URL path: Αρχική σελίδα // Λυκοπένιο Ορού

Λυκοπένιο Ορού

Ο έλεγχος του λυκοπενίου μετρά τα κυκλοφορούντα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα, παρέχοντας μια ποσοτική αξιολόγηση αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού. Το λυκοπένιο είναι μια κόκκινη, λιπόφιλη ένωση που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, βρίσκεται κυρίως στις ντομάτες και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, καθώς και σε άλλα κόκκινα φρούτα όπως το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ. Στο ανθρώπινο σώμα, το λυκοπένιο ενσωματώνεται σε λιποπρωτεΐνες και κατανέμεται κυρίως στο ήπαρ, τα επινεφρίδια, τον προστάτη και τους όρχεις. Η παρουσία του στον ορό αντικατοπτρίζει τη διατροφική πρόσληψη, την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης και την οξειδωτική ζήτηση.

Ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά μεταξύ των διαιτητικών αντιοξειδωτικών, το λυκοπένιο παίζει βασικό ρόλο στην εξουδετέρωση των δραστικών ριζών οξυγόνου (ROS) και στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και των λιποπρωτεϊνών από τις οξειδωτικές βλάβες. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα συνδέεται με διάφορους μηχανισμούς προστασίας από χρόνιες παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα επαρκή επίπεδα λυκοπενίου στον ορό σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου του προστάτη, μεταβολικού συνδρόμου και διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία. Η ικανότητα του λυκοπενίου να αναστέλλει την οξείδωση της LDL και να επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με τη φλεγμονή και την ανάπτυξη των κυττάρων το έχει καταστήσει επίκεντρο της έρευνας για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Τα επίπεδα λυκοπενίου στον ορό επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές συνήθειες, την κατανάλωση λίπους (που βοηθά στην απορρόφησή του) και ορισμένα γενετικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη μεταφορά και το μεταβολισμό των καροτενοειδών. Υψηλότερα επίπεδα βρίσκονται συνήθως σε άτομα που τρώνε πολλά προϊόντα ντομάτας ή λαμβάνουν συμπληρώματα λυκοπενίου. Τα αυξημένα επίπεδα θεωρούνται ευεργετικά για την αντιοξειδωτική υποστήριξη και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου στον ορό μπορεί να υποδηλώνει κακή διαιτητική πρόσληψη, κακή απορρόφηση - συχνή σε καταστάσεις όπως δυσαπορρόφηση λίπους ή παγκρεατική ανεπάρκεια - ή αυξημένο οξειδωτικό στρες, όπου οι αντιοξειδωτικές ανάγκες υπερβαίνουν την πρόσληψη. Επιπλέον, χαμηλότερα επίπεδα έχουν παρατηρηθεί σε καπνιστές, παχύσαρκους και άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια φλεγμονή, καταστάσεις που επιταχύνουν την οξειδωτική διάσπαση των καροτενοειδών.

Η μέτρηση του λυκοπενίου στον ορό είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την αξιολόγηση των διατροφικών επιπέδων των αντιοξειδωτικών και την αξιολόγηση της διατροφικής τους επάρκειας σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Δεδομένου ότι το λυκοπένιο δεν παράγεται από τον οργανισμό, τα επίπεδα του στον ορό αντικατοπτρίζουν άμεσα την εξωτερική πρόσληψη καροτενοειδών και την επιτυχή ενσωμάτωσή του στη συνολική αντιοξειδωτική άμυνα.

Δείτε επίσης:

 

Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2025

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Share it