επίπεδα ακροσίνης σε σχέση με τους γόνιμους και άνδρες χωρίς ακροσώματα στα σπερματοζωάρια είναι στείροι. Οι αναστολείς ενεργοποίησης της ακροσίνης ή και της προακροσίνης, μειώνουν ή και εμποδίζουν εντελώς την είσοδο των σπερματοζωαρίων διαμέσου της διαφανής ζώνης αλλά και την είσοδο των σπερματοζωαρίων σε ωοκύτταρα χάμστερ χωρίς διαφανή ζώνη.
Επειδή η δραστηριότητα της ακροσίνης είναι συνήθως χαμηλή σε ασθενείς με χαμηλή συγκέντρωση ή και χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων, η πραγματοποίηση της εξέτασης σε αυτούς τους ασθενείς δεν είναι αναγκαία. Σε ζευγάρια με ανεξήγητη υπογονιμότητα (με φυσιολογικές εξετάσεις της γυναίκας και φυσιολογικές τις βασικές παραμέτρους του σπέρματος), η εύρεση φυσιολογικών τιμών ακροσίνης μπορεί να αποκλείσει σοβαρές παθολογικές καταστάσεις του ακροσώματος των σπερματοζωαρίων παρέχοντας έτσι σημαντικές πληροφορίες για την πρόγνωση της υπογονιμότητας.
Σημαντική Σημείωση
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".
Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.
Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.