URL path: Αρχική σελίδα // Βηρύλλιο (Be)

Βηρύλλιο (Be)

Το Βηρύλλιο είναι ένα σκληρό, γκριζωπό μέταλλο που υπάρχει φυσικά σε ορυκτά πετρώματα, στον άνθρακα, στο έδαφος και στην ηφαιστειακή σκόνη. Οι ενώσεις Βηρυλλίου χρησιμοποιούνται σε πυρηνικά όπλα και αντιδραστήρες, σε τμήματα αεροσκαφών και διαστημικών οχημάτων, σε διάφορα όργανα, σε μηχανήματα ακτίνων Χ και σε καθρέφτες. Τα μεταλλεύματα Βηρυλλίου χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ειδικών κεραμικών για ηλεκτρονικές και υψηλής τεχνολογίας συσκευές. Τα κράματα Βηρυλλίου χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα, υπολογιστές, αθλητικό εξοπλισμό (μπαστούνια του γκολφ και πλαίσια ποδηλάτων) και σε οδοντιατρικές γέφυρες.

Πώς εισέρχεται το Βηρύλλιο στο περιβάλλον;

Η σκόνη Βηρυλλίου εισέρχεται στον αέρα από την καύση άνθρακα και πετρελαίου. Η σκόνη Βηρυλλίου επικάθεται τελικά πάνω στη γη και το νερό. Εισέρχεται στα νερά από διαβρώσεις των βράχων και του εδάφους καθώς και με τα βιομηχανικά απόβλητα. Μερικές ενώσεις του Βηρυλλίου διαλύονται στο νερό, αλλά οι περισσότερες κολλάνε σε σωματίδια και επικάθονται στο βυθό. Το περισσότερο Βηρύλλιο στο έδαφος δεν διαλύεται στο νερό και παραμένει στο έδαφος. Το Βηρύλλιο δεν συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα.

Πώς εκτίθεται κάποιος στο Βηρύλλιο;
 
  • Ο γενικός πληθυσμός εκτίθεται σε φυσιολογικά χαμηλά επίπεδα Βηρυλλίου που υπάρχουν στον αέρα, στην τροφή και στο νερό.
  • Οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλάδους της βιομηχανίας όπου το Βηρύλλιο εξορύσσεται, επεξεργάζεται ή μετατρέπεται σε κράματα και άλλες χημικές ουσίες, μπορεί να εκτεθούν σε υψηλά επίπεδα Βηρυλλίου. Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αυτές τις βιομηχανίες, μπορεί επίσης να εκτίθενται σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα Βηρυλλίου στον αέρα.
  • Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε χώρους απόθεσης αποβλήτων, μπορεί να εκτίθενται σε Βηρύλλιο σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Πώς μπορεί το Βηρύλλιο να επηρεάσει την υγεία;

Το Βηρύλλιο είναι επιβλαβές αν εισπνευσθεί. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το μέγεθος και το χρόνο της έκθεσης. Αν τα επίπεδα του Βηρυλλίου στον αέρα είναι αρκετά υψηλά, μπορεί να προκύψει οξεία κατάσταση που μοιάζει με πνευμονία και ονομάζεται οξεία νόσος από Βηρύλλιο.

Περίπου το 1-15% των ανθρώπων που εκθέτονται επαγγελματικά σε Βηρύλλιο στον αέρα, γίνονται ευαίσθητοι στο Βηρύλλιο και μπορεί να αναπτύξουν τη χρόνια νόσο από Βηρύλλιο (CBD), μια φλεγμονώδη αντίδραση, μη αναστρέψιμη και μερικές φορές θανατηφόρα βλάβη των πνευμόνων. Η χρόνια νόσος από Βηρύλλιο μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική ή να εμφανιστεί με βήχα, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, αδυναμία και κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους.

Η κατάποση Βηρυλλίου δεν έχει αναφερθεί ότι προκαλεί επιπτώσεις στον άνθρωπο, επειδή απορροφώνται πολύ μικρές ποσότητες Βηρυλλίου από το στομάχι και το έντερο. Το Βηρύλλιο επαφή με το δέρμα που έχει ήδη κάποια βλάβη (π.χ. κάποια εκδορά) μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα ή έλκη. Η μακροχρόνια έκθεση στο Βηρύλλιο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Περίπου 35 μg Βηρυλλίου βρίσκονται στο μέσο ανθρώπινο σώμα. Το Βηρύλλιο έχει παρόμοια δομή με το Μαγνήσιο με αποτέλεσμα να μπορεί να το αντικαταστήσει σε ορισμένα ένζυμα, οδηγώντας τα έτσι σε δυσλειτουργία. Επειδή τα ιόντα Βηρυλλίου είναι έντονα φορτισμένα και μικρά ιόντα, μπορεί εύκολα να μπουν σε πολλούς ιστούς και κύτταρα, όπου κατευθύνονται ειδικά στους πυρήνες των κυττάρων, αναστέλλοντας πολλά ένζυμα συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση του DNA. Η τοξικότητα του επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το σώμα δεν έχει κανένα μέσο για τον έλεγχο των επιπέδων Βηρυλλίου και από τη στιγμή που εισέλθει στο εσωτερικό του σώματος δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Πώς μπορεί κάποιος να διαπιστώσει αν έχει εκτεθεί στο Βηρύλλιο;

Μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδα του Βηρυλλίου στο αίμα και στα περισσότερα βιολογικά υλικά.

Ο προσδιορισμός των μετάλλων γίνεται με την μέθοδο ICP-MS (Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry, Φασματομετρία Μάζας σε Επαγωγικά Συζευγμένο Πλάσμα Αργού), μιας μεθόδου που παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανίχνευσης πολλών μετάλλων. Η ευαισθησία και η ακρίβεια της είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με τη συμβατική μέθοδο της ατομικής απορρόφησης, έχοντας την ικανότητα να μετράει μέταλλα σε συγκεντρώσεις μέχρι 1 στα 1015 (1 στα 1 τετράκις εκατομμύρια, ppq)!

 

 

Σημαντική Σημείωση

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την "υγεία" από τη "νόσο".

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως το αριθμητικό αποτέλεσμα μιας μεμονωμένης ανάλυσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα άλλων εργαστηριακών εξετάσεων και πληροφοριών. Ο προσωπικός σας γιατρός μπορεί να εξηγήσει τη σημασία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων σας.

Στη Διαγνωστική Αθηνών απαντάμε σε κάθε σας απορία σχετικά με τις εξετάσεις που κάνετε στο εργαστήριο μας και επικοινωνούμε με τον γιατρό σας προκειμένου να έχετε την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it