Η μεθυλίωση είναι μια κρίσιμη διαδικασία στο ανθρώπινο σώμα, άμεσα συνδεδεμένη με το γενετικό υπόβαθρο και καθοριστική για την πρόληψη χρόνιων...
Η καφεΐνη είναι μία από τις πιο ευρέως καταναλισκόμενες ψυχοδραστικές ουσίες στον κόσμο. Βρίσκεται φυσικά σε διάφορα τρόφιμα και ποτά,...
Σύμφωνα με νέες μελέτες η προσθήκη του αβοκάντο στη καθημερινή μας διατροφή φαίνεται να συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και του...
Τα κεράσια είναι μικρά φρούτα που ανήκουν στο γένος Prunus και αποτελούν μέρος της οικογένειας Rosaceae. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των...
Many of us have a soft spot for an afternoon treat, sugar in our tea or some chocolate in the evening. And whilst there’s nothing wrong with enjoying the occasional sweet snack, eating these items regularly can quickly result in a high sugar consumption, especially if you get...
Πώς ορισμένα μικρόβια προάγουν την παραγωγή λίπους και την παχυσαρκία Η παχυσαρκία και ο διαβήτης αυξάνονται, με την υψηλή πρόσληψη λίπους να αποτελεί...
Η λεπτίνη και η γκρελίνη είναι ορμόνες που ρυθμίζουν τα αισθήματα της πείνας και του κορεσμού. Η γκρελίνη απελευθερώνεται από το στομάχι όταν είναι...
Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), πρέπει να τρώνε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, χοληστερόλη, αλάτι...
Η γλυκομαννάνη είναι μια διαιτητική ίνα η οποία προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Konjac (Amorphophallus konjac), ένα πολυετές φυτό που ευδοκιμεί στη Νοτιοανατολική...
Γιαούρτι ή αυγά, μπριζόλα ή λαχανικά ή μήπως πατατάκια; Παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις για το τι θα φάμε κάθε μέρα, αλλά τελικά αυτές οι επιλογές μπορεί να...
Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο και συμμετέχει εκτενώς στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπιδίων, των...
Oι ανισορροπίες στη σύνθεσή του εντερικού μικροβιώματος έχουν αναφερθεί πρόσφατα σε άτομα που πάσχουν από Μεταβολικό Σύνδρομο. Αυτό οδήγησε την...
Τα δύο σημαντικότερα ω-3 λιπαρά οξέα – το EPA και το DHA - βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Το ALA (α-λινολενικό οξύ), ένα άλλο ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, βρίσκεται σε τροφές...
Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ίσως η μόνη διατροφή που προλαμβάνει τις...
Η βιταμίνη Β12 είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας. Είναι η βιταμίνη της ενέργειας αλλά και εκείνη που βοηθάει τον οργανισμό μας να διατηρεί τη...
Το νερό είναι πολύτιμο συστατικό για την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Πέρα από το να πίνουμε νερό, υπάρχουν και τροφές περιεκτικές σε νερό. Ένας...
Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε αμέτρητα τρόφιμα ώστε να μας πείσουν να καταναλώνουμε άφοβα...
Ο καφές έχει πολλές φορές βρεθεί στο επίκεντρο αμφισβήτησης για τα οφέλη του ή μη. Μπορεί τελικά ένα καφεδάκι να μας κάνει καλό; Ένα καφεδάκι μπορεί...
Όταν ο καλός λαός μας λέει ότι “μου έπρηξες το συκώτι” κυριολεκτεί, καθώς πολλές φορές όταν το συκώτι μας είναι “φορτωμένο” με τοξίνες ή σκοτούρες...
Αδίκως το μπρόκολο έχει τόσο... κακή φήμη, τη στιγμή που είναι ένα πραγματικό θείο δώρο για την υγεία μας! Διαβάστε σε τι μας ωφελεί! Αυτά τα χαριτωμένα...
Από τα πιο παρεξηγημένα-κακώς!-τρόφιμα, η καλή φήμη του αυγού στη διατροφή μας φαίνεται ότι αποκαθίσταται και αποδεικνύεται ως μία εξαιρετική πηγή...
Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Ένας από αυτούς...
Η «ταυτότητα» της υγείας του καθενός από εμάς βρίσκεται στην εντερική του χλωρίδα! Εκεί «κρύβεται» και το μέλλον της διατροφολογίας! Οι επιστήμες που...
Το καρπούζι είναι ένα μεγάλο φρούτο, γνωστό επιστημονικά ως Citrullus lanatus. Προέρχεται από τη νότια Αφρική και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα πεπόνια, τα...
Η φράουλα, επιστημονικά γνωστή ως Fragaria ananassa, είναι ένα υβρίδιο δύο άγριων ειδών φραουλών από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή. Οι φράουλες έχουν έντονο...
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προάγει την ανάπτυξη του κατάλληλου εντερικού μικροβιώματος για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 Σε μια πολύ...
Ως νηστεία ορίζεται η μερική ή ολική αποχή από όλα τα τρόφιμα ή μια επιλεκτική αποχή από ορισμένα τρόφιμα. Τη νηστεία την επιβάλλουν κυρίως θρησκευτικοί...
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI), υπάρχουν δύο κύριες ανεπιθύμητες αντιδράσεις προς τα τρόφιμα: οι τοξικές και...
Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το λεπτό έντερο - το όργανο στο οποίο γίνεται η απορρόφηση των...
Τα μήλα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς καρπούς με πολλά οφέλη για την υγεία και μάλιστα υποστηριζόμενα από πολλά ερευνητικά αποτελέσματα. Το Μήλο...
Νιώθετε ανεξήγητους πονοκεφάλους ή έντονο στρες; Μήπως κοκκινίζει υπερβολικά το πρόσωπό σας όταν πίνετε κόκκινο κρασί; Μήπως η περίοδός σας είναι...
Η κοιλιοκάκη (ή δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια από γλουτένη) είναι μία ανοσολογική αντίδραση εναντίον της γλουτένης, μια πρωτεΐνης που βρίσκεται...
Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ...
Η μπανάνα είναι από τις σημαντικότερες τροφές στον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια της Μπανάνας (Musaceae) στην οποία περιλαμβάνεται και η μπανάνα Αντιλλών...
Το άρθρο Μικροβιωματική Διατροφή, όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "All about Health" στις 4-11-2015. Μικροβιωματική διατροφή. Χάστε βάρος για πάντα! Έχετε σκεφτεί...
Μόλις κάνατε εξετάσεις και είδατε ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη; Τότε πιθανόν να γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να αλλάξετε διατροφή και τρόπο ζωής, προκειμένου...
Οι σταφίδες συμβάλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε κάλιο, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και περιέχουν...
Τα πολλά φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη. Σε διάφορες μελέτες κατά το παρελθόν έχει αναφερθεί η συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της...
Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με την Τροφική Δυσανεξία και το TrophoScan® Τι είναι η ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση; Ως ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση ορίζεται...